CNAS: Distributia cardului national incepe vineri, asiguratii il pot folosi la prima vizita la medic Previous Article
Astarastoae, greu de demis. Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

SIVECO – producatorul SIUI si scandalul din spate

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
SIVECO – producatorul SIUI si scandalul din spate

Deşi a trecut o săptămână de la arestarea Irinei Socol, preeşedintele Siveco România, detaliile legate de acest dosar şi implicaţiile lui rămân încă nelămurite. În vreme ce reprezentanţii companiei neagă acuzaţiile de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, pe piaţă stau să apară informaţii dintre cele mai spectaculoase, cu implicaţii în lumea politică, a serviciilor secrete şi a afacerilor de zeci de milioane de euro.

Scenariile referitoare la ceea ce poate deveni Cazul Siveco ţin cont pe de o parte de situaţia specială pe care o au multe dintre contractele făcute publice ale societăţii. Este vorba de contracte delicate, din domenii diverse, de la cel financiar, militar şi vamal la servicii de informatizare şi baze de date din agricultură, sistem sanitar şi de asigurări sociale, educaţie, protecţie de date şi aşa mai departe. Contracte care privest atât statul român cât şi ţări interesante precum Republica Moldova, Bulgaria, Turcia, Malta, Georgia, Emiratele Arabe Unite, Liban, Oman, Kazahstan, Maroc. Toate acestea au alimentat de-a lungul timpului suspiciunile privind legăturile extrem de apropiate cu serviciile secrete.

Pe de altă parte, legat tot de zona serviciilor secrete, Cazul Siveco poate fi despre industria IT din România, unul din puţinele domenii, poate singurul, în care ţara noastră joacă de la egal la egal cu marile puteri ale lumii. După la izbucnirea scandalului s-a vehiculat ideea că totul ar fi fost dat în vileag pentru a se compormite una din cele mai importante firme IT din România şi, prin ricoşeu, întreaga industrie, ca să li se facă loc pe piaţă unor competitori externi. În acelaşi timp, problemele Siveco ar avea darul de a zdruncina încrederea în forţa industriei IT româneşti, cea la vedere şi cea care lucrează „pe tăcute”, într-un moment în care este nevoie de competenţele româneşti în domeni inclusiv în contextul implicării NATO în dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei. Directorul SRI George Maior declara zilele trecute că Serviciul Român de Informaţii va coordona NATO în dezvoltarea unui sistem de apărare cibernetică pentru Ucraina.

Probabil că fiecare variantă conţine câte o doză mai mare sau mai mică de adevăr, tot aşa cum probele furnizate de procurori, care au dus la arestarea doamnei Siveco conţin elemente reale ale unor activităţi care amintesc de diferite tipuri de operaţiuni speciale.

Ce s-a intamplat in data de 8 septembrie 2014

În dimineaţa zilei de 8 septembrie 2014, televiziunile de ştiri anunţau descinderi şi percheziţii la sediul mai multor firme, printre care şi societatea Siveco, într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. Un comunicat sec al Poliţiei Române vorbea despre sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat în cazul unei companii producătoare de programe informatice, care ar fi creat „un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”.

Mai pe româneşte, Siveco ar fi plătit unor firme fantomă pentru crearea unor programe informatice care însă nu au existat niciodată. Sumele astfel albite inclsiv prin intermediul unei firme care colecta fier vechi (şi, potrivi actlor, livra produse informatice), deţinută de interlopi analfabeţi din Sinteşti, s-ar fi întors la gulerele albe de la Siveco şi de acolo, mai departe – fără însă ca vreo sursă oficială să precizeze deocamdată care e destinaţia finală a banilor. Oricum, prejudiciul estimat de procurori se ridică, la o primă strigare, la peste trei milioane de euro.

A urmat bâlciul: preşedintele companiei Siveco, Irina Socol, a fost audiată câteva ore, reţinută şi apoi arestată, împreună cu Aurora Ecaterina Crusti, preşedintele comercial adjunct al Siveco România. Ca un detaliu interesant, în afară de „patroana de etnie romă” Valentina Mihai Gogu, printre „specialiştii” la care a apelat Siveco, despre care s-a spus că au fost folosiţi ca paravan, se află inginerul chimist Tiberiu Grabany, fostul ofiţer SRI Dumitru Constantinescu, acum pensionar, şi zidarul Nicuşor Dincă.

Acesta a fost varful aisbergului. Cum s-a ajuns aici?

Societatea Siveco a fost înfiinţată în anul 1992, fiind printre primele firme de software din România. Doi ani mai târziu, Siveco dezvolta propriul sistem informatic integrat denumit SIVECO Applications, pentru ca în anul 1998 să participe la primul proiect de anvergură (potrivit site-ului companiei): informatizarea Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa.

Urmează, în anul 1999, certificarea sistemului de calitate SIVECO Romania ISO 9001: 1994 de către AFAQ – ASCERT INTERNAŢIONAL şi de către OMCAS (Organismul Militar de Certificare Acreditare şi Supraveghere al Ministerului Apărarii). Siveco primeşte astfel „verde” pentru activităţi speciale, cum sunt cele din domeniul militar.

An de an, Siveco a intrat hotărât pe pieţe din ce în ce mai interesante, care i-au adus contracte foarte bune: pe pieţa educaţională cu eLearning şi eTraining AeL, în sistemul asigurărilor de sănătate (proiectul Sistemul Informatizat Unic Integrat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate), în agricultură (informatizarea APIA – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi pachetul informatic integrat SIVECO Applications 2011 şi Registrul Agricol, „un modul integrat destinat evidenţei unitare a gospodăriilor din cadrul unei localităţi, a terenurilor, a mijloacelor de producţie agricolă şi a efectivelor de animale”).

În acelaşi timp, are loc o adevărată ofensivă internaţională, cu contracte la Autorităţile Vamale din Turcia şi Macedonia, implementarea sistemului informatic integrat pentru Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate din Bulgaria, repartizarea computerizată în licee tip ADLIC în Liban, proiectul pilot de eLearning în Moldova, comunicarea în interiorul sistemului educaţional naţional din Emiratele Arabe Unite, achiziţionarea firmei Latona Bulgaria proiecte pentru UE (la EASA – Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei), Ministerul Educaţiei Naţionale din Regatul Maroc, deschiderea biroului din Dubai, Emiratele Arabe Unite, soluţia informatică unică pentru Banca Naţionala a Moldovei alte proiecte în Oman, Kazahstan, Malta, Georgia etc.

Primele semne ca se pregateste ceva

În ultimii 10-15 ani, singurul incident notabil a fost problema din primăvara anului 2002, când înscrierea elevilor în clasa pregătitoare a fost blocată pentru câteva ore din cauza softului furnizat de Siveco pentru că „două pene de curent ar fi dus la spargerea hardului”.

În fine, despre Siveco s-a mai vorbit în anii în care firma Irinei Socol s-a ocupat de softurile electorale (a împărţit această misiune, de la scrutin la scrutin, cu celebra firmă a actualului deputat PSD Sebastian Ghiţă, Asesoft). Lucrurile au început să scârţâie cu adevărat abia în anul 2014, când Siveco s-a trezit în mijlocul a trei mari scandaluri.

  1. Achizţii CNAS. Primul scandal se referă la achiziţiile făcute de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Potrivit procurorilor, CNAS a achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi al caselor judeţene, fără a se ţine seama de faptul că peste 250 dintre acestea nu erau utilizate, „ceea ce a produs un prejudiciu CNAS şi Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate în valoare de peste 150.000 de euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO România SA”.
  2. Licenţele IT pentru şcoli. A urmat dosarul privind închirierea de licenţe IT pentru şcoli, în care se fac cercetări in rem pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, dare şi luare de mită. Concret, procurorii ar fi luat la purecat Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI), încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 de milioane de euro. Au fost audiate până la această oră, ca martori, nume grele, pecum fostul ministru de Finanţe Mihai Tănăsescu, actualul şef al Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, Eugen Bejinariu şi senatorul Şerban Mihăilescu, foşti şef ai SGG, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, Ioan Cordoş, fostul secretar de stat din Ministerul Comunicaţiilor, Sorin Eftene, fostul director general interimar al Microsoft România, şi Corina Dumitrescu, membru CSM şi fostă angajată a Ministerului Justiţiei.
  3. Manualele digitale. O licitaţie vizând manualele digitale pentru clasele I şi II, organizată în pripă, a degenerat într-un scandal uriaş la comunicare rezultatelor. Rezultate care au avut doi mari câştigători, grupurile City Press SRL şi asocierea Grup Media Litera şi SC SIVECO Romania SRL. Au urmat 17 contestaţii (cinci erori grave legate de preţ şi şase legate de punctajul tehnc) şi mai multe plângeri penale la DNA. Reprezentanţii industriei de profil citi de Wall-Street.ro estimează că în România vorbim despre o piaţă de 30-50 de milioane de euro, mare parte din sume fiind din zonele neagră şi gri. Scandalul e în plină desfăşurare, a avut ca efect faptul că elevii claselor I şi II s-au trezit fără manuale în prima zi de şcoală şi este posibil ca efectele lui să aibă consecinţe majore asupra ministrului Educaţiei Remus Pricopie şi chiar a candidaturii la prezindeţiale a premierului Victor Ponta.

În fine, după cum remarcau cei de la site-ul ştiripesurse.ro, Siveco lucrează în acest moment la un soft pentru Autoritatea Națională de Integritate, care are ca punct central o bază de date la care se poate apela pentru a se descoperi „la minut” toate incompatibilitățile aleșilor.

