Norme Coca 2023 - 2024

Perioada pubertatii poate fi una cu probleme la fetite, iar sangerarile vaginale aparute la varste mici ingrijoreaza orice parinte. Medicii explica in ce situatii pot aparea sangerarile vaginale si ce trebuie facut in astfel de situatii.

 

erioada pubertatii putem sa spunem ca incepe de la varsta de 9 ani. Ceea ce este inainte de 9 ani – respectiv dezvoltarea glandelor mamare, aparitia parului pubian si sangerarile, respectiv menstruatia inainte de 9 ani – noi o numim pubertate precoce. Nu putem numi pubertate precoce, ma rog, aparitia unor simptome izolate, de exemplu, doar cresterea usoara a sanilor inainte de 9 ani, pentru ca pubertatea inseamna instalarea tuturor celor trei semne. Iar o pubertate intarziata, daca ciclul menstrual nu apare pana la varsta de 17-18 ani”, explica dr. Brigitte Hrubaru, medic primar obstetrica-ginecologie, vorbindu-ne despre sangerarile vaginale.

sangerari vaginale

As vrea putin sa specific aceasta disciplina a ginecologiei pediatrice sau infantile, care este o disciplina relativ nou aparuta, dar nu o putem defalca drept o specialitate sau o ramura noua, ea facand parte din cadrul obstetricii si ginecologiei, in general. Ea este o mica ramura care se ocupa de studiul aparatului genital al fetitelor si are un scop, in special, profilactic, pentru dezvoltarea normala a aparatului genital, care sa devina apt pentru procreere la varsta adulta.

Una dintre cele mai frecvente patologii intalnite in aceasta perioada a pubertatii, deci odata cu instalarea primului ciclu menstrual, a menarhei, este aceasta sangerare vaginala prelungita, sau foarte abundenta, numita metropatii hemoragice juvenile.

Simptomele sangerarii vaginale prelungite

Aici incadram mai multe simptome: o sangerare vaginala prelungita, care poate sa apara odata cu aparitia menarhei, deci a primului ciclu menstrual sau la urmatoarele cicluri menstruale, sangerare care se prelungeste peste sapte-opt zile; o sangerare continua si intermenstruala, ciclul menstrual, practic, nu se mai opreste; cicluri menstruale foarte dese, deci la mai putin de 21 de zile, toate le incadram in metropatii hemoragice juvenile. Aceste simptome, sigur ca sperie parintii, in general, si atunci parintii solicita un consult de specialitate la cabinetul de ginecologie infantila.

Cauza cea mai frecventa a acestor sangerari vaginale in perioada pubertara o reprezinta o imaturitate a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian, asa incat primele cicluri, deci in primii doi ani, doi-trei ani, ciclurile pot sa fie neregulate, si sunt cicluri anovulatorii, de fapt, cu un dezechilibru al celor doi hormoni, estrogen si progesteron, secretati la nivel ovarian.

“Bineinteles ca exista rezolvare. Parintii, insa, trebuie sa stie ca trebuie sa se prezinte la cabinetul de ginecologie pediatrica. Se face o anamneza completa, pentru ca noi trebuie sa punem acest diagnostic de metropatie hemoragica juvenila si sa excludem alte afectiuni cum ar fi – decisangerarile vaginalepot fi date de corpii straini intravaginali, de exemplu, in perioada pubertara, desi sunt mai rar semnalate in zilele noastre – trebuie exclusa o afectiune hematologica, si atunci trebuie facute si niste analize, bineinteles, si eventual trebuie indrumata pacienta la un medic specialist hematolog, care sa excluda o afectiune hematologica, care sa dea aceste sangerari.De asemenea, examenul ecografic, deci examenul clinic pe care-l facem, in general examen ecografic, in situatii din acestea, care sa ne excluda o patologie tumoral- ovariana, de exemplu un chist ovarian functional in perioada pubertara, care poate sa dea tulburari de ciclu menstrual si, bineinteles, tratamentul este diferentiat in functie de patologie. Daca este un chist ovarian, exista un anumit tratament, daca se considera ca este o metropatie hemoragica juvenila, tratamentul este altul.”

Consultul este recomandat in cazul sangerarilor vaginale in momentul in care fetitele intra in pubertate

“Consultul l-as recomanda in momentul in care fetitele intra, intradevar, in pubertate, mai corect spus, dupa ce le vine primul ciclu. Pentru ca noi nu putem sa facem un consult, adica putem sa facem un consult, dar nu ne ajuta prea mult la varsta de 9-10 ani, daca copilul nu are nicio acuza, sa-i facem un consult ginecologic. Consultatia ginecologica la fetite este o consultatie putin deosebita fata de alte specialitati, de exemplu consultatia pediatrica, sau ORL, sau oftalmologica. Avand in vedere pudoarea fetitelor de la aceasta varsta, destul de greu ne este, adica imi este mie, care colaborez cu ele, de multe ori ma lovesc de refuzul pacientelor de a fi consultate ginecologic si atunci un rol foarte mare il are mama, care trebuie sa pregateasca fetita si sa ii spuna ce i se intampla si, ma rog, cum se face acest consult ginecologic. Dar cu toate acestea, sigur ca pudoarea, e elementul esential la majoritatea fetitelor”, mai spune dr. Brigitte Hrubaru, medic primar obstetrica-ginecologie, referitor la problema sangerarilor vaginale.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro