Uriasele controverse din programul privind preventia in sanatatePrevious Article
Primul roman mort de gripa porcina: Cum se manifesta această boala si cum ne putem protejaNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Studentii de la Medicina ameninta cu proteste daca se fac schimbari in bibliografia pentru Rezidentiat

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Studentii de la Medicina ameninta cu proteste daca se fac schimbari in bibliografia pentru Rezidentiat
Related Articles

Studentii de la Medicina atrag atentia, intr-o scrisoare deschisa adresata luni Ministerului Sanatatii, ca s-ar putea ajunge la proteste daca nu se aduc clarificari privind bibliografia pentru examenul de Rezidentiat 2016, dupa ce a aparut zvonul ca aceasta s-ar fi schimbat pe ultima suta de metri, scrie Mediafax.

Bibliografia dupa care invata studentii de la Medicina pentru examenul de Rezidentiat de anul acesta va ramane aceeasi ca anul trecut, potrivit Departamentului de Rezidentiat al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara.

Aceasta, in conditiile in care Ministerul Sanatatii publicase pe site o noua bibliografie dupa care studentii s-au apucat deja sa invete pentru examenul de Rezidentiat din noiembrie 2016.

In aceste conditii, peste 1.200 de studenti de la facultatile de Medicina din toata tara au semnat o petitie online prin care cer lamuriri vizavi de bibliografia pentru examen, iar Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania a transmis Ministerului Sanatatii o scrisoare deschisa in care cere lamuriri vizavi de bibliografia pentru examenul de Rezidentiat 2016.

Zvonurile conform carora bibliografia s-ar fi schimbat peste noapte au aparut la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara, au explicat pentru Mediafax reprezentantii Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania. Studentii au reactionat imediat si au lansat in weekend o petitie online, pe care au semnat-o peste 1.200 de studenti pana la ora difuzarii acestei stiri. Studentii spun ca vor sa sustina rezidentiatul dupa manualul nou – “Compendiu de specialitati medico-chirurgicale”.

“In data de 8 ianuarie, a aparut un comunicat care prezenta Compendiu de specialitati medico-chirurgicale ca unic material pentru examenul de rezidentiat. Aceasta carte a fost realizata la nivel national si este asteptata de multi ani. Discutiile lansate se refera la revenirea la ECN (Book Des ECN), o carte mult contestata, aparuta in 2011, plina de greseli, tradusa din franceza de catre editura Universitatii din Cluj. Nu suntem de acord cu scoaterea din tematica de rezidentiat a unei carti de actualitate, cu contributia nationala si inlocuirea ei cu una veche, plina de greseli, tradusa si multiplicata de un singur centru”, se arata in petitia lansata de studentii de la Medicina.

De asemenea, studentii mai spun ca doresc ca Rezidentiatul sa fie sustinut in continuare in sase centre din mai multe considerente. “In primul rand, riscul unei fraude creste avand in vedere dificultatea distribuirii simultane a subiectelor. Acest aspect are un precedent, motiv pentru care s-a si renuntat la el. In al doilea rand, realizarea subiectelor se va face ceva mai dificil”, mai arata studentii in petitie.

Adelaida Marcu, studenta in anul VI la Medicina Generala si fostul presedinte al Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania, a explicat pentru Mediafax ca, initial, studentilor le-a fost comunicat ca pentru examenul de anul acesta trebuie sa invete din Compendiu.

“Cartea a fost aprobata pe 17 iulie 2015 de catre Colegiul Medicilor si pe 21 iulie de catre Ministerul Sanatatii. Desi trebuia sa apara prin noiembrie-decembrie, Compendiul a aparut abia la mijlocul lunii ianuarie. Din ce am inteles de la colegii mei de la Timisoara, vineri au fost anuntati de catre rector ca pentru rezidentiat nu mai trebuie sa invete din Compendiu, ci din vechiul manual. Studentii din toata tara sunt revoltati”, a explicat Adelaida Marcu.

Reprezentantii departamentului care se ocupa cu organizarea Rezidentiatului la Universitatea de Medicina de la Timisoara au confirmat pentru Mediafax ca studentii trebuie sa invete dupa manualul vechi. Unul din motive ar fi pentru ca anul acesta trebuie sa iasa pe piata materiale noi si pentru studentii de la Stomatologie si Farmacie si ar fi vorba de o schimbare simultana a bibliografiei.

Insa, situatia ramane confuza la nivel national.

Academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, spune ca asteapta o lamurire din partea Ministerului Sanatatii vizavi de aceasta problema, inainte sa-i informeze pe studenti daca bibliografia pentru Rezidentiat s-a schimbat sau nu.

Contactati de Mediafax, reprezentantii Biroului de Presa al Ministerului Sanatatii spun ca nu au inca un raspuns oficial, dar ca in zilele urmatoare conducerea ministerului va lamuri situatia.

Intre timp, studentii medicinisti au transmis Ministerului si o scrisoare deschisa in care atrag atentia asupra problemei.

“Prin aceasta scrisoare deschisa, Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania solicita Ministerului Sanatatii clarificarea situatiei privind bibliografia pentru examenul de Rezidentiat, sesiunea noiembrie 2016. Conform ultimului comunicat din partea Ministerului, aparut online pe data de 8 ianuarie 2016, bibliografia o reprezinta cele doua volume intitulate “Compendiu de specialitati medico-chirurgicale”, elaborate de un colectiv multidisciplinar din toate centrele universitare, sub coordonarea Prof. Dr. Victor Stoica si Prof. Dr. Viorel Scripcaru. Dupa multiple insistente din partea studentilor, cartea a aparut pe piata si se poate achizitiona de la Editura Medicala Bucuresti, precum si din unele centre universitare. Recent, au aparut informatii cu privire la o noua modificare a bibliografiei, in sensul revenirii la volumul utilizat anterior, “Book Des ECN”, editia in limba romana”, se arata in scrisoarea deschisa a reprezentantilor studentilor de la facultatile de medicina.

Mai departe, studentii solicita “clarificarea situatiei recent aparute si mentinerea celor doua volume intitulate “Compendiu de specialitati medicochirurgicale” ca bibliografie pentru examenul de Rezidentiat, sesiunea 2016″.

La fel ca in petitia online, studentii mai cer si mentinerea structurii actuale a organizarii examenului de Rezidentiat, adica pe centre universitare.

Nu in ultimul rand, studentii amintesc ca situatia din centrele universitare de Medicina este destul de tensionata, iar lipsa unei pozitii oficiale a Ministerului Sanatatii contribuie la asta.

“Astfel, Federatia nu va putea garanta ca studentii nu vor recurge la forme de exprimare sub forma de protest, individual sau organizat, in vederea clarificarii situatiei acestui examen, de o importanta deosebit de mare pentru viitoarele noastre cariere in domeniul medical”, atrag atentia reprezentantii studentilor in scrisoarea deschisa.

Nu in ultimul rand, studentii cer o pozitie definitiva privind bibliografia, din partea Ministerului Sanatatii.

 

Sursa

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Conferința regională a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ediția Târgu Mureș . 6 CREDITE EMC

Conferința regională a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ediția Târgu Mureș . 6 CREDITE EMC   0

read more
Raed Arafat: Nu toate persoanele care au călătorit în străinătate și sunt puțin răcite au coronavirus

Raed Arafat: Nu toate persoanele care au călătorit în străinătate și sunt puțin răcite au coronavirus   0

read more

COMUNICAT – Reglementări privind acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină   0

read more
47 de persoane au murit din cauza gripei, anunţă Institutul de Sănătate Publică

47 de persoane au murit din cauza gripei, anunţă Institutul de Sănătate Publică   0

read more
Consilier prezidenţial: Avem de-a face cu o viroză respiratorie. Nu trebuie să ne speriem de epidemie. Să evităm ştirile false!

Consilier prezidenţial: Avem de-a face cu o viroză respiratorie. Nu trebuie să ne speriem de epidemie. Să evităm ştirile false!   0

read more
CDC: Tipurile de barbă care fac inutilă purtarea măştii de protecţie împotriva coronavirusului

CDC: Tipurile de barbă care fac inutilă purtarea măştii de protecţie împotriva coronavirusului   0

read more
Producătorii de medicamente: Nu există goluri de aprovizionare pentru medicamentele fabricate în România, nici pericol de scumpire

Producătorii de medicamente: Nu există goluri de aprovizionare pentru medicamentele fabricate în România, nici pericol de scumpire   0

read more
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul. Alexandru Rafila: Nu prin atingere, ci prin intermediul secrețiilor respiratorii

Cum se transmite, de fapt, coronavirusul. Alexandru Rafila: Nu prin atingere, ci prin intermediul secrețiilor respiratorii   0

read more
Arafat: Problema stocurilor echipamentelor de protecţie e mondială. Majoritatea se fabricau în China

Arafat: Problema stocurilor echipamentelor de protecţie e mondială. Majoritatea se fabricau în China   0

read more
Moldovan (MS): Nu suntem lipsiţi de materiale, nu avem nevoie de mai multe. Săptămâna viitoare vor fi în România 5 milioane de măşti

Moldovan (MS): Nu suntem lipsiţi de materiale, nu avem nevoie de mai multe. Săptămâna viitoare vor fi în România 5 milioane de măşti   0

read more
Ce se întâmplă cu salariații obligați să stea în carantină. Precizările CNAS despre cum se obține concediul medical

Ce se întâmplă cu salariații obligați să stea în carantină. Precizările CNAS despre cum se obține concediul medical   0

read more
Linia Telverde la care puteți afla informații despre coronavirus a fost deschisă. Pentru urgențe, sunați la 112

Linia Telverde la care puteți afla informații despre coronavirus a fost deschisă. Pentru urgențe, sunați la 112   0

read more
Prefectul de Gorj: Activitățile cultural-educative și sportive vor fi suspendate în comuna unde locuiește românul cu COVID-19

Prefectul de Gorj: Activitățile cultural-educative și sportive vor fi suspendate în comuna unde locuiește românul cu COVID-19   0

read more
Pacientul confirmat era de trei zile în carantină. Nelu Tătaru: El a intrat în contact cu italianul din seara venirii acestuia

Pacientul confirmat era de trei zile în carantină. Nelu Tătaru: El a intrat în contact cu italianul din seara venirii acestuia   0

read more
Primul pacient confirmat cu coronavirus, adus la “Matei Balş”. Camere cu duşuri chimice, pregătite pentru primii bolnavi

Primul pacient confirmat cu coronavirus, adus la “Matei Balş”. Camere cu duşuri chimice, pregătite pentru primii bolnavi   0

read more
Bolnavii cronici înscriși în programele naționale de sănătate nu vor mai putea alege unde se tratează, la stat sau la privat

Bolnavii cronici înscriși în programele naționale de sănătate nu vor mai putea alege unde se tratează, la stat sau la privat   0

read more
Cocaina imunizează? Țânțarii transmit coronavirusul? Mituri despre Covid-19 dezminţite de OMS

Cocaina imunizează? Țânțarii transmit coronavirusul? Mituri despre Covid-19 dezminţite de OMS   0

read more
CORONAVIRUS, răspunsuri pregătite de Organizația Mondiala a Sănătății.

CORONAVIRUS, răspunsuri pregătite de Organizația Mondiala a Sănătății.   0

read more
Informaţii oficiale despre coronavirus. Niciun caz confirmat, 26 de persoane sunt în carantină, 2077 sunt monitorizate la domiciliu

Informaţii oficiale despre coronavirus. Niciun caz confirmat, 26 de persoane sunt în carantină, 2077 sunt monitorizate la domiciliu   0

read more
Prima declaraţie dată de italianul revenit din România şi confirmat cu coronavirus

Prima declaraţie dată de italianul revenit din România şi confirmat cu coronavirus   0

read more
Studenta din Târgu Jiu care s-a întors din Italia nu are coronavirus

Studenta din Târgu Jiu care s-a întors din Italia nu are coronavirus   0

read more
Cât de pregăţiţi suntem să dăm piept cu noul coronavirus?

Cât de pregăţiţi suntem să dăm piept cu noul coronavirus?   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.