Colegiul Medicilor din Romania va organiza la sfarsitul lunii iunie Gala Medica Previous Article
Verdictul comisiei cerute de Arafat in cazul accidentului la care medicul a ajuns după 50 de minute: „s-a respectat legea”Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Sotia barbatului decedat la Cluj: „Sa-mi spui ca trebuie laudati medicii care au ajuns în 50 de minute la un accident aflat la 10 kilometri distanta e revoltator”

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Sotia barbatului decedat la Cluj: „Sa-mi spui ca trebuie laudati medicii care au ajuns în 50 de minute la un accident aflat la 10 kilometri distanta e revoltator”

Un martor ocular prezent la accidentul de lângă Turda, la care medicul a ajuns după 50 de minute de la apelul la 112, contestă verdictul dat de comisia cerută de Raed Arafat. Faptul că directoarea Direcţiei de Sănătate Cluj, Dorina Duma, a susţinut că echipele de intervenţie ar trebui lăudate pentru modul în care au acţionat este considerat o „revoltător” de către soţia victimei, care a susţinut că-şi va angaja avocat şi-i va scrie lui Arafat.

Soţia victimei a susţinut că-i va scrie secretarului de stat Raed Arafat.

Comisia Direcţiei de Sănătate Publică Cluj a dat verdictul, la finalul săptămânii trecute,  legat de intervenţia Ambulanţei la accidentul produs, pe 28 aprilie, lângă localitatea Turda, soldat cu decesul unei persoane, în condiţiile în care o ambulanţă cu asistentă a ajuns în 26 de minute, iar o ambulanţă cu medic în 50 de minute. Directoarea DPS Cluj, Dorina Duma şi preşedinte Comisiei de anchetă, a suţinut că instituţiile statului, Ambulanţă şi ISU – descarcerare, au respectat legea şi, mai mult, merită lăudate. Ancheta a fost cerută după ce un şofer a murit încarcerat într-un accident care a avut loc, pe 28 aprilie, într-o seaară de luni, în localitatea Stejeriş, lângă Turda, în jurul orei 20.45. Un autoturism s-a făcut zob după ce a intrat într-un cap de pod. La volan se afla Florin Datcu, un inginer de 53 de ani  din Urziceni, judeţul Ialomiţa, care era mecanic auto şi profesor de legislaţie rutieră la o şcoală de şoferi. 

 Cred că cei de la DSP ar fi trebuit să scrie nişte demisii, să pună capul jos şi să îmi spună că  regretă ce s-a întâmplat. Măcar atât. Nu am pretenţii materiale , nu vreau să mă victimizez fără bază. Să-mi spui că e lăudabilă o intervenţie în 50 de minute la o distanţă de  10 km de Turda e revoltător. Am făcut drumul cu maşina în 7 minute. Sunt 10 km până în Turda. Poliţistul mi-a spus că a ajuns atât  de târziu pentru că nu era un infractor care să fugă”
 
 Simona Datcu, sotia victimei

Timpul de reacţie 

Una dintre acuzele aduse la adresa echipelor de intervenţie a fost faptul că au ajuns foarte târziu la accident. Dorina Duma, şefa comisiei de anchetă, a susţinut că echipajul de descarcerare a ajuns la 12 minute de la efectuarea apelului la 112, apoi ambulanţa cu asistentă a ajuns la 26 de minute, iar a doua ambulanţă, cea cu doctor, la 44 de minute de la efectuarea apelului. Întrebată de ce a ajuns prima ambulanţă după 26 de minute, Duma a susţinut că în seara de luni, 28 aprilie, în jurul orei 20.00, când s-a produs accidentul, în zona localităţii Stejeriş, ploua torneţial şi DN1 era aglomerat. Ea a susţinut că Ambulanţa care a venit de la Câmpia Turzii la Stejăreşti în 26 de minute a avut un timp rezonabil de reacţie. Thomas Mendel, martorul ocular care a dat primul ajutor victimei, susţine că durata este foarte mare: „Eu am făcut 7 minute cu maşina de la locul accidentului până în Turda şi nu am venit cu sirena, cum face Ambulanţa”. Duma a precizat însă că ambulanţa a venit de la Câmpia Turzii, întrucât ambulanţa de la Turda, localitate aflată la circa 15 kilometri de Stejeriş, era ocupată. Câmpia Turzii este la circa 24 de kilometri de Stejeriş. Conform siteului distante.ro, la o viteză medie de 54 de kilometri la oră, această distanţă poate fi parcursă în 27 de minute. Ambulanţa a reuşit să-l parcurgă în 26 de minute…

Pe de altă parte,  e important de precizat că mai mult de o treime din drum poate fi parcurs pe Autostrada Transilvania, iar amblanţa poate depăşi lejer viteza de 54 de kilometri la oră, având în vedere că merge la o intervenţie urgentă. Faptul că ambulanţa cu medic a ajuns după 44 de minute a fost pus pe seama faptului că dintre cele 4 salvări care deseversc zona Turda-Câmpia Turzii, doar una are şi medic, aceasta fiind la un alt accident.    

„Eu am făcut 7 minute cu maşina de la locul accidentului până în Turda şi nu am venit cu sirena, cum face Ambulanţa” 

Thomas Mendel, martor 

 Ambulanţa fără medic, pompieri fără dotări  

O altă informaţie controversată a fost cea legată de lipsa medicului pe prima ambulanţă. Dorina Duma a explicat că intervenţia la un accident nu se face obligatoriu cu medic. „Pentru manevrele de resuscitarea asistenta de pe Ambulanţă a fost competentă şi şi-a făcut treaba bine. De asemenea, la resuscitare au ajutat şi pompierii de la descarcerare care aveau competenţe de acordare a primului ajutor. Pompierii care merg la descarcerare au competenţe de paramedici. Nu este obligatoriu ca la un accident să fie medic în Ambulanţă, peste tot în lume la majoritatea intervenţiilor merg paramedicii”, a mai spus directoarea. Totuşi, nici pe ambulanţa şi nici pe maşina de descarcerare nu au fost paramedici. Ea a mai susţinut că şi în cazul în care ar fi venit mai repede, ambulanţa cu asistentă nu ar fi avut ce face pentru că a trebuit să aştepte ca echipajul de descarcerare să asigure maşina, aflată în pericol să cadă într-un şanţ de pe marginea drumului. Martorul ocular prezent la faţa locului, Thomas Mendel, de profesie medic stomatolog, a susţinut că a intrat în maşină şi a început resuscitarea şoferului înainte să vină descarcerarea: „Cei de la descarcerare nu au făcut nicio manevră de prim ajutor când au venit. Când au venit eu eram în maşină şi  îi dădeam primul ajutor victimei. Ei au stat 15 minute să asigure maşina să nu cadă în şanţ. Le-am cerut un balon pentru respiraţie artificială, care e o dotare minoră, şi mi-au spus că nu au aşa ceva”. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Andrei Biriş, a susţinut că nu există paramedici pe echipajele de intervenţie. „Angajaţii ISU, în special cei de la descarcerare, au făcute cursuri de prim ajutor, dar ei pot acorda primul ajutor aşa cum poate acorda orice martor ocular. Ei au o trusă medicală un pic mai bine dotată precum cea pe care o avem toţi în autoturisme. Nu se poate transporta apartura mai sofisticată pentru că în maşina de decarcerare sunt tot felul de unelte şi nu există igiena necesară”.

„Asistenta i-a pus tensiometrul”

 Mendel a mai spus că odată venită prima ambulanţa, victima a fost scoasă din maşină, iar asistenta i-a pus tensiometru, iar apoi a început să facă manevre de resuscitare. Şefa Comisiei de anchetă, Dorin Duma, a susţinut că asistenta a găsit victima fără semne vitale, iar în această situaţie prezenţa unui medic nu ar fi făcut diferenţa.  „Medicul este chemat de asistentă sau de paramedic în situaţiile mai grave.Aşa s-a întâmplat şi acum, dar a durat pentru că acesta era la altă intervenţie”, a spus Duma.  

 Nod de autostradă cu un singur medic 

„Situaţia este foarte gravă dacă în zona Turda, Câmpia Turzii există un singur medic şi 4 ambulanţe, fără niciun paramedic, întrucât e nod de autostradă acolo, dacă e un accident în lanţ, oamenii mor aşteptând medicul”, a mai spus Mendel. El a susţinut că este irelevant că în cazul acesta nu avea ce să facă medicul, întrucât putea fi vorba despre orice altă urgenţă.  Într-adevă, atât Duma, cât şi purtătorul de cuvâtn de la ISU au confirmat că există patru ambulanţe, un medic şi niciun paramedic pe zona Turda- Câmpia Turzii.  

 „MI-au spus că ei se tem să dea veştile tragice familiei. M-au sunat poliţiştii turdeni  după 8 zile şi m-au întrebat dacă solicit expertizarea maşinii. <<Normal că vreau>>, eu credeam că intră în procedura legală – mai ales că soţul meu era mecanic auto şi şofer cu experienţă, era un om calculat, n-ar fi făcut manevre greşite. Ei au trântit la televizor o supoziţie, cum că accidentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de trafic. Câtă vreme nu a fost o expertiză, cum poţi veni la ştiri să spui acest lucru.

Simona Datcu, soţia victimei 

Poliţia a ajuns după 50 de minute 

O altă problemă  a fost faptul că la locul accidentului, Poliţia a ajuns după 50 de minute. „A venit un domn de la Poliţie şi şi-a pus maşina la câţiva metri de accident. Când i-am zis, având în vedere că în apropiere era o curbă şi riscam să intre un camion în toţi cei care eram acolo, să-şi mute maşina pentru a-i atenţiona pe cei care intrau în curbă, a vrut să mă amendeze că sunt recalcitrant”, a mai relatat Thomas Mendel.Poliţia Cluj nu a răspus solicitării Adevărul de săptămâna trecută legată de motivul pentru care intervenţia Poliţiei s-a făcut după 50 de minute. „Răspunsul la solicitări se dă în termen de 30 de zile”, ne-a răspuns purtătoarea de cuvânt a Ipj Cluj, Simona Virci.  Auzind verdictul Comisiei  DSP şi afirmaţiile Dorenei Duma legate de faptul că echipajele de intervenţie ar trebui felicitate, martorul a susţinut: „Este o aberaţie să afirmi acest lucru”.  

Soţia victimei: „e revoltător” 

„Sunt supărată pe verdictul şi pe afirmaţiile şefei Comisiei DSP pentru că mai mulţi martori mi-au spus că soţul meu era conştient chiar după accident, a încercat să vorbească, gemea. De de la 8.40 de la primul apel la 112 şi până la 9.35 când a ajuns medicul au trecut 55 de minute. Nu ştiu dacă ar mai fi putut trăi, dacă se ajungea mai repede, dar mă doare că toată lumea se disculpă, îşi apără scaunul şi funcţia. E revoltător să fie lăudaţi cei din echipele de intervenţie. Sunt nişte filmări, care n-au cum să fie măsluite. Pe mine mă doare, că soţul meu a murit, scurgându-se lent pe marginea şoselei. Cred că cei de la DSP ar fi trebuit să scrie nişte demisii, să pună capul jos şi să îmi spună că  regretă ce s-a întâmplat. Măcar atât. Nu am pretenţii materiale , nu vreau să mă victimizez fără bază. Să-mi spui că e lăudabilă o intervenţie în 50 de minute la o distanţă de  10 km de Turda e revoltător. Am făcut drumul cu maşina în 7 minute. Sunt 10 km până în Turda. Poliţistul mi-a spus că a ajuns atât  de târziu pentru că nu era un infractor care să fugă”, a susţinut Simona Datcu.  

Sunată după 8 zile 

Poliţiştii care anunţă familiile victimelor despre accidentele în care au fost implicate sunt o realitate doar în filmele americane. Simona Datcu a fost sunată de Poliţia Turda la 8 zile după accident. „MI-au spus că ei se tem să dea veştile tragice familiei. M-au sunat poliţiştii turdeni  după 8 zile şi m-au întrebat dacă solicit expertizarea maşinii. <<Normal că vreau>>, eu credeam că intră în procedura legală – mai ales că soţul meu era mecanic auto şi şofer cu experienţă, era un om calculat, n-ar fi făcut manevre greşite. Ei au trântit la televizor o supoziţie, cum că accidentul s-a produs din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de trafic. Câtă vreme nu a fost o expertiză, cum poţi veni la ştiri să spui acest lucru. Am  cerut certificatul de la Medicină Legală, dar mi-au spus că nu am acces decât cu acordul procurorurlui din Turda. Aş fi vrut să ştiu dacă putea fi sau nu salvat”, a susţinut femeie. Ea vrea să-şi angajeze avocat fiind revoltată de ceea ce se întâmplă. Rămasă cu doi copii şi cu un salariu mic de profesoră, Simona Datcu este într-o situaţie estrem de dificilă. „Am să-i scriu lui Raed Arafat. Nu suport să meargă într-acolo încât să-i laude”, a susţinut Simona Datcu. 

Verdictul comisiei cerute de Arafat in cazul accidentului la care medicul a ajuns după 50 de minute: „s-a respectat legea”

Sursa

1 Comment

Leave Your Comment

<

*

112

Managementul cazurilor cu SUSPICIUNE de coronavirus la nivelul judetului Mures

Managementul cazurilor cu SUSPICIUNE de coronavirus la nivelul judetului Mures   0

Informații pentru personalul medico-sanitar   ImageInformații pentru personalul medico-sanitar pdfAlgoritm de raportare Cazuri COVID 19 Nou Descarca (pdf, 788 KB) pdfReguli de urmat în Igiena mâinilor pentru personalul medical care ingrijește persoanele suspecte sau confirmate cu infecție [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Raed Arafat explică de ce este necesară detaşarea medicilor: „Sunt infectaţi, intră în izolare. Cine lucrează?”

Raed Arafat explică de ce este necesară detaşarea medicilor: „Sunt infectaţi, intră în izolare. Cine lucrează?”   0

read more

Raed Arafat: Atenție, este posibil să se impună anumite restricții în anumite zone   0

read more
Prefectul de Olt a fost confirmat cu noul coronavirus. El era contact direct al unuia dintre șefii Poliției care au COVID-19

Prefectul de Olt a fost confirmat cu noul coronavirus. El era contact direct al unuia dintre șefii Poliției care au COVID-19   0

read more
Situație gravă la Galați: 78 de cadre medicale din 11 secții ale Spitalului Județean, diagnosticate cu COVID-19

Situație gravă la Galați: 78 de cadre medicale din 11 secții ale Spitalului Județean, diagnosticate cu COVID-19   0

read more
Avertismentul unui medic: Riscăm să ajungem în situația Italiei. Sunt zone în care capacitatea de Terapie Intensivă e deja depășită

Avertismentul unui medic: Riscăm să ajungem în situația Italiei. Sunt zone în care capacitatea de Terapie Intensivă e deja depășită   0

read more

Peste 100 de pacienți confirmați cu COVID-19 au ieșit din spital la cerere, în ultimele 24 de ore   0

read more
Alexandru Rafila comentează cele mai răspândite mituri despre coronavirus și lansează o provocare

Alexandru Rafila comentează cele mai răspândite mituri despre coronavirus și lansează o provocare   0

read more
Prof. Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi”. Când ar fi necesară reimpunerea stării de urgență

Prof. Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi”. Când ar fi necesară reimpunerea stării de urgență   0

read more
CTP: Văd că au revenit amenzile. Ce zice omul polițistului? Consumă-ți pixul de pomană că vine prietena mea doamna Weber și mă rezolvă

CTP: Văd că au revenit amenzile. Ce zice omul polițistului? Consumă-ți pixul de pomană că vine prietena mea doamna Weber și mă rezolvă   0

read more
Şefii IPJ Olt şi alţi patru poliţişti au fost diagnosticaţi cu COVID-19

Şefii IPJ Olt şi alţi patru poliţişti au fost diagnosticaţi cu COVID-19   0

read more
Cât costă și unde pot face un test anti-COVID românii care vor să își petreacă vacanța în Grecia. Rezultatul, obligatoriu la vamă

Cât costă și unde pot face un test anti-COVID românii care vor să își petreacă vacanța în Grecia. Rezultatul, obligatoriu la vamă   0

read more
De la toamnă ar putea fi posibil să ne vaccinăm și în farmacii. Șefa CNAS: Suntem în discuții avansate pentru implementarea proiectului

De la toamnă ar putea fi posibil să ne vaccinăm și în farmacii. Șefa CNAS: Suntem în discuții avansate pentru implementarea proiectului   0

read more
Focar de COVID la DGASPC Argeș. Prefect: Personalul va fi izolat timp de două săptămâni la locul de muncă

Focar de COVID la DGASPC Argeș. Prefect: Personalul va fi izolat timp de două săptămâni la locul de muncă   0

read more
Cele mai multe cazuri noi de COVID-19, în București. Medic: La spital vin tot mai mulți tineri și tot mai puțini asimptomatici

Cele mai multe cazuri noi de COVID-19, în București. Medic: La spital vin tot mai mulți tineri și tot mai puțini asimptomatici   0

read more
Rolul vitaminei D în menţinerea
sănătăţii: „Deficitul poate duce la apariţie bolilor autoimune“

Rolul vitaminei D în menţinerea sănătăţii: „Deficitul poate duce la apariţie bolilor autoimune“   0

read more
Laserul de la Măgurele în lupta anti-COVID. Universitatea Johns Hopkins solicită sprijin pentru realizarea unor radiografii performante

Laserul de la Măgurele în lupta anti-COVID. Universitatea Johns Hopkins solicită sprijin pentru realizarea unor radiografii performante   0

read more
OMS, detalii suplimentare despre transmiterea coronavirusului pe calea aerului

OMS, detalii suplimentare despre transmiterea coronavirusului pe calea aerului   0

read more
Educatoare: Există! Credeam că e de la căldură, apoi am avut probleme de respirație. M-am panicat și am sunat la 112

Educatoare: Există! Credeam că e de la căldură, apoi am avut probleme de respirație. M-am panicat și am sunat la 112   0

read more
66 de copii au fost internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

66 de copii au fost internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași   0

read more
Mărturia unei femei care s-a externat la cerere: Veneau valuri de pacienți care aveau nevoie de oxigen. Atunci s-a instalat panica

Mărturia unei femei care s-a externat la cerere: Veneau valuri de pacienți care aveau nevoie de oxigen. Atunci s-a instalat panica   0

read more
Un medic infectat cu coronavirus a dat în judecată 6 instituții pentru a fi externat de urgență. Judecătorii i-au respins acțiunea

Un medic infectat cu coronavirus a dat în judecată 6 instituții pentru a fi externat de urgență. Judecătorii i-au respins acțiunea   0

read more
Focar de infecție uriaș în Dâmbovița. 106 persoane diagnosticate cu COVID-19 la un centru de recuperare din Moreni

Focar de infecție uriaș în Dâmbovița. 106 persoane diagnosticate cu COVID-19 la un centru de recuperare din Moreni   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.