Ziua internationala a copilului cu cancer este marcata in fiecare an la data de 15 februariePrevious Article
Sandesc (MS): Medicii de familiei vor fi platiti si in 2015 pentru serviciile de preventieNext Article

STUDENTUL ANULUI 2014: Care este diferenta dintre sistemul medical romanesc si cel francez ?

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
STUDENTUL ANULUI 2014: Care este diferenta dintre sistemul medical romanesc si cel francez ?

Modelul medical francez se bazeaza pe colegialitate, nu exista specialitatea suprema, care sa domine

Studenta in cadrul UMF “Carol Davila” Bucuresti si castigatoare la categoria „Studentul Anului”, in 2014. Ea a ales sa isi continue studiile in strainatate, prin programul Erasmus, la Universitatea Paris V,  parte din ansamblul Paris Sorbonne Cité. Tanara medicinista a facut o comparatie, pentru PaginaMedicala.ro, intre sistemele medicale francez si cel roman.

Nicoleta spune ca a fost atrasa de parte „investigationala” a medicinei, de a intra in detaliile fiziopatologice ale unei maladii si mai apoi combinarea unor stiinte precum biologia, chimia, fizica intr-un singur domeniu. „Si cred ca nu am ales gresit, pentru ca este singura meseria pe care as face-o cu placere in orice circumstante. Sunt de parere ca trebuie sa-ti raspunzi la urmatoarea intrebare: «Ce as face cu placere daca as fi trezit in miez de noapte?». Daca stii rspunsul, atunci esti pe drumul cel bun.”

„Exista diferente mari intre accentele si scopurile celor 6 ani de medicina in Franta versus Romania”, conform bursierei.

„Nu cred ca trebuie sa ne intrebam de ce fiecare medic ajunge sa trateze dupa scoala franceza, engleza, suedeza, si nu dupa un algoritm stabilit national”

In linii mari, tanara a evidentiat faptul ca, in Franta, se pune foarte mare accent pe dezvoltarea clinicienilor, in detrimentul cercetarii. „In Franta, se urmareste ca viitorul medic, actualul student, sa poata pune un diagnostic clinic si sa sugereze o posibila conduita terapeutica, pentru ca este nevoie de clinicieni. Protocoale, scheme de diagnostic cu variante binare fac parte din modul de invatare al studentilor; mai putin mecanismele fiziolopatologice, mai putina biologie moleculara pentru ca ele ingreuneaza programa si nu sunt imperios necesare pentru a diagnostica un bolnav. Asta este si bine, dar are si consecinte asupra celor care vor sa se indrepte catre cercetarea fundamentala; numarul studentilor francezi care vor sa paraseasca clinica pentru laborator este foarte mic, vizibil, daca ne uitam la institutele franceze in care sunt multi straini”.

Conform acesteia, principalul dezavantaj al sistemului francez consta in scaderea exponentiala a curiozitatii tanarului medicinist, iar in cele din urma, „se vor forma doctori care nu vor putea gandi decat in limita protocolului”. Principalul avantaj pentru piata muncii este ca vor fi pregatiti pentru viata clinica, a mai adaugat Nicoleta Fotea.

Daca in Franta, nu se pune accent atat de mare pe cercetare, in Romania, aceasta lipseste cu desavarsire. „Sistemul romanesc de invatamant nu ofera studentilor posibilitatea de a se implica in cercetare; timp de 4 ani am incercat sa gasesc proiecte serioase si nu am gasit, fie pentru ca nu exista, fie pentru ca din start studentii sunt vazuti ca inutili, consumatori de timp si resurse financiare. Sistemul medical romanesc refuza sa evolueze, profesorii universitari nu sunt dornici sa transmita mai departe cunostintele lor, care sa asigure continuitatea, probabil pentru ca le este teama ca nu vor mai avea la fel de multi pacienti; astazi sunt putini profesori de noi generatii si apoi ne intrebam siderati, dar cum se face ca rezidentii nu stiu?”

La noi, sistemul de invatamant medical nu functioneaza dupa aceeasi programa peste tot

In acest context, „invatamantul francez imi place pentru ca ii ajuta pe studenti sa gandeasca clinic si nu ii formeaza dupa manuale din 1970, ci in permanenta exista o revizuire a materialelor pe care profesorii le folosesc la cursuri. Materialele sunt furnizate online si pe suport clasic, pe hartie pentru cei interesati. Nu sunt obligati sa scrie precum secretarele dupa dictare fara discernamant, pentru ca inteleg ca un curs trebuie sa te ajute sa-ti fixezi cele mai importante aspecte ale problemei si sa-ti suscite interesul oferindu-ti cele mai coerente informatii.Fiecare specialitate: endocrinologie, pediatrie, etc in cadrul unui sedinte de consens a decis subiectele si informatiile care vor fi predate studentilor impreuna cu un curriculum aferent, astfel incat la nivel national exista o uniformitate. Fie ca studiezi la Paris, la Lyon sau la Marseille, ai parte de aceeasi programa si conduita nu se schimba in functie de centru. Din pacate, la noi, fiecare universitate isi face propria programa, pentru ca nu s-a reusit aduce la aceeasi masa profesorii diferitelor catedre care sa se puna de acord. Este pacat, pentru ca in cele din urma studentul, care este oricum confuz, devine si mai confuz si nu stie ce si de unde sa invete. Asa stand lucrurile, nu cred ca trebuie sa ne intrebam de ce fiecare medic ajunge sa trateze dupa scoala franceza, engleza, suedeza si nu dupa un algoritm stabilit national”.

In Franta, pacientii sunt ingrijiti intr-o viziune holistica

Sistemul francez prevede atat ingrijirea medicala propriu-zisa, cat si incadrarea sociala: adaptarea mediului in care lucreaza, suport nutritional si psihologic intr-o viziune holistica a pacientului. Programele de informare publica constante de-a lungul timpului si-au aratat rezultatele: cea mai scazuta incidenta europeana a obezitatii este in Franta, ca de altfel si incidenta bolile cardio-vasculare, la polul opus fata de Romania; si toate acestea pentru ca in constiinta populatiei a fost indusa ideea de importanta a alimentatiei, a sportului si a controlului periodic.”

Modelul francez se bazeaza pe colegialitate, nu exista specialitatea suprema, care sa domine

Un alt aspect important cu care am ramas este atitudinea medicilor fata de ceilalti colegi din diferite specialitati. Nu exista specialitatea suprema, care domina asupra celorlalte, ci fiecare isi intelege limitele si atunci cand acestea sunt depasite nu trebuie sa-ti fie rusine sa intrebi pe cel care stie mai multe decat tine. Medicina secolului XIX-XX in care medicul era plurivalent s-a sfarsit, era ultraspecializarii, „a sti cat mai multe despre cat mai putin” este cea care iti poate aduce satisfactia cea mai mare.”

Student prin programul Erasmus, datorita curiozitatii


Nicoleta Fotea si-a dorit sa plece din Romania pentru a putea vedea diferentele sistemului de la noi si un alt sistem „clasic”, de traditie. „Este limpede ca lipsa de interes fata de viitorii medici din Romania te face rapid sa te gandesti ca daca administratia nu creeaza un cadru favorabil, poate este mai bine sa-ti gasesti un loc unde contezi. In perspectiva unei comparatii lucide, m-am hotarat sa studiez prin acest program european Erasmus.”

De ce Franta? Pentru ca, „mi-am dorit sa ajung intr-o tara a carei limba sa o pot stapani indeajuns de bine incat sa pot comunica eficient cu bolnavul si, in al doilea rand, pentru ca locuri in Marea Britanie nu au fost scoase la concurs in anul in care eu am dat examenul. In plus, Franta a fost pentru multa vreme un centru medical important pentru referinta europeana; am ales Paris si nu alt centru din Franta (Lyon sau Marseille), pentru ca stiam ca aici se afla multe servicii specializate in domenii care ma intereseaza: imunologie, autoimunitate, inflamatie”.

Cu toate acestea, „nu trebuie sa privim cu admiratie suprema un sistem medical, cel francez, in cazul de fata, pentru ca nu este nici pe departe perfect”

Sfaturi pentru tinerii medicinisti: „Recomand tuturor studentilor la medicina sa plece sa vada si alte sisteme, chiar daca nu vor sa profeseze inafara, pentru ca le vor deschide orizonturilor, vor fi mai putin prizonierii unor preconcepte. Nu este usor deloc, mai ales cand vii dintr-o tara considerata a treia roata la caruta, dar daca esti pregatit profesional te vei impune oriunde, insa muncind de cel putin doua ori mai mult decat ceilalti.”

De la Sorbona, la… Cambridge

Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Cea mai tânără persoană care s-a vaccinat în România are 16 ani și trei zile

Cea mai tânără persoană care s-a vaccinat în România are 16 ani și trei zile   0

read more
Un medicament experimental a dovedit o reducere rapidă a SARS-CoV-2 în primele faze după infectare

Un medicament experimental a dovedit o reducere rapidă a SARS-CoV-2 în primele faze după infectare   0

read more
Studiu: Vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca este eficace împotriva variantei din Brazilia a coronavirusului

Studiu: Vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca este eficace împotriva variantei din Brazilia a coronavirusului   0

read more
Alexandru Rafila: Campania de vaccinare s-ar putea confrunta în curând cu scăderea entuziasmului populației și cu problema depozitării

Alexandru Rafila: Campania de vaccinare s-ar putea confrunta în curând cu scăderea entuziasmului populației și cu problema depozitării   0

read more
19 localități din județul Ilfov, în scenariul roșu. Autoritățile impun restricții

19 localități din județul Ilfov, în scenariul roșu. Autoritățile impun restricții   0

read more
Cele mai importante analize pentru bărbaţii de
peste 50 de ani

Cele mai importante analize pentru bărbaţii de peste 50 de ani   0

read more
Tulpina sud-africană a fost identificată în România

Tulpina sud-africană a fost identificată în România   0

read more

ANUNŢ „Programul întâlnirilor cu C.M.R., C.F.R., C.M.S.R., O.B.B.C.S.S.R., O.A.M.G.M.A.M.R. precum şi cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical   0

read more
Unele tulpini ale virusului SARS-CoV-2 sunt mai rezistente la anticorpi. Studiu

Unele tulpini ale virusului SARS-CoV-2 sunt mai rezistente la anticorpi. Studiu   0

read more
Echipamente medicale de ultimă generație pentru diagnosticul și tratamentul cancerului, la Centrul Oncologic SANADOR

Echipamente medicale de ultimă generație pentru diagnosticul și tratamentul cancerului, la Centrul Oncologic SANADOR   0

read more
Studiu de imunitate la vaccinurile anti-COVID pentru pacienţii cu sistemul imunitar slab

Studiu de imunitate la vaccinurile anti-COVID pentru pacienţii cu sistemul imunitar slab   0

read more
Anual 1.700 de femei mor, în România, din cauza cancerului de col uterin. Andreea Moldovan: Doar vaccinarea previne boala

Anual 1.700 de femei mor, în România, din cauza cancerului de col uterin. Andreea Moldovan: Doar vaccinarea previne boala   0

read more
Proiectul noului Contract-cadru a fost pus în dezbatere publică, de CNAS. Care sunt noutățile în ce privește decontarea serviciilor medicale

Proiectul noului Contract-cadru a fost pus în dezbatere publică, de CNAS. Care sunt noutățile în ce privește decontarea serviciilor medicale   0

read more

COMUNICAT – Proiectul noului Contract-cadru, în dezbatere publică   0

read more
„Antibioticele nu se utilizează în tratamentul COVID-19”. Riscurile administrării inadecvate

„Antibioticele nu se utilizează în tratamentul COVID-19”. Riscurile administrării inadecvate   0

read more
Viitorul îngrijirii medicale şi serviciile de îngrijire
la distanţă

Viitorul îngrijirii medicale şi serviciile de îngrijire la distanţă   0

read more
Colonul iritabil, o boală frecventă şi atipică:„Simptomele pot apărea câteva luni şi pot fi urmate de o pauză de un an“

Colonul iritabil, o boală frecventă şi atipică:„Simptomele pot apărea câteva luni şi pot fi urmate de o pauză de un an“   0

read more
Ce
servicii includ abonamentele medicale şi care sunt avantajele pentru companii
şi angajaţi

Ce servicii includ abonamentele medicale şi care sunt avantajele pentru companii şi angajaţi   0

read more
Peste 140.000 de specii de virusuri se află în intestinul uman. Oamenii de știință nu știu aproape nimic despre ele

Peste 140.000 de specii de virusuri se află în intestinul uman. Oamenii de știință nu știu aproape nimic despre ele   0

read more
Beatrice Mahler: Cred că valul 3 a ajuns în România. Situația din ultimele patru zile mă îngrijorează

Beatrice Mahler: Cred că valul 3 a ajuns în România. Situația din ultimele patru zile mă îngrijorează   0

read more
Diferența între reacțiile după vaccinul Pfizer și cel de la AstraZeneca. Medic: Nu luați paracetamol preventiv, ci doar la febră

Diferența între reacțiile după vaccinul Pfizer și cel de la AstraZeneca. Medic: Nu luați paracetamol preventiv, ci doar la febră   0

read more
Musta: Toată lumea trebuie să înțeleagă riscul valului 3. Dacă nu se respectă regulile, restricțiile vor crește ca în toată Europa

Musta: Toată lumea trebuie să înțeleagă riscul valului 3. Dacă nu se respectă regulile, restricțiile vor crește ca în toată Europa   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.