Norme Coca 2023 - 2024

Pacienții români sunt într-o situație disperată, căci de aproape un an multe dintre medicamentele de care le depinde viața nu se mai găsesc. În ultimele luni, au dispărut de pe piaţă peste 1.000 de medicamente. „Se pierd vieți“, strigă reprezentanții pacienților, care au tras nenumărate semnale de alarmă, dar până acum măsurile au întârziat să apară. Într-un sistem de sănătate ros de probleme, bolnavii nu mai au nici măcar acces la medicamentele de bază, sunt nevoiți să alerge dintr-o farmacie în alta sau să găsească soluții singuri și să-și procure tratamentul din alte țări. Ministerul Sănătății a anunțat că asigurarea medicamentelor esențiale este o prioritate.

Politica medicamentului din România este la pământ. De aproape un an, bolnavilor din România li se încalcă un drept fundamental, dreptul la sănătate, la medicamentele de care le depinde viața. Măcinați de boală, copii, bătrâni sau tineri, toți au de suferit, deși ei sunt cei care injectează lunar sistemul cu bani.
Suntem țara care se clasează pe primele locuri în Europa când vine vorba de afecțiuni grave precum cancer, hepatită, TBC, boli cardiovasculare. Cu toate acestea, pacienții români au cel mai redus acces la tratament din Europa. Din cauza ieftinirii prețurilor în vara anului trecut, peste 1.000 de medicamente, multe dintre ele vitale pentru pacienți, nu se mai găsesc. Producătorii și distribuitorii au ales să nu le mai comercializeze în România pentru că nu mai au interes financiar. În tot acest timp, Ministerul Sănătății (MS) nu a schimbat nimic, nu a regândit politica medicamentului, nu a luat măsuri de restabilire a prețurilor. Pacienții sunt prinși între interesele financiare ale companiilor farmaceutice și lipsa de reacție a MS. Acum, că există un nou ministru al sănătății, pacienții speră că, în sfârșit, situația se va rezolva.

 

„Este nevoie de o strategie a medicamentului“

Conform Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, acesta are dreptul la cele mai înalte standarde de servicii medicale de care dispune societatea. La noi însă, acest drept al pacienților este încălcat. În timp ce pacienții din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova dispun de medicamentele necesare, bolnavii din România sunt nevoiți să alerge din farmacie în farmacie și să treacă granițele ca să găsească tratamentul de care le depinde viața. „Lipsesc medicamente importante pentru pacienții care suferă de boli neurologice, de Parkinson, epilepsie și alte afecțiuni. Am ajuns în această situație pentru că nu am avut o politică corectă a medicamentului. Ministerul Sănătății nu a luat măsuri de-a lungul timpului în ceea ce privește comercializarea acestor medicamente. Odată cu ieftinirea prețurilor, firmele producătoare nu mai sunt interesate să aducă medicamentele în România. Este nevoie de o strategie a medicamentului, trebuie să vedem ce avem în acest moment, de ce resurse dispunem și ce este de făcut în continuare. În Germania, în Anglia sunt strategii de acest fel și, de exemplu, atunci când pe piață intră un medicament scump, la o anumită perioadă statul intervine și verifică eficiența acestuia, face o analiză, vede cât este de folosit și dacă trebuie înlocuit. La noi nu se face așa ceva. Pentru unele medicamente se încearcă înlocuirea. De exemplu, pentru a înlocui Tamoxifen, recomandat în tratamentul cancerului la sân, se folosesc alte medicamente, care sunt mai scumpe și pentru care statul plătește. De fapt, se plătește din buzunarele noastre, ale cetățenilor“, a spus dr. Bogdan Tănase, medic primar chirurgie generală, la Institutul Oncologic București şi preşedintele Alianţei Medicilor (AM) pentru reforma sistemului de sănătate.

Pacientul, prins în cercul vicios din sistem

Medicii de familie spun că sunt nevoiți să facă slalom legislativ pentru a rezolva problemele medicale ale pacienților, să găsească soluții pentru înlocuirea medicamentelor care lipsesc. Multe dintre acestea sunt folosite de pacienții care suferă de boli cardiovasculare, de Parkinson, cancer. „Vigantoletten comprimate nu se găsește. Îl înlocuim cu Vigantol soluție, care, de fapt, este indicat pentru copiii mai mititei și pentru sugari, și noi suntem nevoiți să calculam doza pentru copiii mari și adulți. De asemenea, nu se găsește Flagyl suspensie pentru parazitoze intestinale, în locul lui le dăm pacienților Flagyl comprimate, și la copiii mici – tabletele se pisează în acest caz, însă sunt foarte amare și copiii au vărsături din cauza gustului. Madopar pentru boala Parkinson lipsește, este o combinație de levodopa și bensetazida. Avem ca alternativa Stalevo, care este altă combinație (levodopa, carbidopa, entecabona) și Isicom, care este, de asemenea, o altă combinație (levodopa și carbidopa). Problema este că aceste două alternative sunt medicamente ce necesită scrisoare medicală de la Neurologie și așa mai plimbăm puțin pacientul în sistem. Sintrom, Vessel due sunt, de asemenea, medicamente ce se găsesc foarte greu, de obicei la farmacii din mediul rural, rămase pe stoc. Este o mare problemă aprovizionarea cu medicamente uzuale, nu vorbim aici de medicație de top, medicii fiind nevoiți să facă un adevărat slalom legislativ pentru a rezolva problemele medicale ale pacienților“, a explicat dr. Dalida Mosorescu, medic de familie.
O altă piedică este faptul că protocoalele terapeutice nu sunt clare, iar pacienții sunt nevoiți să se plimbe între cabinetele medicale până să primească rețeta de care au nevoie. „Nu s-a revenit asupra protocoalelor terapeutice la medicamentele Bonviva/Ossica, folosite pentru pacienții cu osteoporoză, ceea ce înseamnă că medicii de familie nu le pot prescrie, nefiind nominalizați în protocol ca medici prescriptori. Din păcate, problemele din sistemul sanitar românesc sunt multe și asta în primul rând ca urmare a faptului că în stil pur românesc încercăm să inventăm roata, în loc să preluăm din Uniunea Europeana modele care și-au dovedit eficacitatea și viabilitatea de-a lungul timpului“, a precizat dr. Dalida Mosorescu.

În țările vecine, medicamentele există

Bolnavii de cancer se simt abandonați. În acest moment, lipsesc mai mult de zece medicamente folosite în tratarea cancerului, ceea ce înseamnă că pacienţii sunt în pericol ca boala să recidiveze sau chiar să se ajungă la deces. Ca să facă rost de tratament, unii bolnavi încearcă să cumpere medicamentele din alte țări. „Situația este disperată. Pacienții care pot și își permit merg să cumpere medicamente din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova. Problema este că de la 1 iulie medicamentele ar trebuie să se ieftinească din nou, asta ar însemna să dispară și mai multe medicamente din România. Atâta timp cât nu se creează o politică corectă a medicamentului, producătorii nu mai vor să își aducă produsele în România pentru că nu au nici un interes financiar. Soluția este ca Ministerul Sănătății să intervină în această situație. Noul ministru a anunțat că problema medicamentelor este una prioritară“, a spus Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP).
Noul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că asigurarea medicamentelor esențiale reprezintă una dintre prioritățile sale. Tot el a mai precizat că a avut mai multe întâlniri cu președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale și că în săptămânile care urmează speră să existe un progres semnificativ în acest sens.

O parte din medicamentele care lipsesc

• Cromoglicatul de sodiu pentru mastocitoză
• Isicom pentru boala Parkinson
• Tamoxifen
• Vigantoletten
• Vessel Due
• Timonil 600 mg
• Madopar Hbs
• Rivotril 0,5mg
• Staloral 350
• Digoxin tablete
• Viatromb
• Nitroprusiat de sodiu
• Sulfat de magneziu
• Sintrom
• Olicard
• Fosfobobion
• Verapamil fiole, Ipravent

 

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro