Autor Marilena Frâncu Sursa Romania-actualitati.ro
Vremea se menţine şi astăzi caniculară în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei şi Dobrogei, precum şi în sudul Moldovei. Meteorologii spun că la amiază vor fi 35 - 36 de grade, chiar 37 în Lunca Dunării, iar disconfortul termic va fi accentuat în zonele de câmpie. Persoanele care vor să se răcorească mergând la bazin zilele acestea sunt sfătuite să opteze doar pentru locuri autorizate şi verificate.
Medicii avertizează că o apă murdară sau contaminată cu bacterii ne pot afecta sănătatea. Ce pericole există în cazul bălţilor neamenajate aflăm de la medicul de familie Sandra Alexiu.
Sandra Alexiu: "Poţi să iei diverse boli de piele, poţi să înghiţi apă contaminată care să determine diverse afecţiuni digestive, poţi să ai afecţiuni oculare, anumite conjunctivite, poţi să iei pe piele anumiţi microbi care mai departe se pot extinde şi pot ajunge la organele interne. E vorba şi de mâlul în care calci şi acolo pot apărea răni şi alte micro-traumatisme care pot să se suprainfecteze dacă apa nu e curată, nu e controlată şi dacă organismul nu se apără foarte bine, imunitatea lui nu este strălucită".
Reporter: Dacă ne gândim la boli digestive, ce afecţiuni pot apărea dacă am înghiţit apă dintr-o baltă?
Sandra Alexiu: "Un microb care intră în sistemul digestiv, declanşează fenomene de apărare şi, cel mai adesea, declanşează fenomente infecţioase care se manifestă prin diaree. Dar, dacă discutăm de un teren sensibil, imunitar scăzut, sigur că reacţiile pot să fie până la reacţii foarte grave: pot să apară deshidratări mari. Pe urmă sunt microbi care pot fi transmişi prin apă şi pot declanşa hepatite".
Medicii atrag atenţia că cei mai expuşi îmbolnăvirilor sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.