Norme Coca 2023 - 2024

Într-un județ sărac, așa cum este Vasluiul, starea de sănătate a oamenilor nu poate fi decât precară – se Îmbolnăvesc pe capete, iar nivelul de trai scăzut este principala cauză. Sărăcia cruntă Îi ține pe mulți dintre bolnavi acasă, iar când ajung la spital este foarte târziu. În anul de grație 2014, tratamentele au ajuns un lux pentru sute de vasluieni, care neputând să cumpere pastile Învață să rabde mioritic.

Șefii sănătății vasluiene sunt și ei Îngrijorați de starea precară de sănătate a populației. În ultima periodă s-a constat o creștere a consumului de medicamente pe programele naționale, unde sunt incluși bolnavii cu afecțiuni grave și de durată cum ar fi cancer și diabet.

„Ce mi se pare mie Îngrijorător este faptul că a crescut (consumul de medicamente – n.r.) pe programe naționale, acolo unde sunt mulți vasluieni cu afecțiuni grave. A crescut În special pe diabet și cancer. Și asta spune ceva despre alimentația vasluienilor și stresul care Îi macină. Aceste creșteri spun clar ceva despre nivelul de sănătate al populației și nivelul de trai”, a spus Simona Polak, președinte Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.
Reprezentanții sănătății susțin că numărul bolnavilor de cancer este cu mult mai mare, dar nu toți au intrat În programul național de sănătate aici ajungând de obicei cei În stadii terminale.
În mod cert avem mai multi bolnavi de diabet și de cancer. Spun asta pentru că la noi În programele de sănătate sunt prinși doar cei care ajung de obicei cu metastaze”, a mai spus Simona Polak.
Concluzia este clară : vasluienii sunt din ce În ce mai bolnavi, iar sărăcia și gijile pentru ziua de mâine le macină sistematic sănătatea. La acestă oră În evidențele Direcției de Sănătate Publică Vaslui sunt peste 17.700 de diabetici, cei mai mulți, aproximativ 10.000, fiind din mediul urban. Anul trecut, 1.000 de persoane au intrat În evidența medicilor ca și noi cazuri, 98% dintre aceștia fiind deja insulino-dependenți. De asemenea, la sfârșitul lunii mai 2014, În județul Vaslui erau În evidență 7.208 bolnavi cu diferite forme de cancer.
Sărăcia cruntă În care trăiesc Îi ține pe mulți dintre bolnavi acasă. În anul de grație 2014, tratamentele au ajuns un lux pentru sute de vasluieni, care neputând să cumpere pastile Învață să rabde mioritic. Abia când sunt doborâți de boală ajung la spital. De cele mai multe ori este foarte târziu. Medicii nu pot face minuni. Așa se face că pentru sute de vasluieni, spitalul este penultima oprire Înainte de cimitir. Acestia ajung de cele mai multe ori În unitățile sanitare În faza finală , fără șanse de vindecare.
”În ultima perioadă, cei mai mulți bolnavi ajung la noi În stadiul final. Intervențiile noastre sunt de prisos. Oricât de mult ne-am dat silința nu reușim să-i salvăm pe toți”, ne-a declarat Lelia Croitoru, director medical la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui.

Unii medicii de familie nu Își fac treaba

Primii sunați În caz de boală ar trebui să fie medicii de familie. Dar nu se Întâmplă deloc așa ! Ar fi și dificil când pe listele de capitație lea unui medic de familie sunt peste 2.000 de pacienți.
CJAS Îi verifică, dar nu poate face altceva decât să constate că unii medici nu sunt la program, că sunt rețete semnate de asistente, sau ore neefectuate. Se dau sancțiuni, dar fără efecte vizibile. Medicii au o singură explicație: subfinanțarea. La rândul lor pacienții recunosc că preferă să sune la Ambulanță.
« Ce rost mai are să merg la medicul de familie că oricum nu-mi face nimic, asta e clar. Nu are cu ce. Mai bine suni direct la Ambulanță, ca să nu mai pierzi timp și să ai șanse să fii salvat”, ne-a spus un vasluian.
În ultimul timp s-au aglomerat foarte tare secțiile de chirurgie, ortopedie și boli infecțioase. Medicii sunt nevoiți să externeze pacienții pe bandă rulantă, pentru a evita aglomerația. Chiar și așa, de cele mai multe ori, bolnavii sunt nevoiți să stea câte doi În pat. Cadrele medicale de la Spitalul Județean spun că fac cu mare greutate față avalanșei de bolnavi : „Nici nu mai știm cum să procedăm. Avem secții foarte aglomerate, oamenii sunt tot mai bolnavi. Ministerul Sănătății nu ne permite să avem câte doi bolnavi În pat, motiv pentru care suntem foarte atenți cu numărul de internări ».

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro