Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a participat marți la dezbaterea ''Ora ministrului'' din plenul Senatului, printre temele abordare fiind salarizarea personalului medical.

Trei sferturi dintre senatori au lipsit, marţi dimineaţa, la dezbaterea la care a participat ministrul Sănătăţii, Patriciu Andrei Achimaş, în condiţiile în care chiar ei l-au invitat pentru a le prezenta situaţia din acest domeniu.

Ministrul Sănătăţii a ajuns în sala de plen a Senatului la ora convenită – 9.30, pentru a vorbi la "Ora Ministrului" însă în sală erau doar câţiva senatori. Cu câteva minute înainte de ora 10.00, unul dintre secretarii de şedinţă a făcut apelul nominal, pentru verificarea cvorumului necesar începerii şedinţa.

Preşedintele de şedinţă, Augustin Mitu, a făcut chiar un apel către senatori pentru a putea începe şedinţa.

"Declar deschisă şedinţa. Şi-au anunţat prezenţa 82 de colegi, dar vom verifica la vot acest lucru", a spus, de la microfonul Senatului Augustin Mitu. Şedinţa a putut fi deschisă deoarece şi-au înregistrat prezenţa 82 de senatori, adică mai mult de 50%+1 (care înseamnă exact 82 de senatori).

Potrivit Mediafax, primul vot, cel pe ordinea de zi a şedinţei, a fost dat de doar 44 de senatori.

Ministrul Sănătăţii a fost chemat marţi în Senat, la Ora Ministrului, să discute despre salarizarea unică a personalului medical şi sanitar, programul de rezidenţiat şi alte probleme din sănătate.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat, marţi, în plenul Senatului, că în urma controalelor realizate în spitale, privind prezenţa infecţiilor nosocomiale, s-a observat că acestea s-au soldat cu ”avertismente prieteneşti”, astfel că s-a decis efectuarea de noi controale, încrucişate, între judeţe.

Ministrul Patriciu Achimaş Cadariu a făcut referire, la "Ora ministrului" din plenul Senatului, la problema infecţiilor intraspitaliceşti, precizând că la evaluarea iniţială, făcută în birou, s-a observat că nu există suficienţi epidemiologi şi că sunt probleme în teritoriu.

El a precizat că un chestionar a fost distribuit celor 150 de spitale pe zona de chirurgie, ginecologie, infecţioase, maternitate, pentru a vedea care e situaţia reală şi bugetară.

"Observând că rezultatul controalelor noastre în ultima perioadă este unul superficial, să spunem aşa, şi la solicitarea celor din presă, am observat că practic majoritatea controalelor s-au soldat cu avertismente prieteneşti, am instituit controale încrucişate, între judeţe care urmăresc şi aceste elemente şi altele, şi aştept cu nerăbdare să vă prezint rezultatele acestor controale şi soluţiile care se impun", a ţinut să menţioneze ministrul Sănătăţii, potrivit news.ro.

Achimaş Cadariu s-a referit şi la Secţia de arşi de la spitalul Floreasca, precizând că principala cauză a nefuncţionării acesteia a fost lipsa personalului. El a arătat că, printr-un proiect cu Ambasada Franţei, mai mulţi specialişti au fost trimişi în Franţa pentru şcolarizare, iar în momentul în care va exista personal format pentru astfel de specializare întreaga secţie va deveni funcţională.

Inspecţia Sanitară de Stat a început, în 10 martie, controalele încrucişate în toate spitalele publice şi private, care se vor încheia în 25 martie, verificările vizând şi infecţiile nosocomiale, a declarat pentru News.ro secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu.

Secretarul de stat a precizat că se vor face controale încrucişate, respectiv echipe de inspectori sanitari dintr-un judeţ vor merge în spitale din alt judeţ.

 SURSA

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro