Norme Coca 2023 - 2024

Nereguli majore, scandaluri frecvente de corupţie, existenţa nepotis­mului, a clanurilor de familie şi avansările nebazate pe merit fac din şase universităţi de stat locuri în care „nimeni nu ar trebui să-şi dorească să studieze”. Universitatea de Ştiin­ţe Agro­no­mice şi Medicină Vete­rinară din Bucureşti, Universi­tatea de Medi­cină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (UMFCD), Univer­sitatea „Eftimie Murgu” din Reşi­ţa, Şcoala Naţio­nală de Studii Poli­ti­ce şi Admi­nistrative din Bucu­reşti, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad şi Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu sunt instituţii de „zero stele”, conform unei analize a Coaliţiei pentru Universităţi Curate.

„N-aţi vrea să lucraţi într-o asemenea universitate sau să aveţi copii înscrişi acolo. Într-o universitate de «zero stele» nu ai să găseşti pe nimeni în sălile în care ar trebui să se ţină cursurile, iar administraţia e foarte secretoasă. La UMFCD sunt plagiatori dovediţi care îndrumă studenţii şi doctoranzii, la Reşiţa am fost ameninţaţi că vom fi daţi în judecată în cazul în care călcăm pragul universităţii, „Aurel Vlaicu” e cele­bră pentru afacerile imobiliare, iar „Constantin Brâncuşi” pentru doctoratele şi catedrele oamenilor politici locali”, a spus Alina Mungiu Pippidi, preşedin­tele Societăţii Academice Române, cu ocazia lansării Topului Inte­grităţii Universităţilor Româneşti. În fruntea ierarhiei ce ţine cont de transparenţa administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei şi managementul financiar, se află două universităţi de medicină: cea din Târgu Mureş şi cea din Cluj-Napoca precum şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, singurele care au obţinut patru stele.

Alte universităţi, precum Uni­­ver­sitatea din Bucureşti, Aca­de­­mia de Studii Economice şi Uni­versitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au fost cotate cu doar trei stele, ceea ce înseamnă că acestea nu aplică, aşa cum prevăd regulamentele, codul de etică, nu acordă după merit dovedit gradaţiile şi abundă în familii aflate în conducerile facultăţilor.

Rectoratele puse la zid contestă autoritatea SAR

La finalul evaluării, ce a durat un an, evaluatorii au stabilit că în România nu există nici o universitate de cinci stele. Cât priveşte rezultatele generale, concluziile stipulează că numai 38% dintre universităţile de stat sunt transparente administrativ, că deşi se află sub acoperire lega­lă, majoritatea posturilor sunt „dedicate” unor persoane dinainte stabilite precum şi faptul că în 17% dintre cazuri au existat rapoarte negative ale Curţii de Conturi şi Gărzii Financiare, în ultimii patru ani. Cercetarea a mai scos în evidenţă faptul că una din zece universităţi finanţate de Ministerul Educaţiei a falsificat diplome în ultimii zece ani şi cazuri în care achiziţiile publice se aranjează prin intermediul unor firme „preferate”, ce câştigă consecvent licitaţiile pen­tru produse sau servicii.

Rec­to­ratele puse la zid de topul ce constituie o premieră pentru Româ­nia au reacţionat dur, atacând, la rându-le pe cei care l-au întocmit. „Dacă universităţile sunt urâte şi murdare, deducem că SAR e frumoasă şi curată. După ştiinţa mea, SAR e autointitulată academică, titlu ce nu i-a fost atribuit, iar competenţele în realizarea acestei cercetări sunt autodeclarate. A vrut să demonizeze universităţile şi asta e trist”, a declarat Ion Fulga, prorectorul UMFCD. Clasamentul a fost întocmit pe baza analizei modului în care îşi desfăşoară activitatea rectoratele şi senatele universitare, rezultat ce a avut o pondere de 70%, şi a evaluării câte unei facultăţi din cadrul universităţilor, informaţii ce au avut o „greutate” de 30% în punctajul total obţinut.

Cine e Coaliţia pentru Universităţi Curate?

Coaliţia pentru Universităţi Curate reuneşte mai multe asociaţii nonguvernamentale, reprezentanţi ai studenţilor, sindicatelor şi societăţii civile. Din rândul acestora fac parte: Societatea Academică Română, Alianţa Naţională a Organizaţilor Studenţeşti din România, Asociaţia AdAstra, FAR, EduCer, Centrul Euroregional pentru Democraţie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Colegiul Noua Europă, Federaţia „Alma Mater”, Grupul pentru Dialog Social, Grupul pentru Reformă Universitară, Societatea Română de Ştiinţe Politice şi Solidaritatea Universitară.

Info plus:

Universităţile contestă SAR

„Dacă universităţile sunt urâte şi murdare, deducem că SAR e frumoasă şi curată. După ştiinţa mea, SAR e autointitulată academică, titlu ce nu i-a fost atribuit, iar competenţele în realizarea acestei cercetări sunt autodeclarate. A vrut să demonizeze universităţile şi asta e trist”, Ion Fulga, UMFCD.

Topul integrităţii universităţilor româneşti

01. Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş 4 stele
02. UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca 4 stele
03. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi 4 stele
04. Academia de Studii Economice 3 stele
05. Universitatea Maritimă din Constanţa 3 stele
06. Universitatea „Politehnica” din Bucureşti 3 stele
07. Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti 3 stele
08. Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava 3 stele
09. Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport 3 stele
10. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi 3 stele
11. Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova 3 stele
12. Universitatea din Bucureşti 3 stele
13. Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia 3 stele
14. Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi 3 stele
15. Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti 3 stele
16. UMF „Victor Babeş” din Timişioara 3 stele
17. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara 3 stele
18. Universitatea de Nord din Baia Mare 3 stele
19. Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti 3 stele
20. Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca 3 stele
21. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş 3 stele
22. Universitatea „Valahia” din Târgovişte 2 stele
23. UMF „Gr. T. Popa” din Iaşi 2 stele
24. Universitatea Politehnică din Timişoara 2 stele
25. Universitatea din Petroşani 2 stele
26. Universitatea de Vest din Timişoara 2 stele
27. Universitatea „Transilvania” din Braşov 2 stele
28. USAMV din Cluj-Napoca 2 stele
29. USAMV „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi 2 stele
30. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca 2 stele
31. Universitatea din Piteşti 2 stele
32. Universitatea din Bacău 1 stea
33. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu 1 stea
34. Universitatea „Ovidius” din Constanţa 1 stea
35. Universitatea din Oradea 1 stea
36. Universitatea din Craiova 1 stea
37. Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu zero stele
38. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad zero stele
39. Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti zero stele
40. Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa zero stele
41. UMF „Carol Davila” din Bucureşti zero stele
42. USAMV din Bucureşti zero stele

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro