Norme Coca 2023 - 2024
Soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, arestaţi în dosarul “Sex şi şpăgi la UMF”, conduc o firmă ce administrează o pensiune de lux din zona Voroneţ, reiese dintr-o serie de documente consultate de reporterii “Adevărul”.

Firma soţilor Dorobăţ are ca obiect de activitate “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare” şi administrează Pensiunea Carmen Silvae de la Voroneţ, clasificată ca având patru stele. Firma are sediul social chiar într-unul dintre apartamentele percheziţionate de procurorii DNA, anterior arestării lor.
Carvic-Mercato SRL a fost înfiinţată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în anul 2007 însă nu a apărut declaraţiile de interese ale directoarei Carmen Dorobăţ, deşi legea o obliga să îşi declare participările la orice societate comercială, indiferent dacă îi aduc sau nu venit. Mai mult, conform Registrului Comerţului, aceasta apare în firmă nu numai ca asociat, ci şi în calitate de administrator, începând cu anul 2007.
Fiul soţilor, student, în actele firmei 
Pensiunea Carmen Silvae a fost clasificată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului ca având patru stele în perioada în care la cârma acestui minister se afla Elena Udrea. Se întâmpla pe 3 februarie 2012, în urmă cu fix 3 ani, atunci când certificatul de clasificare era întocmit de ministerul de resort la solicitarea firmei deţinute de soţii Dorobăţ. SC Carvic-Mercato SRL figurează la Registrul Comerţului ca având sediul social pe strada Cloşca, stradă paralelă cu bulevardul Ştefan cel Mare.
Potrivit aceleiaşi surse, asociaţi la această firmă sunt Carmen şi Victor Dorobăţ, cel din urmă fiind fiul celor doi soţi arestaţi, un tânăr de 25 de ani, student la UMF Iaşi. În ceea ce priveşte administratorii, potrivit Registrului Comerţului, aceştia sunt soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ.

De altfel, pe site-urile de turism, numele lui Gheorghe Dorobăţ apare în dreptul secţiunii pensiunii Carmen Silvae. Tot numele lui Gheorghe Dorobăţ apare şi la cumpărătorul domeniului de internet ce găzduieşte pagina web aferentă pensiunii din Voroneţ.

La Ministerul Finanţelor, firma Carvic-Mercato SRL are ultimele date financiare depuse aferente anului 2013. Potrivit acestora, societatea are active imobilizante şi circulante de aproximativ 1.786.000 de lei, echivalentul a aproximativ 400.000 de euro. De asemenea, societatea care administrează pensiunea avea o cifră de afaceri de peste 700.000 de lei în 2013 şi un număr mediu de opt angajaţi.
Pe site-ul Pensiunii Carmen Silvae găsim şi informaţii despre condiţiile şi preţurile impuse clienţilor: „Sub marginile pădurii, în apropierea locului în care pârâul Voroneţ se varsă în râul Moldova, se află noua pensiune Carmen Silvae, un loc al liniştii şi frumuseţii într-un peisaj de poveste. În acest loc purtând amprenta unică a vechilor conace boiereşti veţi redescoperi splendoarea demult pierdută a unei epoci de tihnă şi bunăstare. Totul miroase aici a proaspăt: interioarele elegante scăldate în lumina soarelui, mâncărurile irezistibile gătite cu ingrediente culese din grădină, trandafirii din curte şi brazii de la poartă”, e descrierea făcută pensiunii ce îi poartă prenumele fostului manager de la Spitalul de Boli Infecţioase.
Familia Dorobăţ nu comentează
În ceea ce priveşte preţurile practicate la pensiunea administrată de firma soţilor Dorobăţ, acestea diferă în funcţie de sezon şi de tipul de cameră. Pensiunea Carmen Silvae are 12 camere matrimoniale, 6 camere duble şi 3 apartamente, după cum se precizează pe pagina proprie de web. De asemenea, clădirea beneficiază de un restaurant propriu şi de o sală de conferinţă. Preţurile pornesc de la 90 de lei/camera single pe noapte în perioadele din timpul anului şi ajung până la 220 de lei/apartamentul în perioada Sărbătorilor.
Potrivit unui angajat care a lucrat la ridicarea pensiunii, cel care s-ar fi ocupat propriu-zis de plata angajaţilor şi a materialelor ar fi fost Gheorghe Dorobăţ, până să fie arestat şef de secţie la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.
Pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate, soţia sa are declaraţii de interese din anul 2010 până în 2012, în niciuna dintre acestea nefiind declarată firma care administrează Pensiunea Carmen Silvae. Declaraţiile date, fie în calitate de şef de catedră la UMF, fie în calitate de manager de spital, au fost semnate pe propria răspundere, sub incidenţa infracţiunii de fals în declaraţii în cazul precizării unor date incomplete.
Formularul standard semnat de Carmen Dorobăţ chestionează în mod clar, chiar de la punctul 1: “Asociat sau acţionar la societăţi comerciale, companii/societăţi naţionale, instituţii de credit (...)”. La această rubrică, în declaraţiile postate pe site, apare ori o liniuţă ori formularea “NU ESTE CAZUL”. Pentru un punct de vedere, am contactat familia Dorobăţ prin intermediul avocatului acestora, însă ni s-a transmis că cei doi soţi nu doresc să comenteze.
Averea soţilor Dorobăţ 
Fosta şefă de la Spitalul de Boli Infecţioase a obţinut în 2013, împreună cu soţul său, din salarii, 306.500 de lei, potrivit declaraţiilor de avere publicate în 2014. Carmen Dorobăţ a încasat de la UMF 96.500 de lei, iar de la spital 66.000 de lei, în timp ce Gheorghe Dorobăţ a obţinut de la UMF 75.000 de lei, iar de la Spitalul de Neurochirurgie, 69.000 de lei. La aceste sume se adaugă, din activităţi independente, încă 19.000 de euro, şi din activităţi agricole alţi 10.000 euro. În total cei doi au încasat în anul 2013 în jur de 100.000 de euro.
Medicii au împreună cinci terenuri, un apartament, o casă, trei autoturisme achiziţionate în leasing - un Nissan, fabricat în 2004, un Peugeot, fabricat în 2005 şi un Mercedes, fabricat în 2008. În 2013, cei doi soţi i-au donat lui Victor Dorobăţ trei apartamente. De asemenea, cei doi soţi au credite de aproape 200.000 de euro, contractate de la diferite bănci.
Anchetatorii au descoperit în biroul lui Carmen Dorobăţ, de la Spitalul de Boli Infecţioase, 20 de carnete de student în care se aflau câte o sută de euro. Banii ar fi fost strânşi de doctoriţă pentru soţul ei, profesor de Anestezie Generală la UMF, care ar fi urmat să promoveze studenţii la examene.
Pe lângă cele 20 de carnete descoperite, procurorii susţin că, în ziua premergătoare flagrantului, alţi 70 de studenţi ar fi dat câte o sută de euro celor doi soţi, în acelaşi scop. De altfel, potrivit unor surse juridice, peste 60 de studenţi au fost audiaţi în acest caz la DNA, aceştia admiţând că ar fi dat mită doctorilor.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro