OG 11/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Ordonanta 11/2015Previous Article
Uite ce neplaceri imense poate produce un sistem informatic cu eroriNext Article

Spitalele si clinicile care elibereaza avize pentru soferii profesionisti, mecanicii de locomotiva si pilotii de avioane incalca legea cu mare usurinta.

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Spitalele si clinicile care elibereaza avize pentru soferii profesionisti, mecanicii de locomotiva si pilotii de avioane incalca legea cu mare usurinta.
Related Articles

de Petrica Rachita, Razvan Chiruta

România continuă să fie pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește siguranța rutieră, o arată rapoartele anuale ale Consiliului European pentru Siguranța Traficului. Dacă pe drumurile românești s-au înregistrat 93 de decese la un milion de locuitori în 2013, în Suedia, cea mai sigură țară de pe continent din acest punct de vedere, rata este de trei ori mai mică.

CITESTE LEGEA

Ordinul 1162 din 31 august 2010 (Ordinul 1162/2010) pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Publicat in Monitorul Oficial 631 din 8 septembrie 2010 (M. Of. 631/2010)

Specialiștii europeni au constatat că de ani buni România nu stă bine nici măcar într-un domeniu care, teoretic, este reglementat prin legi stricte și supravegheat de mai multe instituții, precum Ministerul Transporturilor sau Autoritatea Rutieră Română. În 2012, de exemplu, 600 de români au murit în accidente rutiere în care au fost implicate autovehicule grele, autobuze și utilitare conduse de șoferi care nu se pot urca la volan decât dacă obțin mai multe avize obligatorii.

În plus, România are cea mai redusă rată din Europa în ceea ce priveşte scăderea numărului acestor evenimente tragice. “Decesele din coliziuni în trafic în care au fost implicate autobuzele și autocarele s-au redus în toate țările, mai puțin în Israel și România”, arată Consiliul European pentru Siguranța Traficului într-unul dintre rapoartele sale anuale.

Relaxare, în loc de înăsprire

Deși a avut acces la aceste statistici îngrijorătoare, Ministerul Transporturilor a decis în februarie 2013, în timpul mandatului lui Relu Fenechiu, aflat în prezent în închisoare, să liberalizeze modul cum pot fi obținute avizele medicale și psihologice de către șoferii care conduc autovehicule grele de marfă și de persoane, piloți de avioane, mecanici de locomotivă și marinari. Până la acea dată controalele pentru declararea “apt/inapt” a unui conducător auto profesionist se puteau face doar la spitalele CFR, care dețineau și o bază de date comună prin care se urmărea istoricul medical al celor verificați. După intrarea în vigoare a unui nou ordin guvernamental, șoferii care conduc taximetre, camioane, autobuze și autocare pot obține fișele medicale de la peste 370 de cabinete medicale și psihologice autorizate de Ministerul Transporturilor.

Liberalizarea s-a făcut fără a fi creată o infrastructură informatică menită a centraliza datele medicale venite de la toate cabinetele răspândite în țară, astfel încât în prezent este aproape imposibil de știut dacă o persoană care a fost respinsă la control într-o clinică nu a obținut cumva aviz favorabil în altă parte. Acest fapt crește riscul ca, de exemplu, un șofer cu epilepsie – afecțiune ce nu poate fi identificată la un control sumar, dar care este periculoasă dat fiind că poate apărea o criză în timp ce persoana bolnavă se află la volan – să fie declarat “apt” într-una dintre cele 370 de clinici din țară. Fapt recunoscut, după cum veți vedea, chiar de către responsabilii din cadrul Ministerului Transporturilor.

Pentru a compensa lipsa unei baze de date comune, ordinul menționat impune ca obligatorie prezentarea, pentru obținerea avizului medical, a unei adeverințe de la medicul de familie, care să ateste că respectivul candidat este sănătos. Investigația incognito realizată de „România liberă“ arată că, în prezent, o mare parte din cabinetele private autorizate nu respectă această obligație. Mai mult, de adeverința de la medicul de familie nu țin cont nici măcar spitalele CFR.

Secretara, mai puternică decât psihiatrul

Avizele medicale și psihologice nu pot fi date fără “adeverinţa medicală de boli cronice, eliberată de medicul de familie, şi evidenţa zilelor de concediu medical pe ultimele 12 luni”, prevede, așadar, ordinul dat în mandatul lui Relu Fenechiu.

Am mers la Spitalul CFR din Sibiu sub pretextul că dorim să obținem un aviz medical pentru angajarea la o firmă de transport internațional de marfă. Inițial, ni s-a explicat că într-adevăr fără respectiva adeverință de la medicul de familie nu suntem nici măcar acceptați la control. După ce am explicat că nu am avut niciodată un medic de familie, o secretară din cadrul unității medicale de stat ne-a asigurat că lucrurile se pot aranja. Fără să ne cunoască și fără a solicita bani sau alte beneficii, secretara ne-a asigurat că vom trece destul de repede peste examene, singurul incovenient fiind că Spitalul CFR nu mai deține un cabinet psihologic, desființat din ordinul directorului. Prin urmare verificarea urma să fie realizată la o clinică privată, aflată în același cartier. Dar nici aici nu vor fi probleme, ne-a spus femeia, deşi am repetat faptul că nu putem face rost de un istoric al bolilor din trecut.

După ce am achitat 160 de lei, taxa oficială pentru obținerea avizului, unuia dintre reporteri i s-au recoltat mai multe eprubete de sânge pentru analize. Restul traseului a fost respectat relativ riguros: au urmat un EKG, consultații oftalmologice şi ORL. Când am ajuns la controlul psihiatric, medicul a refuzat inițial să ne elibereze avizul “apt” tocmai pentru că ne lipsea hârtia de la medicul de familie. “Eu te pot consulta, dar nu îţi pot elibera avizul fără un istoric medical. Trebuie să îmi aduci o adeverinţă, să văd dacă ai suferit cumva de vreo boală clinică în trecut”, a insistat specialistul.

Opoziția sa a fost apă de ploaie pentru secretară. Când a revenit la ea dezamăgit, l-a întrebat pe reporter, zâmbind: “Ați făcut pe nebunul pe la etaj, la Psihiatrie, şi ați speriat doctorii?”. După o scurtă discuţie telefonică purtată cu psihiatrul, secretara ne-a comunicat că s-a rezolvat. Examenul psihologic de la clinica privată, de asemenea autorizată de către Ministerul Transporturilor, a fost apoi o simplă formalitate, iar o oră mai târziu s-a eliberat certificatul care atesta că reporterul sub acoperire este apt medical și psihologic pentru transportul de mărfuri pe camioane grele.

10 minute pentru un examen de o oră

Dacă la Spitalul CFR din Sibiu, a existat totuși un medic care s-a opus eliberării avizului medical, iar reporterul a trebuit să lase câteva eprubete de sânge, la clinica privată Rimmed din București au fost suficiente, la propriu, o picătură de sânge și câteva asistente medicale.

Încă de la telefon, reprezentanții Rimmed, firmă autorizată de Ministerul Transporturilor, ne-au transmis că tot controlul va fi o formalitate. “Nu e nici o problemă dacă nu aveți medic de familie, veniți la noi la cabinet. Totul nu durează mai mult de, să zic, o jumătate de oră”, ne-a comunicat vocea de la capătul înregistrării telefonice. Dacă procedura ar fi respectată întocmai, numai examenul psihologic durează circa o oră.

La fața locului, lucrurile s-au mișcat chiar mai repede. După ce am plătit o taxă de 150 de lei, am mers într-un cabinet unde reporterul a fost supus la trei examene medicale de către aceeași persoană. Singurul control serios a fost cel oftalmologic. Au urmat apoi o audiogramă, o simplă înţepătură în deget pentru stabilirea glicemiei şi completarea unui chestionar medical. După nici zece minute, jurnalistul a fost declarat, din nou, apt să conducă autocamioane grele și autocare.

Relaxarea cu care tratează clinicile medicale autorizate de Ministerul Transporturilor eliberarea avizelor este răspândită în toată țara. Numeroase alte cabinete pe care le-am contactat au acceptat să ne primească fără a deține istoricul medical impus de lege. “E suficientă o declarație pe propria răspundere că sunteți sănătos”, ne-au explicat cei de la New Central Med Bacău. Clinica Polimed din Târgoviște a găsit o soluție și mai simplă. “Dacă nu aveți medic de familie, avem noi unul. Plătiți o consultație de 35 de lei la medicul nostru de familie”, am fost informați.

Au fost, desigur, și clinici care au refuzat să ne primească fără adeverință de la medicul de familie.

„Răul făcut nu mai poate fi reparat“

În mod uimitor, conducerea Ministerului Transporturilor este la curent cu practicile cabinetelor medicale și psihologice pe care le-a autorizat. “O firmă din Bacău, Central Clinic, are deja probleme cu eliberarea avizelor medicale. Ştiu că DNA le-a ridicat deja anumite dosare. Sunt peste tot clinici din astea mici care eliberează avize”, a declarat pentru „România liberă“ directorul Compartiment Medical din Ministerul Transporturilor, Viorel Crețu. Acest compartiment este tocmai cel care acreditează clinicile din țară ce pot efectua astfel de controale medicale pentru conducători auto, mecanici de locomotivă, piloți de avioane și marinari.

„De regulă, transportatorii obligă şoferii să vină cu avizele medicale, ori săracul şofer se duce şi el pe unde poate, repede să fie. Acum sunt peste cinci sute de unităţi care au agreerea de a elibera avize medicale şi psihologice pe siguranţa transporturilor. Vin noi solicitări de agreere cam într-o medie de două pe zi. Sunt unele clinici particulare care au prins nişa asta. Aveau finanţe şi aparatura necesară”, a recunoscut Viorel Crețu.

Acesta a admis totodată că riscurile ca o persoană bolnavă să treacă cu brio astfel de controale este mare, în condițiile în care nu mai există acea bază de date comună cu istoricul medical al celor obligați de lege să obțină avizele. Vinovat ar fi, în viziunea lui Viorel Crețu, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, inițiatorul liberalizării. „Domnul Fenechiu a externalizat şi măsurile legate de siguranţa circulaţiei. Din punctul meu de vedere, este păcat mare ceea ce a făcut, ca să nu spun că este o crimă pentru că vizează siguranţa transporturilor şi vizitele medicale pentru cei care efectuează astfel de activităţi. Tot ce înseamnă transport auto, CFR, marină, chiar şi aviaţie este examinat de oameni şi cabinete medicale individuale diverse. Nu mai există apanajul şi stricteţea unor reguli bine definite într-o reţea unitară. Aceste clinici nu mai au o bază de date cu tot istoricul medical al persoanelor care solicită avizele de acest tip. Un epileptic poate prinde un moment bun, ca să zic aşa, fără crize, şi poate trece un test medical pentru a fi apt. Mai există şi potenţialele falsuri sau posibilitatea de a se elibera avize fără un examen medical corect sau bine făcut”, a menționat Viorel Crețu. Deși conduce compartimentul care are posibilitatea de a controla aceste cabinete, directorul din Ministerul Transporturilor crede că deocamdată situația este aproape imposibil de remediat. „ O dată intrate pe piaţă aceste clinici, greu vom mai reuşi să facem o selecţie şi să le eliminăm. Răul este făcut deja. Clinicile CFR merg la licitaţii cu aceste firme private şi pierd, pentru că, aşa cum am constatat din rapoartele care vin la minister, se practică tarife care nu au nici o bază legală şi descalifică spitalele serioase. Aceste tarife nu au nici o justificare din punct de vedere al costurilor medicale”, a menționat Viorel Crețu. El a precizat că instituția are prea puțini angajați pentru a controla cele peste 370 de cabinete autorizate.

 

Există epileptici neînregistrați

Aproximativ 200.000 de români au epilepsie. “În România, 200.000 primesc tratament şi doar pe ei îi cunoaştem. Există tot atâţia pacienţi neînregistraţi, care îşi cumpără singuri medicaţia”, a declarat Ioana Mîndruţă, medic, coordonator în cadrul Programului Naţional de Epilepsie Farmacorezistentă şi Boli Rare şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Neurofiziologie Clinică.

 

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

STIRILE ZILEI

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)   0

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Înlocuirea valvei aortice stenozate printr-o procedură de cardiologie intervențională

Înlocuirea valvei aortice stenozate printr-o procedură de cardiologie intervențională   0

read more
Anchetele epidemiologice, ineficiente din cauza declarațiilor mincinoase ale pacienților: „N-am intrat în contact cu nimeni!”

Anchetele epidemiologice, ineficiente din cauza declarațiilor mincinoase ale pacienților: „N-am intrat în contact cu nimeni!”   0

read more
Subvarianta AY4.2 a Delta, identificată în patru ţări: A provocat 8% din totalul infectărilor din Marea Britanie

Subvarianta AY4.2 a Delta, identificată în patru ţări: A provocat 8% din totalul infectărilor din Marea Britanie   0

read more
Cea de a treia doză de vaccin anticovid Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 95,6%

Cea de a treia doză de vaccin anticovid Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 95,6%   0

read more
Medicamente pentru bolnavii COVID-19, oferite României de Austria

Medicamente pentru bolnavii COVID-19, oferite României de Austria   0

read more
Studiu: Persoanele nevaccinate riscă să se reinfecteze cu COVID-19, în medie, o dată la 16 luni

Studiu: Persoanele nevaccinate riscă să se reinfecteze cu COVID-19, în medie, o dată la 16 luni   0

read more
Premieră istorică. Medicii americani au reuşit să realizeze un transplant de la animal la om

Premieră istorică. Medicii americani au reuşit să realizeze un transplant de la animal la om   0

read more
Mesajul profesorului Vlad Ciurea: Dragi români, oameni buni vaccinați-vă, vaccinați-vă, vaccinați-vă! Doar așa supraviețuim ca nație

Mesajul profesorului Vlad Ciurea: Dragi români, oameni buni vaccinați-vă, vaccinați-vă, vaccinați-vă! Doar așa supraviețuim ca nație   0

read more
Mesajul profesorului Vlad Ciurea: Dragi români, oameni buni vacinați-vă, vacinați-vă, vacinați-vă! Doar așa supraviețuim ca nație

Mesajul profesorului Vlad Ciurea: Dragi români, oameni buni vacinați-vă, vacinați-vă, vacinați-vă! Doar așa supraviețuim ca nație   0

read more
La Iași, bolnavii COVID sunt ventilați manual pentru că nu mai sunt ventilatoare disponibile: „Suntem disperați, e o luptă continuă”

La Iași, bolnavii COVID sunt ventilați manual pentru că nu mai sunt ventilatoare disponibile: „Suntem disperați, e o luptă continuă”   0

read more
Studiu: Tuberculoza se poate transmite printr-o simplă respiraţie, ceea ce schimbă total modul de abordare al transmiterii

Studiu: Tuberculoza se poate transmite printr-o simplă respiraţie, ceea ce schimbă total modul de abordare al transmiterii   0

read more
Crește numărul persoanelor vaccinate cu prima doză

Crește numărul persoanelor vaccinate cu prima doză   0

read more
5 vieți au fost salvate după o prelevare de organe de la un pacient în moarte cerebrală

5 vieți au fost salvate după o prelevare de organe de la un pacient în moarte cerebrală   0

read more
Studiu: Imunitatea dobandită prin boală este la fel de eficientă în prevenirea virusului ca şi vaccinarea anti-COVID

Studiu: Imunitatea dobandită prin boală este la fel de eficientă în prevenirea virusului ca şi vaccinarea anti-COVID   0

read more
De ce trebuie diagnosticată precoce osteoporoza?

De ce trebuie diagnosticată precoce osteoporoza?   0

read more
Adevărul LIVE, ora 14.00: Gestionarea pandemiei în secţiile private de primiri urgenţe

Adevărul LIVE, ora 14.00: Gestionarea pandemiei în secţiile private de primiri urgenţe   0

read more
Protejarea articulaţiilor în sezonul rece. Cosmin Baciu, medic ortoped: „Suplimentele alimentare ajută, dar nu pot face minuni“

Protejarea articulaţiilor în sezonul rece. Cosmin Baciu, medic ortoped: „Suplimentele alimentare ajută, dar nu pot face minuni“   0

read more
Dramele pacienților COVID, mărturii din spital: „Îi spunea soției să aibă grijă de băiat, că el va rămâne dragostea ei cea mai mare”

Dramele pacienților COVID, mărturii din spital: „Îi spunea soției să aibă grijă de băiat, că el va rămâne dragostea ei cea mai mare”   0

read more
VIDEO. Imagini dramatice cu morții COVID la morga spitalului Universitar din București: Cadavrele sunt depozitate pe hol

VIDEO. Imagini dramatice cu morții COVID la morga spitalului Universitar din București: Cadavrele sunt depozitate pe hol   0

read more
Derapaj al Episcopului Giurgiului: „Nu vă grăbiți să vă vaccinați! Vaccinurile sunt expirate. Incendiile din spitale, o făcătură”

Derapaj al Episcopului Giurgiului: „Nu vă grăbiți să vă vaccinați! Vaccinurile sunt expirate. Incendiile din spitale, o făcătură”   0

read more
România a depășit pragul de 6.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Peste 62.000, imunizate în ultimele 24 de ore

România a depășit pragul de 6.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Peste 62.000, imunizate în ultimele 24 de ore   0

read more
Situație dramatică la Craiova: Doi pacienți COVID au murit în ambulanță în timp ce așteptau un loc pentru internare

Situație dramatică la Craiova: Doi pacienți COVID au murit în ambulanță în timp ce așteptau un loc pentru internare   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.