Norme Coca 2023 - 2024

România este un focar de boala, indica statisticile de profil, care plaseaza tara noastra pe primele locuri la prevalenta unor boli de mult eradicate în Europa. Ce vrea sa faca Ministerul Sanatatii în noul proiect de lege pentru a schimba situatia

Noul proiect de lege de reforma a sanatatii, care stabileste în sfârsit continutul pachetului de baza de servicii medicale, sau mai bine zis ce si cât e dispus statul sa ofere pacientilor, pare croit pe principiul „facem economie, orice ar fi”.  Un lucru bun, atâta timp cât nu se cade în extrema cealalta, în care pacientii care au cu adevarat nevoie de tratament sunt trimisi acasa pentru ca au unul dintre cele 300 de diagnostice puse pe lista celor cu care pacientii nu mai pot fi internati.

 

Este adevarat ca niciodata nu este prea târziu, însa România este de ani buni în fruntea topurilor cu cele mai bolnave tari din Europ, iar autoritatile de-abia acum pun accentul pe monitorizarea si preventia bolilor ca tuberculoza sau hepatita A, mai frecvente în cazul românilor decât la alti europeni.

 

Mai mult, demersurile de reabilitare a medicinei din mediul rural, unde incidenta  bolilor contagioase grave este mult mai mare decât în mediul urban si unde, în primavara lui 2011, au fost desfiintate în masa dispensare si spitale orasenesti, lipsesc cu desavârsire din noul proiect. Medicii trebuie stimulati sa vina sa lucreze în astfel de zone, în care s-a ajuns la situatia „comuna si medicul”.

 

2,5 mld. de euro pe an, pierduti

România pierde anual în jur de 2,5 miliarde de euro ca urmare a scaderii productivitatii în cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza starii de sanatate proprii sau din cauza afectiunilor membrilor familiei, fiind nevoiti sa ramâna acasa pentru a avea grija de acestia, releva o analiza realizata de Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente.

 

Cauza? Lipsa preventiei.

 

Noul proiect vorbeste de consultatii preventive o data pe an pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 si 18 ani, doua consultatii succesive pentru persoanele sanatoase între 18-39 de ani, o data la 3 ani, si trei consultatii succesive pe an pentru toate persoanele peste 40 de ani. Este un pas înainte pentru preventie, însa, din nou, avem lege, dar nu avem instrumente.

Un sondaj IMAS arata ca 73,4% dintre români nu merg la medic atunci când sunt bolnavi, din cauza costurilor formale si informale pe care o astfel de vizita le implica. La toate acestea se adauga asteptarea si  programarile nerespectate din cauza întârzierii medicilor care se împart între stat si privat si care rareori mai petrec opt ore la cabinet pentru a primi pacientii.

 

Raul cel mai mic

Pachetul de baza este gratuit si pentru cei care platesc contributia la sanatate, si pentru cei scutiti de plata.Cu alte cuvinte, ceea ce unii români au cerut în mai multe rânduri, si anume ca aceasta contributie de 10,7% din salariu sa fie facultativa, nu va fi posibil. Motivatia? Nevoia de aceste fonduri, într-o tara care, în 2012, a ajuns pe primul loc în topul european al saraciei, cu doar 48% din media UE a nivelului de trai, surclasând în premiera Bulgaria, care a urcat la 49%. Fondul de asigurari de Sanatate (FNUASS) a fost cea mai buna solu?ie pe care a gasit-o statul pentru a asigura o protectie absolut necesara acestor oameni, cu pre?ul nedrepta?irii celor care contribuie cu adevarat, pentru a pastra o situatie de fapt care oricum nu ne face cinste, dupa cum se vede în tabelul din stânga.

 

Nu este perfect, dar este un început, a fost reactia generala a majoritatii referitoare la noul proiect, care, în premiera, pune accent mai mare pe preventie, pentru ca situatia prevalentei bolilor sa nu se mai agraveze macar.

 

 Statistica rusinoasa - Pe primele locuri în UE, la boli grave

- locul 3  în topul european al tarilor cu cea mai mare rata de mortalitate cauzata de bolile cardiovasculare

- locul 30 din 30 de state europene, în ceea ce priveste accesul pacientilor cu hepatita la tratament si servicii medicale specializate

- ocul 1 la prevalenta hepatitei C, cu circa 600.000 de români infectati, dintre care 90% în faza cronica

- locul 1 la incidenta rubeolei, de 27 de ori mai mare fata de media UE

- locul 2 la frecventa pojarului, diagnosticat de 7 ori mai des fata de rata medie europeana

- locul 1 în UE la prevalenta tuberculozei, denumita si „boala saraciei”

- în primele 10  state europene cu cea mai crescuta incidenta a infectiilor cu transmitere sexuala, cu un milion de cazuri de persoane infectate

- locul 1 la prevalenta leptospirozei, infectie contractata prin contactul cu apa sau cu solul contaminat

- locul 3 la cazurile de botulism, infectie care apare dupa consumul de alimente contaminate

- locul 7 la numarul deceselor cauzate de HIV-SIDA, cu 0,6 decese la suta de mii de locuitori.

Acest articol a aparut în editia print numarul 40 a revistei Capital din saptamâna 7 - 13 octombrie 2013"

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro