Norme Coca 2023 - 2024

85,5% dintre studenti considera ca activitatile de consiliere si orientare profesionala sunt necesare pentru alegerea specializarii potrivite si pentru a descoperi alte optiuni de cariera la finalizarea studiilor de licenta.

Un studiu privind nevoile de orientare si consilierea profesionala a studentilor la medicina, realizat de Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa”, in parteneriat cu Societatea Studentilor Medicinisti Iasi, releva faptul ca 85,5% dintre studentii la medicina si aproximativ 88,2% dintre medicii rezidenti considera ca serviciile de consiliere si orientare profesionala pot ajuta studentii la medicina sa isi aleaga specializarea potrivita la terminarea facultatii.

Cei mai multi studenti (58.9%) au raspuns ca, pana in prezent nu au apelat la servicii de consiliere si orientare profesionala, dar 22,6% dintre ei doresc sa apeleze, iar 18,5% nu au o parere formata in acest sens. 64% dintre studentii care au raspuns chestionarului considera ca nu au suficiente informatii despre specificul specialitatilor medicale pentru a putea face o alegere potrivita, 34% apreciaza ca sunt suficienti informati, in timp ce 2% au spus ca au timp suficient sa se informeze si sa cunoasca specificul tuturor specialitatilor medicale.

La intrebareaConsiderati ca fiind necesara organizarea unor stagii suplimentare de pregatire practica pentru motivarea alegerii unei specialitati?”, 84.7% dintre participantii la studiu au raspuns da, iar 14.3% au raspuns nu. Doar 1% dintre studenti considera ca in anii de studiu sunt realizate multe ore de practica care ar trebui sa fie suficiente.

In ceea ce priveste medicii rezidenti respondenti, 58,1% dintre ei spun ca nu au apelat la servicii de consiliere si orientare profesionala in vederea alegerii specialitatii medicale pe durata studiilor lor de licenta.

Cu toate acestea, cei mai multi dintgre studenti (47,1%) ii prefera ca principala sursa de informare pentru a-si alege specialitatea in care vor sa profeseze, profesorii sunt preferati de 44.5% dintre respondenti, in timp ce 21,9% dintre ei se sfatuiesc cu colegii, iar alti 6,1% se inspira din mass-media. Alte surse de informare sunt parintii care sunt de profesie medici, rude care lucreaza in domeniul medical, internetul si site-ul universitatii.

La intrebarea „Considerati ca dispuneti de suficiente informatii cu privire la specificul locului de munca in care veti practica specialitatea aleasa?”, 77,6% dintre respondenti au raspus nu, iar 22.4% considera ca dispun de suficiente informatii.

Cei mai multi studenti (64,7%) sunt de parere ca workshopurile cu specialisti in domeniu sunt foarte eficiente, consilierea individuala, fata in fata este apreciata de 40% dintre respondenti, in timp ce 15,5% dintre ei considera potrivita consilierea de grup. Doar 7,1% dintre studentii considera ca procesul online de consiliere pe o platforma spoecializata poate avea efecte benefice.

Rezultatele acestui studiu confirma premisa de la care am pornit acest proiect si anume nevoia reala a studentilor la medicina de a fi consiliati si orientati profesional in vederea alegerii specialitatii. Studentii medicinisti stiu foarte bine ca au nevoie de mai multe informatii in ceea ce priveste specificul specializarii, doresc sa afle mai multe de la specialisti in cadrul workshopurilor si au nevoie de consiliere. Intr-un context dificil, in care constatam o puternica demotivare a viitorilor medici de a profesa in Romania, noi ne propunem ca dincolo de pregatirea de specialitate, sa le aratam studentilor ce inseamna locul de munca, ce particularitati are si sa ii ajutam sa afle ce li s-ar potrivi cel mai bine”, a declarat prof. dr. Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF „Gr.T. Popa” Iasi si managerul proiectului „Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o specializare de succes”.

„Studiul privind nevoile de orientare si consiliere profesionala a studentilor la medicina” a fost realizat in perioada iunie – august 2014 prin aplicarea de chestionare pe un esantion de 380 de studenti si 153 medici rezidenti din Regiunea Nord-Est, in cadrul proiectului „Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes”.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro