Comercializarea cafelei si a mancarii fast-food, interzisa in scolile din TimisoaraPrevious Article
Modificare ordin centre de permanentaNext Article

„Spitalul groazei”, negru pe alb

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
„Spitalul groazei”, negru pe alb

Clădiri într-o stare stare avansată de degradare, spații neigienizate, alimente depozitate necorespunzător, deficiențe grave în atragerea fondurilor, rispirea banilor pe priorități închipuite în timp ce medicii nu aveau cu ce opera, iar pacienții internați erau nevoiți să-și cumpere medicamente și materiale sanitare. Pare de neconceput? Toate cele enumerate reprezintă doar o parte a neregulilor identificate la Spitalul Județean de Urgență Ploiești de comisia de anchetă a Ministerului Sănătății. Până și oficialii de la București și-au pus mâinile-n cap când au văzut cum se desfășura activitatea la SJU.

Noi dezvaluiri socante, la spitalul Groazei

Prezentate, generic, drept rezultate ale unui “management defectuos și iresponsabil”, “bazat pe lipsa de comunicare şi implicarea  tuturor factorilor de conducere”, problemele descoperite de comisia de anchetă a MS depășesc orice închipuire. Raportul întocmit în urma verificărilor arată că cele descrise de medici, pacienți și aparținători nu reflectau decât o mică parte a adevărului din “spitalul groazei”.

Verificările efectuate în ultimele săptămâni au relevat probleme grave în toate cele patru locații ale SJU. Secretarul de stat Raed Arafat chiar a propus închiderea sediului din Buna Vestire și relocarea secțiilor care funcționează aici în celelalte clădiri. Vor exista schimbări și la blocurile alimentare, după controlul din ultimele săptămâni. Membrii comisiei au dat conducerii termen o lună pentru reorganizare, „cu păstrarea activităţii doar la nivelul blocurilor alimentare din sediul Nord şi Boldescu şi asigurarea transportului preparatelor”.

Mizeria a dat pe-afară

Nivelul infecțiilor nosocomiale înregistrat în secțiile SJU a fost invocat de fosta conducere în nenumărate rânduri, în încercarea de a salva aparențele. Comisia MS consemnează, însă, negru pe alb, că în cel mai mare spital din Prahova nu erau materiale şi ustensile de curăţenie suficiente, lenjerie de ajuns și nici destui recipienţi pentru colectarea deşeurilor periculoase. La Ploiești, s-a constatat și “nerespectarea ritmicităţii operaţiunilor de dezinsecţie în conformitate cu reglementările legale în vigoare”. În consecință, “urmare a determinărilor efectuate din probele prelevate de la pacienţi au fost evidenţiate mai multe tipuri de germeni patogeni, iar măsurile de dezinfecţie au fost instituite doar la nivelul ATI fără a investiga ulterior posibila proveninţă a acestora de la nivelul altor secţii”.

Internări pe bandă rulantă

Lipsa de bani a fost, la rândul său, parte esențială în discursul celor care au încercat să justifice condițiile din “spitalul groazei”. Comisia din partea MS a ajuns la concluzia că aici s-a făcut pur și simplu risipă, pornind de la supradimensionarea artificială a secțiilor, în care existau pacienți care nu ar fi avut nevoie neapărat de internare, și terminând cu felul în care erau atrase fondurile, efectuate achizițiile sau gestionate stocurile și așa insuficiente. “Există multe saloane cu câte 8 paturi, fără grupuri sanitare, acestea fiind situate la capătul coridorului. Astfel, se constată probleme de întreținere şi igienă, dar şi nerespectarea normativului în ceea ce priveşte asigurarea unui număr optim al grupurilor sanitare la numărul de paturi. De exemplu secţia de cardiologie funcţionează cu un număr de 139 de paturi  faţă de 90 paturi aprobate”, precizează raportul. “Principala motivaţie a numărului mare de paturi este reprezentată de preîntâmpinarea perioadelor de supraaglomerare a secţiilor, deşi în timpul verificării existau paturi neocupate (numărul de pacienţi internaţi fiind sub cel al numărului de paturi aprobate) şi nu există liste de aşteptare în cazul afecţiunilor programabile”, consemnează documentul. De exemplu, mai bine de jumătate din pacienții secției de chirurgie vasculară nici nu ajungeau în sala de operații. Cât despre fișele bolnavilor, acestea erau întocmite în funcție de timp și chef,  “constatându-se că  nu se completează câmpurile obligatorii (de ex: diagnosticul la internare, protocolul chirurgical, rezultatele analizelor medicale etc.)”, notează comisia în raportul final.

Jale, prin comparație

Raportat la situația unei unități similare, la Județean era dezastru. La Ploiești “pentru cheltuielile cu medicamente, materiale sanitare și reactivi au fost alocate fonduri mai mici comparativ cu alte spitale de urgenţă”, în contextul în care nici măcar nu exista “o evidenţă a cheltuielilor pe investigații și pe consumul de medicamente pentru fiecare secţie. Analiza secţiei trebuie dublată şi de analiza activităţii medicale şi a cheltuielilor pe fiecare medic în parte, deoarece din datele obţinute rezultă o mare diferenţă în activitatea medicilor de pe aceeaşi secţie”, susține comisia.

Stocuri invizibile

Raportul anchetei derulate la SJU cuprinde exemple clare ale unor diferențe între ceea ce apărea în scripte și ce se regăsea, de fapt, în stocurile spitalului. Conform fişei de magazie, la 01.11.2013, din referatele de necesitate perioada ianuarie – noiembrie 2013 a reieșit că din magazii au ieșit mai puține materiale. Cu toate acestea stocurile, la momentul verificărilor, erau zero, în anumite cazuri. La 31 octombrie, soldul contului medicamente și materiale sanitare era  “2.128.482,49 lei, nejustificat la medicamente în sumă de 1.146.199,14 lei şi  materiale sanitare în magazie în valoare de 632.395,13 lei”. În schimb, medicamente în valoare de peste 9.000 de lei și materiale sanitare cu termen de valabilitate depășit au fost scoase din gestiune fără procese verbale depuse de farmacistă, “fără a avea o rezoluţie din partea conducerii, fără a se analiza cauzele care au dus la expirarea acestora şi a se stabili şi trage la răspundere persoanele răspunzătoare de acest lucru”.

Banii care s-au dus pe apa Sâmbetei

De altfel, în ceea ce privește tragerea la răspundere a vinovaților, practica nu era una la modă în Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Așa a juns unitatea să achite și o amendă către Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, pentru nereguli identificate la nivelul anului precedent, fără ca banii să fie recuperați de la vinovați.

Capitolul este unul sensibil, ca multe altele la SJU. Pentru că, din verificările efectuate prin sondaj s-a constatat că nu au fost constituite garanțiile de bună execuție a contractelor, nu au fost transmise în termenul legal anunțurile de atribuire a contractelor sau a acordurilor cadru, iar unele proceduri s-au derulat prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, deși unitatea nu a dovedit caracterul imprevizibil al circumstanţelor care au determinat această măsură. Per total, “unitatea sanitară nu a prioritizat anumite cheltuieli cu bunurile și serviciile, de unde au rezultat anumite cheltuieli care nu se justifică, mai ales că spitalul nu are acoperit necesarul de medicamente și materiale sanitare”.

Schimbare

Raportul comisiei de control include o serie de măsuri pentru remedierea deficiențelor, cele mai multe dintre ele având termene de conformare de cel mult trei luni. Asta înseamnă că actualul manager, deși desemnat ca interimar, va avea mult de tras pe durata mandatului, până la desemnarea noii conduceri.

Cât despre vinovați, comisia a indicat că responsabili pentru cele constatate sunt șeful serviciului Achiziții, şeful serviciului Administrativ, directorul financiar contabil şi managerul unităţii sanitare, până vineri, la data demisiei, dr. Adrian Strâmbeanu.

Sediul Boldescu

Secţii: oftalmologie, ORL, urologie, chirurgie orală şi maxilo-facială, ATI

Constatări:

blocurile operatorii din cadrul secţiilor chirurgicale funcţionează la parter, etajul I, precum şi într-un corp de clădire separat. Compartimentul ATI este situat la etajul 1 având 10 paturi, 2 medici. Clădirile nu dispun de lift motiv pentru care accesul pacienţilor se face numai pe scări, care nu sunt prevăzute cu rampe fixe sau mobile (scaune, platforme sau lifturi)

pavimentul din blocurile operatorii este necorespunzător

Sediul Buna Vestire

Secții: gastroenterologia, interne II, psihiatrie, dermatovenerologie, hematologie, endocrinologie

Constatări:

clădirea este improprie desfăşurării activităţii medicale necesitănd lucrări de reparaţii capitale, igienizare şi modernizare, cu excepţia secţiei de psihiatrie care a fost reabilitată în 2010 şi este situată într-o cladire separată.

mobilierul este uzat, tâmplăria este veche şi deteriorată

frigidere uzate şi insuficiente

instalaţii sanitare vechi, uzate

sala de mese cu mobilier uzat şi vechi, vesela ciobită,

utilaje şi ustensile din blocul alimentar sunt vechi şi degradate

nu este asigurată rezerva de apă

blocul alimentar necesită ample lucrări de reparaţii, igienizare şi dotare.

la secţia de psihiatrie, la nivelul grupurilor sanitare de la parter sunt necesare lucrări de reparaţii sau inlocuire a linoleumului

Sediul de la Nord

Secții: chirurgie generală I şi II, chirurgie vasculară, chirurgie plastică, medicină internă I, nefrologie, diabet zaharat, nutritie şi boli metabolice, ortopedie şi traumatologie, cardiologie, neurochirurgie, ATI, neurologie, pediatrie

Constatări:

parte din spaţii necesită lucrări de igienizare

majoritatea recipienţilor  în care se află soluţii dezinfectante nu aveau menţionată data preparării soluţiei

parte din barbotoare nu sunt inscripţionate cu data de identificare a dezinfecţiei lor

pe holul secţiei de interne I era organizat un cabinet de consultaţii.

la blocul alimentar depozitarea alimentelor se face necorespunzător (carne şi legume în aceeaşi ladă frigorifică, iar în magaziile de alimente sunt depozitate documente şi aparatura IT.

la compartimentul sterilizare lipsesc indicatorii biologici; parte din casolete cu comprese, halate  nu mai au asigurată o închidere etanşă la capac şi colier (chirurgie I, II, plastică, ATI, ortopedie, neurochirurgie); aparatul de sterilizare cu etilenoxid nu funcţionează; nu se respectă distanţele privind aranjarea paturilor în saloanele pacienţilor precum şi normativul de grupuri sanitare

Sediul de la Obor

Secții: pneumoftiziologie

Constatări:

clădirea necesită lucrări de reparaţii, igienizare şi modernizare în  toate spaţiile

nu se asigură rezerva de apă şi nici apă caldă în saloanele pentru  pacienţi

 Sursa

1 Comment

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

Facebook

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR:„Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“

Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR:„Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“   0

read more
Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus

Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus   0

read more
Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament Covid

Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament Covid   0

read more
Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba

Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba   0

read more
Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID

Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID   0

read more
Rafila: Numărul persoanelor internate zilnic din cauza Covid este de 200-250. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de 16%

Rafila: Numărul persoanelor internate zilnic din cauza Covid este de 200-250. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de 16%   0

read more
Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă, au fost înființate centrele de evaluare

Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă, au fost înființate centrele de evaluare   0

read more
Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni

Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni   0

read more
Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare

Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare   0

read more
Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu

Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu   0

read more
DOCUMENT. Restricții în Capitală, după intrarea în scenariul roșu. Masca redevine obligatorie pe stradă

DOCUMENT. Restricții în Capitală, după intrarea în scenariul roșu. Masca redevine obligatorie pe stradă   0

read more
OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri

OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri   0

read more
Se deschid primele centre de plasmafereză
din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă

Se deschid primele centre de plasmafereză din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă   0

read more
Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic

Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic   0

read more
Unii români confundă medicamentele cu suplimentele. Avertismentul specialiștilor: „Pot fi periculoase. Nu există un control real”

Unii români confundă medicamentele cu suplimentele. Avertismentul specialiștilor: „Pot fi periculoase. Nu există un control real”   0

read more
Medicii tineri din România nu se mai grăbesc să plece din țară. Explicația unui manager de spital

Medicii tineri din România nu se mai grăbesc să plece din țară. Explicația unui manager de spital   0

read more
STUDIU: Coronavirusul își pierde 90% din capacitatea de a infecta în cinci minute în aer

STUDIU: Coronavirusul își pierde 90% din capacitatea de a infecta în cinci minute în aer   0

read more
OMS: O strategie de vaccinare bazată pe boostere repetate, puţin probabil să fie adecvată

OMS: O strategie de vaccinare bazată pe boostere repetate, puţin probabil să fie adecvată   0

read more
România a atins pragul de 8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză

România a atins pragul de 8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză   0

read more
OMS: Covid-19 nu poate fi tratat deocamdată ca o boală endemică precum gripa

OMS: Covid-19 nu poate fi tratat deocamdată ca o boală endemică precum gripa   0

read more
Pfizer şi Moderna anunţă că pregătesc vaccinuri pentru varianta Omicron. Când ar putea fi gata

Pfizer şi Moderna anunţă că pregătesc vaccinuri pentru varianta Omicron. Când ar putea fi gata   0

read more
Cât durează simptomele Omicron?

Cât durează simptomele Omicron?   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.