Norme Coca 2023 - 2024

Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul bebeluşului din Argeş care s-a stins din cauza sindromului hemolitic – uremic. Anchetatorii s-au sesizat din oficiu ca urmare a creşterii alarmante a numărului de copii diagnosticaţi cu această afecţiune ce distruge organele interne ale micuţilor. Prefectul din Argeş a convocat astăzi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar medicii de familie din judeţ au primit misiunea să consulte toţi copiii de până în doi ani.

La camera de gardă a spitalului de Pediatrie din Pitești tot mai mulți părinți își aduc bebelușii cu simptome ale sindromului hemolitic – uremic.

Alți patru micuți au ajuns noaptea trecută pe mâinile medicilor, iar cei aflați în starea cea mai gravă au fost transferați de urgență la București. Este și cazul unei fetițe de numai cinci luni care acum se luptă pentru viață la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Marie Curie.

La Marie Curie sunt acum 14 copii diagnosticați cu sindromul hemolitic – uremic. Afecțiunea le poate distruge organele micuților.

"Această bacterie elimină niște toxine care atacă vasele de sânge, unde se produc necroze, ulcerații și sângerări", a declarat prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șeful Secției de Nefrologie a Spitalului ‘Marie Curie’.

Toți copiii care s-au îmbolnăvit în această perioadă au ceva în comun.

"Toți primesc lapte praf. Toți primesc sau au primit carne sub diferite forme de preparare. Toți primesc iaurturi și toți primesc sub formă de piureuri de fructe și legume. Toți primesc o anumită marcă de lapte praf. Mărcile de apă în care se prepară laptele sunt diferite de la caz la caz", a mai precizat dr. Bălgrădean.

După ce unul dintre bebelușii bolnavi a murit, părinții sunt tot mai îngrijorați.

La Spitalul de Pediatrie din Pitești, alți copii sunt ținuți sub observație cu aceleași simptome: diaree, vărsături și febră. În cazul în care starea lor se va agrava, vor ajunge și ei la Spitalul „Marie Curie”.

Abia după ce situația a devenit dramatică, Prefectura Argeș a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență.

"Există o stare de îngrijorare, dar situația este sub verificarea celor de specialitate", a susținut Mihail Oprescu, prefectul județului Argeș.

Totul în condițiile în care nimeni nu poate spune încă exact de la ce anume se produc de fapt îmbolnăvirile, iar copiii ajung la spital în număr tot mai mare.

Direcția de Sănătate Publică Argeș le-a cerut medicilor de familie să îi examineze pe toți micuții din județ sub vârsta de doi ani. Ministerul Sănătății a anunțat că a declanșat o anchetă și că bebelușul care nu a supraviețuit era infectat cu bacteria E.Coli.

Cazul copilului care a murit este investigat și de procurori care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

UPDATE. Alți 13 copii au fost internați la spitalele din județul Argeș, majoritatea fiind din Câmpulung Muscel. Printre micuții care au nevoie de ajutorul medicilor, se numără și bebeluși de 2-4 luni. Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, a fost constituită o celulă de criză, din care fac parte responsabilii de sănătate din județul Argeș. Celula este coordonată de prefectul Mihail Oprescu și sunt monitorizate toate cabinetele de familie.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro