Norme Coca 2023 - 2024

Ancheta DNA privind corupția din domeniul farmaceutic vizează mai mulți medici, printre aceștia fiind și șefi de clinici și ai unor secții de oncologie, au declarat, marți, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Sursele au arătat că ar fi implicați 16 medici, inclusiv având funcții de șefi de clinici și secții de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate — subprogramul oncologie.

Aceleași surse au susținut că ar fi implicați un președinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureș, care controlează farmacii, și peste 10 reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente.

Potrivit surselor, unii dintre medicii implicați fac parte din comisiile de achiziții de medicamente organizate la nivelul spitalelor, care ar fi pretins și primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.

Scopul acestor acțiuni de ''recompensare'' era creșterea vânzărilor de medicamente pentru anumite companii farmaceutice sau anumiți distribuitori.

Sursele au explicat că reprezentanții zonali ai firmelor sunt cei care țin efectiv legătura cu medicii coordonatori de program și cei de specialitate, pe care îi stimulează material pentru a prescrie, cu predilecție, produsele acestora, precum și cu funcționarii CJAS pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor pacienților cărora li se decontează, în cadrul Programului National de Sănătate, aceste medicamente.

În unele situații, în această rețea, au menționat sursele, ar fi fost implicați reprezentanți și angajați ai unor farmacii, care asigurau eliberarea medicamentelor prescrise.

Modalitățile de cointeresare constau în perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în țară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obținerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate, unele neefectuate în realitate, asigurarea cheltuielilor pentru vacanțe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoționale.

Conform surselor, creșterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată — Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, utilizate în cadrul Programelor Naționale de Oncologie și de Terapie Intensivă a Insuficienței Hepatice, duce la creșterea artificială a numărului de pacienți incluși în scheme terapeutice, creșterea stocurilor de medicamente în cadrul farmaciilor cu circuit închis, nejustificată prin rulajul efectiv al acestora în cadrul programelor. Acest fapt conduce la direcționarea fondurilor alocate în funcție de interesele operatorilor farmaceutici agreați, prejudicierea FNUASS și apariția unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienților, cu consecințe în afectarea calității și continuității actului medical.

De asemenea, se verifică și crearea unor relații la nivelul directorilor medicali/medicilor șefi din CJAS, în unele situații chiar și al funcționarilor din cadrul Compartimentelor Programe Naționale de Sănătate și Farmacii, cu atribuții de control.

Sursele au mai precizat că sunt și situații în care reprezentanții medicali ai firmelor s-ar fi implicat inclusiv în procesul de întocmire și promovare spre aprobare la nivelul Comisiei de specialitate a CNAS a dosarelor necesare includerii/menținerii unor pacienți din cadrul P.N.S. în anumite scheme terapeutice, bazate pe produsele promovate de aceștia.

Anterior, surse judiciare arătau că procurorii DNA fac cercetări referitoare la faptul că anumite firme de medicamente ar fi oferit unor medici din județele Mureș, Sălaj, Sibiu, Bistrița și Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane și congrese internaționale, excursii în diverse țări, bunuri, foloase și alte servicii, condiționându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie.

Potrivit surselor citate, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeași compoziție chimică și același efect terapeutic, însă ar fi fost mai ieftine.

Procurorii DNA efectuează marți percheziții în 61 de locații situate în municipiul București și în județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, într-un dosar privind fapte de corupție comise în perioada 2012 — 2015.

Conform surselor, acțiunea vizează persoane fizice, clinici oncologie din cadrul spitalelor județene Sibiu, Zalău, Târgu Mureș, CJAS Sălaj, Institutul Oncologic ''Ion Chiricuță'', Spitalul de zi Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic situat la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, precum și firme și distribuitori de medicamente pentru cancer.

AGERPRES/

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro