Norme Coca 2023 - 2024

Fără mare gălăgie, Ministerul Sănătăţii a schimbat componenţa comisiilor de sănătate consultative fiindcă mulţi medici de aici erau incompatibili şi în conflict de interese.

Schimbările s-au făcut după scandalurile apărute în presă, legate de banii din programele naţionale de sănătate. Au fost vizate se pare în special oncologia, diabetologia, HIV-SIDA etc.

Incompatibilii

În plus, se pare că s-au făcut comparaţii inclusiv între veniturile şi cheltuielile membrilor comisiilor consultative vechi şi s-a descoperit că unii îşi sporiseră mult prea mult în timp foarte scurt proprietăţile şi conturile sau aveau şi alte funcţii din care ar fi cerut şi ar fi primit bani pe medicamente din programe naţionale. În tot acest timp, au fost cheltuiţi peste un miliard de euro pe cele câteva programe naţionale din ţară, sumă mult prea mare se pare, faţă de necesităţile reale, fapt ce dovedeşte şi scurgeri de bani. „Întrucât o parte a membrilor comisiilor consultative a apreciat, ulterior aprobării Ordinului ministrului sănătății nr. 1406/2014 privind modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 398/2013 pentru înfiinţarea comisiilor consultative ale Ministerului Sănătăţii, că se află în una dintre situațiile de incompatibilitate sau/şi conflict de interese, s-a impus completarea comisiilor, respectiv constituirea comisiilor cu o nouă componență în situațiile în care toți membrii unei comisii au decis să se retragă. Având în vedere faptul că în forma anterioară a ordinului nu se preciza pe ce perioadă anterioară numirii trebuie să se aplice declarația de interese, s-a considerat necesară completarea, în sensul propunerii ca declaraţia de interese, pe propria răspundere, să vizeze toate funcţiile şi activităţile pe care le-au desfășurat membrii comisiei în ultimul an calendaristic, până la momentul numirii”.

Noii compatibili

Un nou ordin al Ministerului Sănătăţii indică acum un număr de 53 de comisii consultative, în 15 dintre ele fiind numiţi şi 14 medici orădeni, dintre care doi sunt preşedinţi de comisii, alţi trei vicepreşedinţi.

Noutatea pare să fie numirea dr. Aurel Babeş în funcţia de preşedinte a Comisiei consultative de diabet, fostul reprezentant – dr. Amorin Popa – nemaifiind nici măcar membru simplu.

Tot preşedinte este şi dr. Marius Bembea, la comisia de genetică medicală, medicul fiind şi membru simplu la comisia de bioetică. Oradea are şi trei vicepreşedinţi: dr. Hadrian Borcea (la comisia de medicină de urgenţă şi dezastre), dr. Dumitru Mohan (la comisia de neurochirurgie) şi dr. Ligia Burtă (la comisia de transfuzii).

Ceilalţi doctori orădeni, care sunt membri în comisiile consultative sunt: dr. Lucia Mihalache (la două comisii: de boli infecţioase şi de luptă anti Sida), dr. Ilarie Brihan la dermato-venerice, dr. Ciprian Brisc la comisia de gastroenterologie, dr. Silviu Corbu la comisia de paliaţie, dr. Liviu Lazăr la comisia de reabilitare medicală, dr. Florin Bodog la chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, dr. Elena Roşca la comisia de anatomie patologică, dr. Gabriel Mihalahe la comisia de medicină legală, şi la comisia de bioetică – dr. Carmen Pantiş.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro