Medicii de familie din Sibiu, asteptati la Medical Forum, intre 4 si 5 noiembriePrevious Article
Pana la ce varsta beneficiaza studentii de asigurare gratuita de sanatateNext Article

Retinopatia diabetica: o condamnare la orbire? Diagnosticul precoce si tratamentul corect pot salva vederea!

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Retinopatia diabetica: o condamnare la orbire? Diagnosticul precoce si tratamentul corect pot salva vederea!

Atunci când află că au diabet, oamenii sunt cel mai frecvent speriaţi de perspectiva pierderii vederii. Această teamă e mai puternică decât teama de alte complicaţii precum insuficienţa renală, pierderea unui picior sau chiar coma diabetică. Din păcate însă medicii văd în continuare cazuri în care oamenii se prezintă pentru prima dată la oftalmolog cu pierderea vederii veche de luni de zile pe ambii ochi. Dacă aveţi diabet, nu vă resemnaţi: controlaţi diabetul, solicitaţi examinarea fundului de ochi, acceptaţi tratamentele propuse de oftalmolog! Aflati din articolul următor cum poate fi descoperită la timp şi tratată corect retinopatia diabetică şi ce trebuie să facă pacientul pentru a nu ajunge la orbire.

Dr Ciprian Danielescu, medic primar oftalmolog, Spitalul „Sf. Spiridon“, şef lucrări UMF „Gr. T.Popa“ Iaşi: „Consiliul Internaţional al Oftalmologiei şi-a propus ca obiectiv reducerea cu 90% a orbirilor cauzate de diabet. Pe de altă parte, numărul persoanelor cu diabet creşte continuu în toată lumea. În consecinţă, apreciez şansa de a aduce informaţii cu privire la acest subiect extrem de important. Retina este structura din interiorul ochiului care se ocupă cu percepţia luminii. Retinopatia diabetică este o afectare progresivă a vaselor de sânge ale retinei, cauzată de hiperglicemie.

Când se instalează retinopatia diabetică?

La pacienţii cu diabet de tip 1(insulino-dependent), retinopatia este extrem de rară în primii 5 ani de diabet. În schimb, în tipul 2, retinopatia poate fi deja instalată când diabetul e descoperit! După 10 ani de boală, 70% din pacienţi au un stadiu mai uşor sau mai sever de retinopatie.

Ce sunt stadiile de evoluţie ale retinopatiei diabetice?

La început retinopatia este neproliferativă, caracterizată prin variate afectări ale vaselor mici de sânge, care pierd mici cantităţi de lichid. Aceasta duce în timp la îngroşarea zonei centrale a retinei: edemul macular diabetic, care scade vederea. Retinopatia proliferativă înseamnă apariţia unor vase noi de sânge la nivelul retinei (neovase). Acestea reprezintă un pericol iminent de complicaţii precum sângerarea masivă intraoculară (hemoragia vitreană) sau dezlipirea de retină. De asemenea, o complicaţie severă este şi glaucomul neovascular, caracterizat prin presiune intraoculară mult crescută – adesea cauzatoare de dureri oculare – şi risc important de orbire.

Controlul anual al fundului de ochi depistează boala înainte de apariţia primelor simptome

De fapt, scopul nostru este să diagnosticăm retinopatia, pe cât posibil, înainte ca pacientul să aibă simptome. Acest lucru se face prin controlul anual al fundului de ochi la toţi pacienţii cu diabet. Atunci când observăm o retinopatie uşoară, vom îndesi controalele, pentru a găsi momentul optim pentru tratamentul laser sau injectabil. Din păcate, există încă mulţi pacienţi care nu sunt examinaţi oftalmologic în mod regulat, ci se prezintă la luni de zile după ce vederea a scăzut. Şi în aceste cazuri tratamentul merită efectuat, dar rezultatele finale vor fi mai slabe.

Înceţoşări ale vederii cu durata de minute sau ore sunt relativ obişnuite, mai ales la inceperea tratamentului antidiabetic. De regulă ele nu înseamnă retinopatie. Scăderea progresivă a vederii trebuie însă să aducă pacientul la oftalmolog, chiar dacă ultimul control a fost normal. Doar medicul poate discerne diversele afecţiuni oculare posibile.

Poate fi prevenită retinopatia diabetică?

Există pacienţi cu diabet vechi de zeci de ani care au retina normală. Pe scurt, un ţel important este menţinerea unei hemoglobine glicozilate sub 7%, ceea ce ar dovedi un control bun al diabetului pe termen lung. Există şi medicamente care, administrate luni sau ani de zile, reduc progresia retinopatiei (medicul va cântări în fiecare caz opţiunea de a le recomanda).

Ce trebuie făcut după apariţia retinopatiei?

* Tratamentul Laser

După cum am scris, medicul va identifica momentul propice pentru începerea tratamentului specific. TRATAMENTUL LASER are o eficienţă dovedită prin zeci de ani de utilizare, atât în edemul macular, cât şi în retinopatia proliferativă. El este aplicat de oftalmolog cu scopul de a opri sau de a încetini foarte mult evoluţia bolii. De regulă, laserul nu creşte vederea, dar poate înjumătăţi riscul orbirii! În edemul macular, laserul trebuie aplicat cu precizie în zonele afectate, care sunt situate în zona centrală a retinei. În retinopatia proliferativă, se recomandă aplicarea mai multor sute de impacte laser în toată periferia retinei, cu scopul de a proteja zona centrală. În timpul tratamentului, pacientul vede doar nişte lumini intense, iar durerea este de obicei absentă sau redusă. Ulterior pacientul trebuie să revină pentru controale periodice, la intervale de luni de zile, pentru toată viaţa, iar tratamentul poate fi repetat la nevoie.

Trebuie să precizez că tratamentul laser al retinei (fotocoagularea) este gratuit în Spitalul „Sf. Spiridon“, sau este disponibil cu costuri modice în mai multe clinici private din Iaşi, Bacău, Suceava şi Galaţi (îmi cer scuze faţă de colegii mei dacă informaţiile mele sunt insuficiente).

* Injecţiile Intraoculare

Pentru edemul macular diabetic, în toată lumea se pune accentul tot mai mult pe Injecţiile Intraoculare (Intravitreene). Acestea se realizează în sala de operaţie (pentru a reduce la minim riscurile), cu un ac foarte fin, sub anestezie realizată cu picături. Marele avantaj este că peste jumătate din pacienţi beneficiază de creşteri semnificative ale vederii, care însă trebuie menţinute prin repetarea injecţiilor la diferite intervale de timp. Medicamentele „Ranibizumab“ şi „Aflibercept“ sunt recomandate şi injectate în Statele Unite şi în Uniunea Europeană pentru edemul macular diabetic, fiind rambursate de către asigurările de sănătate. În România este disponibil, contra cost, medicamentul „Aflibercept“ (ar fi tare bine să fie şi rambursat de către casa de asigurări). În aceste condiţii, putem utiliza cu rezultate comparabile „Bevacizumabul“ şi „Triamcinolonul acetonid“, injectate intraocular, cu avantajul unor costuri mai reduse. Toţi specialiştii în retină din România utilizează aceste medicamente. De altfel, o simplă căutare pe site-ul de informaţie ştiinţifică PubMed cu termenii „bevacizumab macular edema“ oferă peste 700 de articole din reviste oftalmologice cu privire la acest subiect. Astfel, refuzarea tratamentului cu „Bevacizumab“ pe motiv că „este un medicament pentru cancer“ denotă doar o informaţie insuficientă.

* Chirurgia Vitreană

În sfârşit, Chirurgia Vitreană este indicată atunci când există complicaţii severe precum hemoragia intraoculară (vitreană) persistentă, dezlipirea de retină prin tracţiune sau unele cazuri de edem macular diabetic refractar la alte terapii. În România se realizează mii de astfel de intervenţii anual, oferind şanse de reabilitare pacienţilor aflaţi în stadii avansate de boală. Sper că am oferit destule informaţii pentru a înţelege că diagnosticul de retinopatie diabetică, în contextul medicinei moderne, nu trebuie să reprezinte o condamnare la orbire.

Controlaţi diabetul, solicitaţi examinarea fundului de ochi, acceptaţi tratamentele propuse de oftalmolog!

La Congresul European de Retină am aflat că, atunci când află că au diabet, oamenii sunt cel mai frecvent speriaţi de perspectiva pierderii vederii. Această teamă e mai puternică decât teama de alte complicaţii precum insuficienţa renală, pierderea unui picior sau chiar coma diabetică. Atunci de ce continuăm să vedem cazuri în care oamenii se prezintă pentru prima data la oftalmolog cu pierderea vederii veche de luni de zile pe ambii ochi? Dacă aveţi diabet, nu vă resemnaţi! Controlaţi diabetul, solicitaţi examinarea fundului de ochi, acceptaţi tratamentele propuse de oftalmolog!“

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Premiere in medicina

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)   0

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Peste 140.000 de specii de virusuri se află în intestinul uman. Oamenii de știință nu știu aproape nimic despre ele

Peste 140.000 de specii de virusuri se află în intestinul uman. Oamenii de știință nu știu aproape nimic despre ele   0

read more
Beatrice Mahler: Cred că valul 3 a ajuns în România. Situația din ultimele patru zile mă îngrijorează

Beatrice Mahler: Cred că valul 3 a ajuns în România. Situația din ultimele patru zile mă îngrijorează   0

read more
Diferența între reacțiile după vaccinul Pfizer și cel de la AstraZeneca. Medic: Nu luați paracetamol preventiv, ci doar la febră

Diferența între reacțiile după vaccinul Pfizer și cel de la AstraZeneca. Medic: Nu luați paracetamol preventiv, ci doar la febră   0

read more
Musta: Toată lumea trebuie să înțeleagă riscul valului 3. Dacă nu se respectă regulile, restricțiile vor crește ca în toată Europa

Musta: Toată lumea trebuie să înțeleagă riscul valului 3. Dacă nu se respectă regulile, restricțiile vor crește ca în toată Europa   0

read more
Medic: 40 de copii au murit în ultimii doi ani așteptând să se găsească un loc în spitale pentru a fi tratați

Medic: 40 de copii au murit în ultimii doi ani așteptând să se găsească un loc în spitale pentru a fi tratați   0

read more
Peste 200.000 de doze de vaccin Pfizer ajung, luni, în România

Peste 200.000 de doze de vaccin Pfizer ajung, luni, în România   0

read more
Dr. Beatrice Mahler: Lucrurile s-au schimbat într-un mod negativ. Internările de pacienți cu forme severe, mult mai tineri, este mare

Dr. Beatrice Mahler: Lucrurile s-au schimbat într-un mod negativ. Internările de pacienți cu forme severe, mult mai tineri, este mare   0

read more
Sindicaliștii de la “Solidaritatea Sanitară” anunță două zile de proteste la Parlament

Sindicaliștii de la “Solidaritatea Sanitară” anunță două zile de proteste la Parlament   0

read more
Noi informații despre fetița cu arsuri de la Iași. Transferarea ei la București ar putea fi amânată

Noi informații despre fetița cu arsuri de la Iași. Transferarea ei la București ar putea fi amânată   0

read more
Alexandru Rafila, despre cel mai optimist scenariu: România ar putea reveni la normal în septembrie

Alexandru Rafila, despre cel mai optimist scenariu: România ar putea reveni la normal în septembrie   0

read more
Când trebuie să ne îngrijoreze durerea de stomac?

Când trebuie să ne îngrijoreze durerea de stomac?   0

read more
Alexandru Rafila: Tulpina nouă de coronavirus circulă în toate județele

Alexandru Rafila: Tulpina nouă de coronavirus circulă în toate județele   0

read more
Directorul medical de la „Matei Balș”: Ne este teamă că valul 3 va fi mai rău decât valul 2. Virusul va rămâne mult timp printre noi

Directorul medical de la „Matei Balș”: Ne este teamă că valul 3 va fi mai rău decât valul 2. Virusul va rămâne mult timp printre noi   0

read more
INSP avertizează: A crescut numărul accidentelor produse în școli din cauza folosirii lămpilor UV

INSP avertizează: A crescut numărul accidentelor produse în școli din cauza folosirii lămpilor UV   0

read more
Două luni de la startul campaniei de vaccinare în România. Încă 156.000 de persoane se pot înscrie de azi pentru imunizare

Două luni de la startul campaniei de vaccinare în România. Încă 156.000 de persoane se pot înscrie de azi pentru imunizare   0

read more
Vaccinul Johnson & Johnson ar putea primi aprobarea Uniunii Europene pe 11 martie

Vaccinul Johnson & Johnson ar putea primi aprobarea Uniunii Europene pe 11 martie   0

read more
Teodor Blidaru, medic rezident: Nu avem la nivel
naţional un sistem digital centralizat, pacienţii încă vin cu istoricul medical
în plasă

Teodor Blidaru, medic rezident: Nu avem la nivel naţional un sistem digital centralizat, pacienţii încă vin cu istoricul medical în plasă   0

read more
Recuperarea post-COVID este de durată. De ce trebuie să mergi la analize chiar dacă te simţi bine şi care sunt tratamentele posibile

Recuperarea post-COVID este de durată. De ce trebuie să mergi la analize chiar dacă te simţi bine şi care sunt tratamentele posibile   0

read more
Pfizer studiază efectele unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 la persoanele imunizate în urmă cu mai mult de 6 luni

Pfizer studiază efectele unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 la persoanele imunizate în urmă cu mai mult de 6 luni   0

read more
O a treia doză a vaccinurilor Pfizer și Moderna ar putea fi administrată pentru a spori imunitatea

O a treia doză a vaccinurilor Pfizer și Moderna ar putea fi administrată pentru a spori imunitatea   0

read more
Pionefroză rezolvată cu succes prin nefrectomie totală stângă, la Spitalul Clinic SANADOR

Pionefroză rezolvată cu succes prin nefrectomie totală stângă, la Spitalul Clinic SANADOR   0

read more
Agenţia Europeană a Medicamentului analizează un nou tratament pentru COVID. Ce este Regdanvimab

Agenţia Europeană a Medicamentului analizează un nou tratament pentru COVID. Ce este Regdanvimab   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.