Norme Coca 2023 - 2024

Cultura de organe umane vii în laborator a devenit deja o realitate. De câţiva ani, diverse tipuri de protocoale medicale extrem de delicate sunt perfecţionate pe măsură ce ştiinţa şi tehnologia înregistrează progrese tot mai mari. Reuşitele se succed într-un ritm tot mai alert şi lasă să se întrevadă aplicaţii foarte promiţătoare în domeniul medicinei.

Cea mai recentă dintre ele a fost realizată de cercetătorii americani de la Universitatea Wisconsin-Madison, care au reuşit să crească în laborator ţesuturi de coarde vocale funcţionale.

Este o realizare extraordinară. Coardele vocale alcătuiesc într-adevăr un ansamblu complex şi dificil de imitat. Ele se prezintă sub forma unor pliuri situate la nivelul mucoasei laringelui. Acele pliuri sunt capabile să vibreze de câteva ori pe secundă la trecerea curentului de aer pentru a produce sunete.

Acel tip de mucoasă presărată cu pliuri a fost recreată artificial într-un incubator. Pentru a reuşi acest lucru, celule epiteliale umane izolate şi purificate au fost depuse pe o matrice de colagen, realizată în trei dimensiuni, care a fost utilizată ca eşafodaj al noii structuri. Creşterea de celule pe noua matrice a dus la formarea unor ţesuturi elastice, al cărui aspect seamănă extrem de mult cu cel al coardelor vocale naturale.

Mai mult decât atât, acele coarde vocale artificiale şi-au dovedit funcţionalitatea. Testele au constat în grefarea lor pe rozătoare ale căror sisteme imunitare au fost în prealabil modificate pentru a semăna cu cele umane. Rezultatele, publicate în revista Science Translational Medicine, relevă faptul că nicio reacţie de respingere a grefelor nu a fost observată într-o perioadă de monitorizare de trei luni.

Cercetătorii americani au reuşit, de asemenea, să transplanteze acele ţesuturi pe cadavre de câini şi să testeze potenţialul lor de vibrare, inducând peste acele pliuri un curent de aer umidificat. Contrar tuturor aşteptărilor, savanţii americani au reuşit să producă sunete cu aceleaşi caracteristici ale lătratului câinilor.

Metodologia de realizare a acestor culturi de laborator este însă departe de a fi finalizată. Ţesuturile cultivate în laborator au într-adevăr o structură mult mai simplă decât aceea a coardelor vocale ale unei persoane adulte. Specialiştii consideră că, deşi va fi nevoie de cel puţin un deceniu înainte de a finaliza o tehnologie care va putea fi aplicată fără riscuri pe pacienţi umani, totuşi, aceste rezultate sunt foarte încurajatoare.

O astfel de tehnologie va permite tratarea eficientă a numeroşilor pacienţi care suferă de o disfuncţie a coardelor vocale în urma unui traumatism fizic sau a unui cancer. Cercetările din acest domeniu ar putea, de asemenea, să îi ajute pe medici să înţeleagă mai bine anumite patologii care afectează această regiune a corpului uman.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro