Norme Coca 2023 - 2024

Medicii de la un spital din Sheffield, Marea Britanie, au anuntat o reusita majora in tratarea sclerozei multiple, acestia folosind un tratamentin mod normal utilizat pentru bolnavii de cancer.

Starea a aproximativ 20 de pacienti bolnavi de scleroza multipla s-a imbunatatit remarcabil, dupa ce acestia au primit transplanturi de maduva, folosindu-se propriile celule stem. Unii dintre acestia erau paralizati, iar in urma tratamentului au reinceput sa mearga, relateaza BBC. Majoritatea suferinzilor de scleroza multipla sunt diagnosticati la varsta de 20 - 30 de ani. Boala face ca sistemul imunitar sa atace creierul si maduva spinarii.

Tratamentul, numit HSCT (autologous haematopoietic stem cell transplant), tinteste sistemul imunitar in prima instanta, folosindu-se chimioterapia. Acesta este "refacut" apoi, cu celule stem recoltate din sangele pacientului. Aceste celule sunt intr-un stadiu atat de timpuriu, incat nu sunt inca afectate de scleroza multipla.

Practic, "sistemul imunitar este resetat, adus la un moment de dinainte de aparitia sclerozei multiple", a explicat un alt medic implicat in proiect, profesorul John Snowden, specialist in hematologie.

Poti face scleroza multipla de la vaccin? Specialistii ofera raspunsul

Unul dintre pacientii tratati in spital, Steven Storey, a fost diagnosticat in 2013. In decurs de un an, fostul maratonist, intr-o stare fizica excelenta, a ajuns in scaunul cu rotile, pierzandu-si senzatiile in mare parte din corp. La un moment dat, acesta nici nu se mai putea hrani singur.

La numai cateva zile de la transplant, acesta a putut deja sa-si miste degetele de la picioare, iar in decurs de cateva luni, putea sa se ridice in picioare si sa stea neajutat.

Desi inca nu poate merge singur, pacientul poate inota si merge cu bicicleta, progresele in cazul sau fiind "incredibile".

Un alt caz este cel al unei femei care a fost dagnosticata cu scleroza multipla la varsta de 21 de ani. Dupa ce a nascut, starea sa s-a deteriorat vizibil. Inainte de transplant, Holly se deplasa in scaunul cu rotile, insa dupa acesta a plecat pe picioarele sale din spital.

De la transplant au trecut doi ani, insa nu exista semne ca starea sa s-ar putea inrautati din nou.

"Sa avem un tratament care poate face ca dizabilitatile sa fie reversibile este o reusita majora", a explicat profesorul Basil Sharrack, de la Spitalul regal Hallamshire, din Sheffield.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro