Ministerul Sanatatii va supraveghea piata de cosmetice si va retrage/interzice produsele periculoasePrevious Article
Medicii de familie din Cluj au fost anuntati de CJAS ca le incetează contractele.Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Sondaj : Medicii romani nu sunt motivati sa ramana sa profeseze in tara fara a fi corupti, considera majoritatea romanilor

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Sondaj : Medicii romani nu sunt motivati sa ramana sa profeseze in tara fara a fi corupti, considera majoritatea romanilor
Related Articles

Medicii români nu sunt motivați să rămână să profeseze în țară fără a fi corupți, consideră majoritatea românilor. Aceștia apreciază că suma minimă netă cu care ar trebui plătiți medicii ar trebui să fie între 2.271 lei în medie pentru medicii rezidenți și 5.606 lei în medie pentru chirurgii din spitale, potrivit unui studiu național.

Comisia Europeană menționa, în cadrul celui mai recent Raport MCV publicat la sfârșitul lunii ianuarie, progresele înregistrate la nivelul sectorului sanitar în domeniul prevenirii și combaterii fenomenului de corupție, prezentând totodată și o serie de date referitoare la fenomenul de corupție în acest sector, rezultate în urma derulării unei cercetări sociologice la nivel național coordonat de Ministerul Sănătății și Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), aplicat de institutul CSOP.

KLAUS IOHANNIS: “EXISTĂ CORUPțIE ÎN ROMÂNIA”

Potrivit cercetării, fenomenul corupției din sistemul de sănătate vizează mai multe categorii de factori implicați: cadre medico-sanitare, personal de conducere și administrativ, dar și pacienți ce întrețin situația prin oferirea de atenții sau bani.

Mai mult de un sfert dintre persoanele care au apelat la servicii medicale în sistemul public de sănătate în anul anterior recunosc că au oferit atenții sau bani personalului medical, în timp ce 37% dintre respondenți au afirmat că au oferit bani sau atenții medicilor, pe durata ultimei spitalizării, 34% asistentelor și 25% infirmierelor. 14% dintre cei intervievați au declarat că au dat bani sau atenții și cadrele auxiliare, precum brancardieri, agenți de pază, laboranți.

Plățile informale – oferite în mod voluntar sau condiționat

De asemenea, peste 50% dintre respondenți au oferit în mod voluntar astfel de „stimulente” tuturor categoriilor de personal medico-sanitar, inclusiv personalului auxiliar, ceea ce denotă faptul că obiceiul acordării de bani sau atenții este unul încetățenit la români, acesta fiind practic o cutumă general acceptată.

Studiul relevă, totodată, și că astfel de „stimulente” au fost solicitate și pentru sau de către unii medici din spitale printr-o condiționare directă de către medic, sau indirect, de către asistentă pentru medic, de către infirmieră pentru medic sau de către personalul auxiliar pentru medic. În aproximativ 10% dintre cazuri în care pacienții internați au oferit bani sau atenții medicilor, aceasta s-a făcut la solicitarea medicului. Un procent similar dintre asistente și dintre infirmierele (între 8% și 10%), care au primit bani sau atenții, au solicitat acest lucru.

Un astfel de comportament afectează atât pacienții, cât și imaginea cadrelor medico-sanitare în general, aducând în același timp grave deservicii întregului sistem public de sănătate.

De ce se oferă plăți informale în sistemul sanitar 

Potrivit cercetării, românii sunt conștienți că o astfel de practică nu este normală, însă ei afirmă fie că sănătatea lor depinde de acest gest, fie că această practică reprezintă o formă de recompensare a muncii personalului medical. Mai mult, unii dintre respondenții care au oferit atenții sau bani nu văd nimic greșit în aceste practici.

În plus, mai mult de jumătate dintre respondenți au apreciat că medicii români nu sunt motivați să rămână să profeseze în țară fără a fi corupți.

Studiul arată inclusiv că nivelul sporit de corupție percepută în cadrul sistemului public de sănătate se datorează și alocării acestui sector a unui procent insuficient din PIB, absenței legislației axată pe măsuri de prevenire a fenomenului, birocrației excesive, incompetenței personalului de conducere sau nivelului de salarizare scăzut.

Referitor la factorii de control, 50% au apreciat că fenomenul corupției este favorizat de insuficiența măsurilor de sancționare a personalului corupt, iar 45% de ineficiența structurilor de control din sistemul medical.
Dintre factorii de natură personală, 33% dintre respondenți au reclamat ca factor favorizant obișnuința pacienților de a oferi bani/ atenții, 29% recunoscând că fenomenul corupției poate fi favorizat și de «complicitatea» pacienților, în timp ce 27% fac referire și la lipsa integrității personalului din serviciile de sănătate.

Analiza relevă și faptul că 75% dintre persoanele intervievate nu cunosc că la nivelul fiecărui spital funcționează un Consiliu Etic care are în atribuții gestionarea sesizărilor cu privire la integritatea personalului medico-sanitar, în timp ce 88% dintre cei care știu nu au sesizat-0 niciodată.

Măsuri de prevenire și combatere a corupției

82% dintre respondenți au apreciat că o mai bună supraveghere a achizițiilor publice din sistemul sanitar este o măsură utilă, în timp ce 83% sunt de acord cu existenta unei structuri care să verifice corectitudinea contractelor pentru medicamente și consumabile în sectorul sanitar.

Potrivit cercetării, soluționarea problemei plăților informale oferite de către pacienți personalului medical ar putea fi rezolvată prin existența unui sistem de asigurări care să acopere confortul și atenția pe care pacienții și le doresc (29%), prin sancționarea cadrelor medico-sanitare care acceptă aceste plăți (17%), prin realizarea de controale mai dese la nivelul cadrelor medico-sanitare (15%), dar și printr-un sistem de plăți directe, transparente (co-plată) (14%).

Salarizarea personalului medical

Participanții la cercetare consideră că suma minimă netă cu care ar trebui plătiți medicii, pentru a nu deveni corupți, ar trebui să fie între 2.271 lei în medie pentru medicii rezidenți și 5.606 lei în medie pentru chirurgii din spitale.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion tristadial, reprezentativ la nivel național pentru populația adultă a României. Volumul acestuia a fost de 1.076 persoane, cu o eroare maximă de +/-2.8%, la un nivel de încredere de 95%. Persoanele de peste 30 de ani, cu studii medii și superioare, provenind cu preponderență din medii urbane, sunt cei care au apreciat un nivel înalt de corupție la nivelul sistemului sanitar. Acest studiu a fost realizat în cadrul proiectului „Bună Guvernare prin Integritate și Responsabilitate în Sistemul de Sănătate Românesc”, implementat de Ministerul Sănătății în colaborare cu Asociația pentru Implementarea Democrației, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional „Dezvoltarea Capacității Administrative”

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

STIRILE ZILEI

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+   0

În perioada 15-19 aprilie 2019, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se va derula o campanie pentru screeningul adenocarcinomului de prostată. Această acţiune se va desfăşura în Cabinetul [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Vaccinul BCG, antrenor pentru imunitate. Profesorul Mihai Netea: Credem că dat înainte, preventiv, are succes și împotriva SARS-CoV-2

Vaccinul BCG, antrenor pentru imunitate. Profesorul Mihai Netea: Credem că dat înainte, preventiv, are succes și împotriva SARS-CoV-2   0

read more
Risc de creștere a bilanțului zilnic de COVID. Dr. Emilian Imbri: Ne gândim că la un moment dat vom avea probleme cu medicația

Risc de creștere a bilanțului zilnic de COVID. Dr. Emilian Imbri: Ne gândim că la un moment dat vom avea probleme cu medicația   0

read more
Comisia Europeană evaluează modul în care se face testarea COVID în statele membre

Comisia Europeană evaluează modul în care se face testarea COVID în statele membre   0

read more
De ce copiii sunt mai apărați de virulența infecțiilor cu SARS-CoV-2? 

De ce copiii sunt mai apărați de virulența infecțiilor cu SARS-CoV-2?    0

read more
Copilul cu COVID internat la terapie intensivă se simte mai bine

Copilul cu COVID internat la terapie intensivă se simte mai bine   0

read more
Comisia Europeană a semnat un nou contract pentru un vaccin anti-Covid. Câte doze a negociat CE

Comisia Europeană a semnat un nou contract pentru un vaccin anti-Covid. Câte doze a negociat CE   0

read more
Ce spun medicii despre cazul primului copil ajuns la ATI în România. Când apare sindromul inflamator multisistem

Ce spun medicii despre cazul primului copil ajuns la ATI în România. Când apare sindromul inflamator multisistem   0

read more
Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva COVID-19. Cine ar putea primi medicamentul

Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva COVID-19. Cine ar putea primi medicamentul   0

read more
Ministrul Sănătății: Am contractat 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Profesorii intră în categoria de risc

Ministrul Sănătății: Am contractat 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Profesorii intră în categoria de risc   0

read more
Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva Covid-19. Ce pacienți vor primi medicamentul-test

Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva Covid-19. Ce pacienți vor primi medicamentul-test   0

read more
Câte paturi de terapie intensivă pentru copiii cu COVID sunt în spitalele românești

Câte paturi de terapie intensivă pentru copiii cu COVID sunt în spitalele românești   0

read more
Dr. Cătălin Cîrstoveanu: „Capacitatea celulelor care luptă cu
infecţiile este grav afectată la cei care consumă carbohidraţi“

Dr. Cătălin Cîrstoveanu: „Capacitatea celulelor care luptă cu infecţiile este grav afectată la cei care consumă carbohidraţi“   0

read more
Spania a început prima testare pe oameni a unui vaccin anti-Covid. Care sunt rezultatele până acum

Spania a început prima testare pe oameni a unui vaccin anti-Covid. Care sunt rezultatele până acum   0

read more
Alexandru Rafila spune că în următoarele săptămâni numărul infecțiilor va crește: „Începutul școlii se va vedea după 10-15 zile”

Alexandru Rafila spune că în următoarele săptămâni numărul infecțiilor va crește: „Începutul școlii se va vedea după 10-15 zile”   0

read more
Adevărul Live de
la 14.00: Utilizarea laserului în cancerul pulmonar

Adevărul Live de la 14.00: Utilizarea laserului în cancerul pulmonar   0

read more
Un medicament pentru artrită reumatoidă al Eli Lilly reduce recuperarea bolnavilor de COVID-19, administrat împreună cu Remdesivir

Un medicament pentru artrită reumatoidă al Eli Lilly reduce recuperarea bolnavilor de COVID-19, administrat împreună cu Remdesivir   0

read more
Pacient COVID la 5 ani. Spitalele pregătesc mai multe locuri pentru copii, inclusiv la terapie intensivă

Pacient COVID la 5 ani. Spitalele pregătesc mai multe locuri pentru copii, inclusiv la terapie intensivă   0

read more
Un nou tratament experimental, testat în Marea Britanie. Ce efecte are pe pacienții Covid

Un nou tratament experimental, testat în Marea Britanie. Ce efecte are pe pacienții Covid   0

read more
Sănătate digitală pentru pacienții români. Despre puterea informației și diagnosticul online

Sănătate digitală pentru pacienții români. Despre puterea informației și diagnosticul online   0

read more
Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc | 13 septembrie 2020 – Extrageri speciale duble la 6/49, Joker și 5/40 cu premii suplimentate

Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc | 13 septembrie 2020 – Extrageri speciale duble la 6/49, Joker și 5/40 cu premii suplimentate   0

read more
Studiu: Pacienții Covid, de aproape două ori mai probabil să fi luat masa la restaurant decât cei testați negativ

Studiu: Pacienții Covid, de aproape două ori mai probabil să fi luat masa la restaurant decât cei testați negativ   0

read more
AstraZeneca reia studiile clinice pentru a găsi un vaccin contra COVID-19

AstraZeneca reia studiile clinice pentru a găsi un vaccin contra COVID-19   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.