Dosarul Siveco rămâne aşadar unul extrem de complicat, în care nu există băieţi buni sau băieţi răi, ci doar nenumărate semne de întrebare şi nebănuite ramificaţii.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Asociația „Dăruiește viață”: Nu avem nicio siguranță că, intrând într-un spital, ne facem bine. Din contră

Asociația „Dăruiește viață”: Nu avem nicio siguranță că, intrând într-un spital, ne facem bine. Din contră   0

read more
Anomalii ale corpului uman. Cum arată oamenii cu defecte fizice inedite

Anomalii ale corpului uman. Cum arată oamenii cu defecte fizice inedite   0

read more
CTP, despre internarea lui Dragnea: Nu a ales un spital de stat pentru că acolo sunt agenții lui Soros, pioceanic, stafilococ, klebsiella

CTP, despre internarea lui Dragnea: Nu a ales un spital de stat pentru că acolo sunt agenții lui Soros, pioceanic, stafilococ, klebsiella   0

read more
V. Voiculescu o critică pe S. Pintea pe tema biocidelor: De ce le mai folosim? Să folosim zeamă de varză

V. Voiculescu o critică pe S. Pintea pe tema biocidelor: De ce le mai folosim? Să folosim zeamă de varză   0

read more
Copii chinuiți de un stomatolog fals. Părinții l-au reclamat la Colegiul Medicilor și la poliție

Copii chinuiți de un stomatolog fals. Părinții l-au reclamat la Colegiul Medicilor și la poliție   0

read more
Nucile te scapă de cancerul la sân

Nucile te scapă de cancerul la sân   0

read more

Un nou scandal al dezinfectanților. Reacția unuia dintre patronii companiilor anchetate   0

read more
Cum vor fi ajutaţi pacienţii operaţi de cancer de colon? Aflăm la Adevărul Live de la ora 14.00

Cum vor fi ajutaţi pacienţii operaţi de cancer de colon? Aflăm la Adevărul Live de la ora 14.00   0

read more
Tuberculoza rămâne o „provocare majoră de sănătate“ în Europa. Pe 24
martie este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei

Tuberculoza rămâne o „provocare majoră de sănătate“ în Europa. Pe 24 martie este marcată Ziua Mondială a Tuberculozei   0

read more
Scandalul dezinfectanților din spitale. Ce spunea patronul uneia dintre companiile anchetate

Scandalul dezinfectanților din spitale. Ce spunea patronul uneia dintre companiile anchetate   0

read more
Un nou caz Hexi Pharma. Amenzi de 35.000 de lei pentru neconformităţile găsite în urma perchezițiilor

Un nou caz Hexi Pharma. Amenzi de 35.000 de lei pentru neconformităţile găsite în urma perchezițiilor   0

read more
Reacția ministrului Sănătății în noul scandal al dezinfectanților: Pacienții nu sunt în pericol

Reacția ministrului Sănătății în noul scandal al dezinfectanților: Pacienții nu sunt în pericol   0

read more
„Donează şi salvează o viaţă“! Campanie de donare a sângelui în Bucureşti şi în zece oraşe din România, realizată de studenţi. Ce beneficii poţi avea ca donator

„Donează şi salvează o viaţă“! Campanie de donare a sângelui în Bucureşti şi în zece oraşe din România, realizată de studenţi. Ce beneficii poţi avea ca donator   0

read more
Medicul român care a descoperit o metodă inovativă de tratament pentru boala Parkinson

Medicul român care a descoperit o metodă inovativă de tratament pentru boala Parkinson   0

read more
A murit academicianul George
Litarczek, părintele fondator al ATI în România

A murit academicianul George Litarczek, părintele fondator al ATI în România   0

read more
Tiroidita autoimună. Complicaţiile
unei tiroide hipoactive

Tiroidita autoimună. Complicaţiile unei tiroide hipoactive   0

read more
Scandal şi injurii în sala de operaţie a Spitalului Craiova. A fost nevoie de intervenţia agenţilor de pază

Scandal şi injurii în sala de operaţie a Spitalului Craiova. A fost nevoie de intervenţia agenţilor de pază   0

read more
Ceaiurile diuretice, de ajutor când ai picioarele umflate

Ceaiurile diuretice, de ajutor când ai picioarele umflate   0

read more
„O pastilă
conţine mai mult decât medicamentul“. Studiu despre substanţele inactive care
pot provoca alergii

„O pastilă conţine mai mult decât medicamentul“. Studiu despre substanţele inactive care pot provoca alergii   0

read more
Ce spune culoarea urinei despre starea de sănătate

Ce spune culoarea urinei despre starea de sănătate   0

read more
Cancerul mamar poate reapărea şi după 20 de ani. Ce au
descoperit cercetătorii

Cancerul mamar poate reapărea şi după 20 de ani. Ce au descoperit cercetătorii   0

read more
Clasamentul bolilor care ne ucid în fiecare an

Clasamentul bolilor care ne ucid în fiecare an   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.