Norme Coca 2023 - 2024

Autor Adrian Panduru  Sursa  tion.ro

După 18 ani, doctorul avea un salariu de 1.200 de lei pe lună, la stat, și a ales să-și deschidă un cabinet privat și să părăsească sistemul de sănătate publică.

„Am o experiență de 18 ani de practică în spital de stat. Acești 18 ani de practică în spital mi-au adus o operație în care am pierdut un rinichi, diabet, mă tratez cu injecții zilnice. Categoric, puteți contesta corelația între practică și bolile pe care le am, dar, cu toate acestea, eu consider că practica pe care doctorii o efectuează este extraordinar de grea. Toți medicii din țara asta sunt supuși unui stres fantastic, se chinuie să ajute oamenii și primesc în schimb din partea societății numai păreri proaste. Vă spun foarte clar, un salariu de 1.200 de lei în mână este un salariu cu care nimeni nu poate să supraviețuiască”, a spus doctorul Șerban Roșu.

A decis să treacă în sistemul privat și spune că acolo unde a lucrat până acum, ca de altfel și în alte locuri, lipsa de dotări și materiale este la ordinea zilei.

„Primul pas pe care l-am făcut acum o lună a fost să plec din sistemul de stat. 1.200 de lei mi se pare absolut o bătaie de joc. Am rămas cadru universitar și mă chinui să lucrez ca să-mi întrețin familia. Principalul motiv este salariul, al doilea motiv îl reprezintă responsabilitatea fantastică pe care o poartă orice medic de a-și practica și a răspunde pentru meseria pe care o practică în condiții de lipsă totală de dotare, absolut totul lipsește cu desăvârșire. În spitalul în care am lucrat până acum s-a rupt masa de operație cu bolnavul în ansetezie generală, aparatele de anestezie sunt depășite. Eu, prin legislația existentă, în prezent sunt singurul responsabil de practica pe care o fac și de sănătatea omului. Cu ce pot să răspund? Cu lipsa de materiale, de dispozitive, cu salariul. Medicii care fac gărzi lucrează 36 de ore în continuu și a doua zi trebuie să muncească din nou”, spune doctorul care acum lucrează în sistemul privat.

Doctorul intrat în politică spune că niciun medic nu-și dorește șpagă. Doctorii își doresc salarii mai bune.

„Din partea colegilor mei de toate specialitățile am întâmpinat doar bunăvoință și colaborare. Toți medicii vor să ajute societatea și societatea cu ce răspunde? Cu indiferență. Spun oamenii: Dă-i încolo de doctori că și așa iau șpagă. Ce șpagă? Vă spun. Vin pacienți și vor să-ți aducă o plasă de morcovi. Nu cred că este vreun coleg de-al meu care-și dorește vreo șpagă, doctorii vor salariu normal. S-a creat legenda doctorilor care din șpagă au distrus veniturile țării… Veneau oamenii să-mi dea șpagă, da? Mi s-a oferit șpagă patru monede de 50 de bani ca să-mi iau o cafea…”, spune Șerban Roșu.

Doctorul a lucrat în Germania în trei clinici universitare, unde a fost apreciat și a primit și ofertă de colaborare pentru a rămâne acolo. A primit post de medic primar, la Clinica din Karlsruhe, cu un salariu de 10.000 de euro pe lună. De ce nu a plecat?

„Nu am plecat fiindcă țin la țara asta. Pentru că doresc să mă chinui să mă integrez întor-o altă societate. Am aici copii, se duc la școli, dar nici în sistemul de stat nu continui să colaborez. Am colaborat cu o clinică din China, China își plătește un medic cu 4.000 de euro pe lună. România este singura țară care nu găsește resursele pentru a-și plăti medicii. România va rămâne fără medici, va rămâne fără profesori și o să moară oamenii pe stradă rugându-se de un doctor”, spune Șerban Roșu.

citeste mai departe 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro