CJAS IASI : „Incasarea de bani in astfel de cazuri este ilegala”Previous Article
Studentii romanii care invata in strainatate, lasati fara asigurare medicalaNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Schema de fraudare a sistemului sanitar duce la varful CNAS

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Schema de fraudare a sistemului sanitar duce la varful CNAS
Related Articles

Într-un rechizitoriu de peste 2.000 de pagini, procurorii Parchetului General „au desenat” o schemă de fraudare a sistemului sanitar care duce la vârful CNAS. Cap de afiş în acest dosar este fostul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Timiş, Cristian Careba, promovat de Cristian Buşoi la Direcţia Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Foto:

Cristian Careba, fost şef al CJAS Timiş şi coordonator refional al Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifraudă FOTO pressalert.ro

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General au trimis în judecată, la sfârşitul anului trecut, un dosar complex care vizează fraudarea, din interior, a sistemului sanitar. În dosar au fost trimise în judecată patru persoane, printre care fostul şef al CJAS Timiş, Cristian Careba şi Eugenia Nicoară, soţia unui liberal fost şef la OPC Timiş, patroană şi administrator a firmelor SC Selfmed SRL şi SC Selfmed Clinique SRL. Cap de afiş în acest dosar este Cristian Careba. Acesta este acuzat de conflict de interese după ce, ajuns în 2009, cu sprijinul PD-L, şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, a semnat mai multe contracte între Casa de Asigurări Timiş şi spitale sau clinici care aveau contract de asistenţă în domeniul IT cu firma sa, SC Scrif Net SRL. În acte, firma era deţinută de un văr al lui Careba, dar procurorii au adunat probe zdrobitoare care arată că firma din domeniul IT, care avea contracte cu spitale şi clinici care primeau bani prin Casa de Asigurări de Sănătate Timiş, era controlată în fapt de Cristian Careba. Ancheta procurorilor a scos la iveală faptul că printre clinicile care aveau contract cu Casa de Asigurări, dar şi cu firma lui Careba, era şi clinica patronată de Eugenia Nicoară, SC Selfmed SRL, firmă găsită cu deconturi fictive de aproape un milion de lei. Odată cu percheziţiile realizate în acest dosar, s-a mai descoperit că Selfmed a primit în comodat un spaţiu dintr-o clădire din Drobeta Turnu Severin care aparţine fostului şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi

De altfel, în 11.12.2013, la şase luni de la preluarea funcţiei de şef al CNAS de către liberaul Cristian Buşoi, democrat-liberalul Cristian Careba a fost încadrat  în funcţia de comisar clasa I, grad profesional superior, în cadrul Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifraudă, cu atribuţii de coordonator regional Aria administrativ teritorială 5. Din acceastă postură, în primăvara lui 2014, când Buşoi era deja plecat de la CNAS, Cristian Careba a coordonat o echipă de control care a verificat inclusiv clinica prietenei sale de la Selfmed, Diana Eugenia Nicoară.

Audiat în faza de anchetă, Careba a declarat că „a fost în control la societatea inculpatei o singură dată, însă nu a încercat vreodată să influenţeze un membru al echipei de control şi nu a încercat să împiedice sau să îngreuneze activitatea de control ce viza societăţile administrate de inculpată”. Mărturiile date de membrii echipei de control şi stenogramele de la dosar îl contrazic, însă, pe Careba.

Spre exemplu, potrivit procurorilor, Mihaela Laura Marian, membră a echipei de control de la Selfmed, a declarat că „eşantionul de verificare (adică lunile din perioada supusă verificării) a fost stabilit de inculpatul Careba Călin Cristian  în calitate de coordonator al echipei de control, acesta dispunând ca lunile verificate efectiv să fie noiembrie şi decembrie 2013”.  Mihaela Laura Marian a mai declarat că în momentul controlului, Diana Nicoară nu a putut pune la dispoziţie documentele cerute, echipa de control revenind peste două zile. Declaraţiile femeii sunt confirmate şi de interceptările discuţiilor dintre Careba şi Nicoară în care „lupul pus paznic la oi” îşi sfătuieşte prietena cum să acţioneze.

Declaraţiile femeii sunt confirmate şi de interceptările discuţiilor dintre Careba şi Nicoară în care „lupul pus paznic la oi” îşi sfătuieşte prietena cum să acţioneze.

Careba Cristian: Păi, eu am zis, fetele să vorbească cu tine, dacă e George şi Mihaela, dacă mâine vin sau nu?!

Nicoară Diana: Vin mâine, mi-au zis că vin.

Careba Cristian: Păi da, da’ eu le-am spus, când am plecat, le-am spus să te sune când să vină, cum să vină?!

Nicoară Diana: Da, dar eu le-am dat termen că până poimâine nu le am. Că n-am cum.


Careba Cristian
: La ce să vină mâine atunci?


Nicoară Diana
: Păi aşa mi-au zis ei, că vin şi mâine.


Careba Cristian:
… las’ că-i sun eu. Sau îi spui lui George, nu le ai şi vin poimâine.


Nicoară Diana:
Da’ le-am spus clar. Am termen de 5 zile. Le-am spus, dar na, asta e şi pe două zile-s destule, îţi dai seama?!


Careba Cristian
: Da’ tu n-ai nişte fişe pe acolo?


Nicoară Diana:
Păi, ba da, da’ nu alea, se uită la dată, la, îţi dai seama?!


Careba Cristian:
Păi, din, din perioada asta care-i controlată?


Nicoară Diana:
Păi, am câteva, da’ nu le am pe toate şi eu ştiu cum controlează?


Careba Cristian:
Alea câteva. Cine dracu controlează, tu n-ai văzut ce echipă îi făcută, ce vorbeşti?!


Nicoară Diana:
Ăhă. Păi, nu ştiu, dacă nu mi le iau în ordine, îţi dai seama că le am, dar dacă mi-au pe fiecare…


Careba Cristian:
Le dai foile care le vrei tu … (neinteligibil), ce Dumnezeu?!


Nicoară Diana:
A, bine. Bine, OK.


Careba Cristian:
Alea le dai, alea le-a verificat şi gata.


Nicoara Diana:
Aha. OK.


Careba Cristian:
Bine?


Nicoara Diana: Bine.
OK, ceao!

Ancheta procurorilor de la Parcehtul General scoate la iveală faptul că Diana Nicoară a pus la punct un sistem foarte „productiv” de fraudare a bugetului de sănătate prin decontări fictive. Unul din serviciile de bază „furnizate” de clinica Dianei Nicoară era planning-ul familial, iar inculpata a făcut tot ce a putut pentru a face „fabrica” să funcţioneze: „Murim fără astea”, arată Diana Nicoară într-una dintre inreceptări.


N. Diana: Ceao
. Ce faci?


Doamna:
Uite la mama cu copii.


N. Diana:
Uite am reuşit s-o întorc înapoi pe Drăghici şi sper s-o întorc şi pe Gligor cu jumătate de normă. I-am dat termen de gândire până luni.


Doamna:
Ce nebună eşti!


N. Diana:
Pentru că eu trebuie să mut contractul meu pe Severin. Că pe Severin îs moartă. N-am ce să fac, n-am ambulatoriu deloc şi pe spitalizare nu pot să-mi cheltui banii altfel. Îţi dai seama, nu-s plină de pacienţi. Şi atunci le las pe astea două dacă vor pe SELF, jumătate cu jumătate. Pe Cristeasca pe CLINIQUE şi eu mă mut pe Severin. Ce dracu’ să fac?!


Doamna
: Păi da.


N. Diana
: N-am ce să fac. I-am zis la Gligor că am nevoie de ea ca de aer. Deci până acum n-am zis la nimeni chestia asta. Dar chiar am nevoie de ea şi cu jumătate de normă.


Doamna
: Şi salariul îi rămâne tot acela?


N. Diana:
Păi da. Dar o s-o pun de trei ori pe săptămână să consulte la MM. Nu pot să-i dau chiar aşa mult pe jumătate de normă. Ştii? Şi la Drăghici îi dau 1.400. I-am zis.


Doamna:
În loc de cât avea ea.


N. Diana:
750.


Doamna:
I-ai dublat salariul.


N. Diana:
Da. Păi ce să fac?! Nu vezi că murim fără astea, fără planning. Ce dracu facem? Nu ne mai găsim rostul.


Doamna:
Da, da.

N. Diana: N-avem ce face.

Doamna: Sper să-ţi iasă la cheltuieli atât. Acum n-ai foarte mult. Gligor cât are ea? 2.000, 2.300. Cât are?

N. Diana: Bun. Dar la contractul meu cred c-o să crească punctul pe ambulatoriu. Că de asta am şi vrut să le fac oferta din martie. Să nu mai aştept.

Doamna: Da, da, da.

N. Diana: Oricum îşi acoperă că… Că dacă ei dispar pacienţii mei toţi o să vină la ele în asta. Deci oricum nu se pune problema. Vor avea 14 pe zi.

Doamna: Păi oricum atât îşi bagă Gligor, aşa că va fi la fix. Nu-i merge la… mai mult.

N. Diana: Da, da. Sper să zică da şi asta.

Doamna: Când îţi dă răspunsul?

N. Diana: Luni am zis că ne vedem. Am zis eu să se gândească până luni şi să ne vedem luni.

Procurorii arată în rechizitoriul de trimitere în judecată că Diana Nicoară şi-a permis să fraudeze bugetul de la Sănătate beneficiind de protecţia fotului şef al CJAS şi comisar Antifraudă, Cristian Careba, care a beneficiat prin firma pe care o controlează de bani despre care „ştia că provin din decontări fictive”. Astfel, potrivit procurorilor din banii primiţi, Careba şi-a plătit ratele unui credit de la Banca Transilvania şi  leasing-ul pentru un autoturism Audi A8 şi un Hyundai Santa FEE.


„Din probele administrate în cauză a rezultat că între inculpaţii Careba Călin Cristian şi Nicoară Diana Eugenia există o strânsă relaţie de prietenie, producătoare de beneficii pentru ambii inculpaţi: pe de o parte societăţile administrate de inculpata Nicoară Diana Eugenia au fost protejate de inculpatul Careba Călin Cristian împotriva unor controale ce ar fi putut descoperi sistemul fraudulos utilizat pentru decontarea unor servicii medicale fictive iar pe de altă parte, inculpatul Careba Călin Cristian, prin intermediul SC Scrif Net SRL, a dobândit o parte din sumele astfel decontate, veniturile fiindu-i absolut necesare inculpatului pentru achitarea ratelor aferente contractelor de credit sau leasing financiar”
, se arată în rechizitoriul procurorilor. Anchetatorii au cerut şi anularea a peste 7.000 de bilete de trimitere fictive. Prejudiciul din acest dosar este estimat la un milion de lei.

 

Sursa

 

 

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Cu regret anunțăm decesul doctoritei Ristea Iuliana, medic de familie in TgMures

Cu regret anunțăm decesul doctoritei Ristea Iuliana, medic de familie in TgMures   0

read more
Focar de coronavirus la Spitalul Județean Ploiești. Cinci cadre medicale sunt infectate

Focar de coronavirus la Spitalul Județean Ploiești. Cinci cadre medicale sunt infectate   0

read more
Drama pacienților care nu mai au acces la tratament în spitalele devenite COVID. Medic: Cazurile se agravează, se înmulțesc

Drama pacienților care nu mai au acces la tratament în spitalele devenite COVID. Medic: Cazurile se agravează, se înmulțesc   0

read more
Chirurgia robotică, șansa la o calitate a vieții superioară după operațiile dificile

Chirurgia robotică, șansa la o calitate a vieții superioară după operațiile dificile   0

read more
Ponderas Academic Hospital, singurul spital cu un Robot MAKO, pentru intervenții ortopedice de protezare a șoldului și genunchiului

Ponderas Academic Hospital, singurul spital cu un Robot MAKO, pentru intervenții ortopedice de protezare a șoldului și genunchiului   0

read more
Tătaru: Proiectul de lege privind cerinţele CCR în legătură cu izolarea și carantinarea este gata. Luni va fi discutat la Guvern

Tătaru: Proiectul de lege privind cerinţele CCR în legătură cu izolarea și carantinarea este gata. Luni va fi discutat la Guvern   0

read more

Coronavirusul circulă prin încăperi și sisteme de aerisire și poate infecta. Grup de peste 200 experţi, avertisment către OMS   0

read more
O femeie internată, mama și fiica plimbate între spitale: Emilian Imbri, manager de V. Babeș: Dacă căutăm vinovați o să-i găsim

O femeie internată, mama și fiica plimbate între spitale: Emilian Imbri, manager de V. Babeș: Dacă căutăm vinovați o să-i găsim   0

read more
Problemele unui bolnav de diabet în România: „Este nevoie de mai multe teste de glicemie“

Problemele unui bolnav de diabet în România: „Este nevoie de mai multe teste de glicemie“   0

read more
Revoluţia tehnologică
în tratamentul diabetului. „Ce poate fi ideal pentru un pacient e contraindicat pentru altul“

Revoluţia tehnologică în tratamentul diabetului. „Ce poate fi ideal pentru un pacient e contraindicat pentru altul“   0

read more
OMS întrerupe testele cu hidroxiclorochină împotriva Covid-19. Încă un tratament scos de pe lista Organizației

OMS întrerupe testele cu hidroxiclorochină împotriva Covid-19. Încă un tratament scos de pe lista Organizației   0

read more
Nelu Tătaru, despre suspendarea izolării și carantinării: Vom reveni cu un proiect în acord cu cele cerute de CCR

Nelu Tătaru, despre suspendarea izolării și carantinării: Vom reveni cu un proiect în acord cu cele cerute de CCR   0

read more
Motivul uluitor pentru care un bărbat de 82 de ani, suspect de COVID-19, a fugit din spital, în pijama

Motivul uluitor pentru care un bărbat de 82 de ani, suspect de COVID-19, a fugit din spital, în pijama   0

read more
Nemţii anunţă: Expunerea la o simplă răceală poate creşte imunitatea la COVID-19

Nemţii anunţă: Expunerea la o simplă răceală poate creşte imunitatea la COVID-19   0

read more
În Târgoviște, secțiile de terapie intensivă sunt pline. Trei pacienți au fost transferați la spitale din Galați și Medgidia

În Târgoviște, secțiile de terapie intensivă sunt pline. Trei pacienți au fost transferați la spitale din Galați și Medgidia   0

read more
Turism medical la Viena: 1 din 6 pacienţi internaţionali este român. Cât costă, în medie, un tratament

Turism medical la Viena: 1 din 6 pacienţi internaţionali este român. Cât costă, în medie, un tratament   0

read more
Comisia Europeană a autorizat tratamentul cu Remdesivir pentru Covid-19. SUA au cumpărat aproape toate stocurile

Comisia Europeană a autorizat tratamentul cu Remdesivir pentru Covid-19. SUA au cumpărat aproape toate stocurile   0

read more
Peste un sfert dintre români sunt mai interesați de asigurările de sănătate ca urmare a pandemiei COVID-19

Peste un sfert dintre români sunt mai interesați de asigurările de sănătate ca urmare a pandemiei COVID-19   0

read more
Focar de coronavirus la Spitalul Județean Galați: 11 cadre medicale infectate

Focar de coronavirus la Spitalul Județean Galați: 11 cadre medicale infectate   0

read more
Un vaccin experimental pentru Covid-19 al Pfizer şi BioNTech a 
arătat rezultate pozitive într-un studiu clinic, dar şi efecte secundare

Un vaccin experimental pentru Covid-19 al Pfizer şi BioNTech a arătat rezultate pozitive într-un studiu clinic, dar şi efecte secundare   0

read more
Alexandru Rafila: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției”. Sfatul pentru concediu

Alexandru Rafila: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției”. Sfatul pentru concediu   0

read more
A început testarea națională anti-COVID: Vom ști câți români au trecut prin infecție. Datele vor fi puse la dispoziția decidenților

A început testarea națională anti-COVID: Vom ști câți români au trecut prin infecție. Datele vor fi puse la dispoziția decidenților   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.