Norme Coca 2023 - 2024

Un tratament revoluţionar a salvat viaţa unei fetiţe bolnave de leucemie, căreia nu i se mai dădea nicio şansă de vindecare. Doctorii britanici au folosit celule imunitare proiectate genetic să distrugă cancerul. După acest succes, medicii sunt convinşi că au făcut un pas uriaş în tratarea leucemiei şi a altor tipuri de cancer.

Layla avea doar trei luni când a fost diagnosticată cu o formă agresivă de leucemie. Imediat, a început chimioterapia şi a trecut inclusiv printr-un transplant de măduvă. Boala nu a dat niciun semn de regres, iar medicii i-au anunţat pe părinţii fetiţei că nu mai pot face nimic pentru ea. Aceştia nu au acceptat că-şi vor pierde copilul şi au căutat noi tratamente.

Nu aveam altă opţiune, am dorit să ştim că am încercat totul pentru ea”, a declarat mama fetiței.

O soluţie a venit de la clinica Great Ormond Street din Londra. Specialiştii de aici au propus familiei ca fiica lor să fie supusă unui tratament care, până la acel moment, fusese testat doar pe şoareci. Terapia a constat în injectarea unor celule programate genetic să caute şi să distrugă DOAR celulele cu leucemie. Layla a avut apoi nevoie de un al doilea transplant de măduvă osoasă, pentru refacerea sistemului imunitar.

Am colectat celule albe, numite celule T, de la un donator sănătos. Le-am modificat în mai multe feluri. În primul rând, le-am înzestrat astfel încât să recunoscă şi să ucidă celulele cu leucemie din corp. În al doilea rând, le-am îndepărtat propriii receptori, astfel încât să nu atace ţesuturile normale”, a explicat medicul Waseem Qasim.

La câteva luni după tratamentul experimental, Layla s-a vindecat complet de leucemie.

Este ca orice alt copil, este energică, ne ţine până noaptea târziu şi se trezeşte cu noaptea în cap. Dar, aşa este ea, Layla este ca o magie”, spune, fericită, mama.

Înseamnă că avem o nouă armă şi că, pentru copii ca Layla, care nu mai aveau nicio şansă, mai putem face ceva, am primit o şansă extraordinară de a lucra”, a comentat Paul Veys, doctor specialist.

Totuşi, fetiţa, care între timp a împlinit 1 an, va fi supravegheată atent de medici, care vor să se asigure că boala nu va reveni.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro