CNAS a constatat ca este imposibila aplicarea CoCa 2016 incepand cu 1 iulie 2016, astfel ca CNAS nu pregateste semnarea contractelor cu aceasta data, creandu-se in teritoriu o degringolada si abuzuri ale CJAS-urilor care hartuiesc medicii de familie.
Printre aceste abuzuri se numara intarzierea platii serviciilor prestate in luna mai ceea ce probabil va determina penalizarea medicilor de familie pentru intarzierea platilor trimestriale catre ANAF. Totodata unele CJAS-uri au apelat si la alte tertipuri si amenintari specifice unei alte perioade, unele fiind savarsite prin folosirea tehnicilor IT. Acest devotament al unor Presedinti CJAS se explica probabil prin faptul ca majoritatea sunt interimari si doresc sa arate devotament fata de institutie, asa cum nu au reusit atunci cand li s-a scos postul la concurs, dar sa ramana “pe val” in eventualitatea unor remanieri sau reconfirmari.
In acest context s-au facut sesizari la Avocatul Poporului pentru a se constata legalitatea sau ilegalitatea aplicarii noului Contract Cadru.
Vizata de problema legalitatii este si adresa Nr. P 4775 din 23.03.2016 semnata de Presedinte Director General Radu Tibichi, si el interimar, pentru prelungirea prin act aditional a contractelor pana la 31.07.2016. Pasajul care a starnit nedumeriri de ordin juridic “Pentru toate domeniile de asistenta medicala la nivelul carora se incheie acte aditionale pentru luna iulie 2016, eventualele diferente rezultate ca urmare a negocierii contractelor pentru anul 2016 si prevederile cuprinse in actele aditionale corespunzatoare lunii iulie 2016, se vor regulariza.”
Se poate observa ca, desi aparent se face act aditional pentru contractul semnat in 2015, “eventualele diferente rezultate ca urmare a negocierii contractelor pentru anul 2016.....se vor regulariza”. In acest context se ridica o intrebare simpla: Se incheie act aditional pentru contractul semnat in 2015, iar acesta se va supune regulilor contractului nesemnat care se va aplica in 2016?!
Analiza din punct de vedere semantic asa ar zice! Important este rezultatul analizei juridice efectuate de forurile competente care trebuie sa exprime un punct de vedere in cel mai scurt timp.
Dilema majora este data de complicitatea unor medici de familie care vor semna, din obisnuinta, actele aditionale. In conditia in care acest demers juridic al CNAS se va dovedi ca are probleme in ceea ce priveste legalitatea, presupunand ca se va crea un prejudiciu prin eliberarea de acte medicale decontate de CJAS (retete, bilete de trimitere), acest prejudiciu va fi recuperat de la angajatii CNAS care ar putea fi acuzati de neglijenta in serviciu sau, in mod traditional, de la medicii de familie?!
Iata un subiect care merita urmarit cu atentie!
admin