Norme Coca 2023 - 2024

Tot mai mulți medici stomatologi refuză să semneze contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Banii de la stat se pot cheltui în câteva ore, iar apoi trebuie completate multe acte, se plâng doctorii care preferă să-i taxeze tot pe pacienţi. La Cluj, doar unul din zece medici a semnat contractul.

Nicu Iuga este medic stomatolog de mai bine de șapte ani. El este unul dintre medicii care a refuzat să semneze contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. „Raportul bătaie de cap, birocrație comparat cu fondurile alocate, am considerat de fiecare dată că nu merită să închei acest contract. Fondurile sunt mici poți să le epuizezi într o jumătate de zi”, spune acesta.

Un medic stomatolog de la oraș poate primi între 1.600 şi 2.000 de lei, pe lună. Iar unul de la ţară poate deconta între 1.900 și 2.800 de lei. Bani insuficienți pentru a-i motiva pe medici să semneze contracte.

Bianca Iuga, medic stomatolog, spune că „din 1.600 de lei putem să facem în jur de 16 plombe sau 16 obturații, dacă într-o zi poți să lucrezi opt pacienți în opt ore. practic banii ar ajunge două zile.”

Pe de altă parte, Crina Grozav, purtător de cuvânt CAS Cluj, a declarat: „Casa de Asigurări de Sănătate Cluj a încheiat un număr de 125 de contracte cuprinzând 147 de medici, acestea fiind cabinete de medicină dentară și societăți comerciale.”

Adică nici zece la sută din totalul medicilor stomatologi din județul Cluj. Cei care sunt afectați până la urmă sunt pacienții. Deși au dreptul la anumite intervenții gratuite atunci când merg la medicul stomatolog, plătesc bani grei pentru o plobă sau un implant.

„Situația e așa că ești contrariat: măi, dacă am dreptul, oare de ce nu se poate?! Ar fi bine niște bani să mai rămână în buzunar că nu strică la nimeni. Pe dantură trebuie să investești că nu poți să stai cu o gură spartă”, spune un pacient.

„Pe de o parte, medicii ar dori să facă aceste contracte și să ofere aceste servicii, populația dorește aceste servicii și le-ar accesa dacă ar exista”, explică prof. dr. Radu Câmpian, vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România.

Vasile Chiurcea, șeful Casei Naţionale de Asigurări spune că nu sunt probleme cu banii. Fondurile alocate nici măcar nu s-au terminat, iar dacă un stomatolog are nevoie de bani în plus, poate să ceară, spune el: „Deci suntem în a zecea lună şi am consumat cât pentru şapte luni. Deci încă mai avem pentru aproximativ un trimestru fără probleme.”

 

Şi copiii trebuie să plătească la stomatologii fără contract cu Casa, deși potrivit legii, cei cu vârstă cuprinsă între 10 și 18 ani au dreptul la tratament gratuit.  

Sursa

 

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro