Norme Coca 2023 - 2024

Medicii americani sunt de părere că oamenii grav răniţi, aflaţi la un pas de moarte, pot fi salvaţi printr-o metodă revoluţionară, care implică înlocuirea sângelui unui pacient cu o soluţie salină şi rece.

Plecând de la un adevăr general valabil, acela că atunci când un pacient are temperatura corpului de 10 grade, nu are nicio activitate cerebrală, iar inima nu-i mai bate este un om care a trecut în nefiinţă, medicul Peter Rhee, profesor la Universitatea Tucson (Arizona), spune că în aceste condiţii pacientul poate fi readus la viaţă. Potrivit BBC, profesorul de la Universitatea din Arizona împreună cu Samuel Tisherman, de la Universitatea din Maryland, au arătat că pot să menţină corpurile într-o „hibernare“/ „sistare a vieţii“ („suspended animation“). Metoda, pe care medicii preferă să o numească „suspendarea de urgenţă şi resuscitare“, a fost testată până acum pe animale şi presupune o tehnică chirurgicală prin care se înlocuieşte sângele unui pacient cu o soluţie salină menită să răcească corpul, câştigând, astfel, timp pentru medici pentru a repara leziunile, fără ca pacienţii să piardă sânge.După ce rana este vindecată, sângele este din nou pompat prin vene, iar corpul este încălzit uşor. „Pe măsură ce sângele este „pompat“, culoarea corpului redevine roz. Este destul de ciudat: când temperatura ajunge la 30 de grade, inima începe să bată o dată, aşa, brusc, apoi încă o dată, până când, pe măsură ce devine tot mai caldă, prinde singură viaţă“, explică prof. Rhee despre experimentul făcut, până acum, pe animale.
Experimentul, testat pe porciDr. Peter Rhee de la Universitatea  Tucson din Arizona a început cercetarea după ce a fost solicitat de către forţele armate să găsească o modalitate de păstrare a victimelor rănite înainte de a ajunge la spital. Astfel,  împreună cu colegii săi, a dezvoltat o tehnică prin experimente pe porci.

 

Cum funcţionează tehnica

- Pacientii care beneficiază de acest studiu uman trebuie să fie victime cu răni grave, care au suferit stop cardiac şi şi-au pierdut pulsul. Statistic, aceşti pacienţi au doar o şansă de 7 la sută de a fi resuscitaţi. Teoretic, îşi vor fi pierdut pulsul şi aproximativ 50% din sânge.

- Un tub mare va fi plasat direct în aortă.

- Soluţie salină rece va fi pompată prin inimă şi la creier în primul rând, deoarece creierul este organul cel mai vulnerabil şi poate supravieţui doar 4-5 minute, fără oxigen.

-Soluţia este apoi pompată şi în restul corpului, golind astfel volumul de sânge rămas în corpul pacientului. Pacientul nu va mai avea sânge în corp şi nicio activitate cerebrala.

-Tehnica actuală permite medicilor două ore pentru a repara leziunile. Apoi soluţia salină va fi înlocuită cu sânge nou. În cazul în care inima pacientului nu începe pe cont propriu după ce sângele este pompat, medicii vor resuscita pacientul cu un aparat bypass. 

Până acum, în urma testelor făcute pe animale (porci), au rezultat puţine efecte negative. „Animalele au fost puţin ameţite la început, însă şi-au revenit la normal imediat a doua zi după, a spus Tisherman. De pildă, odată ce animalele „s-au întors la viaţă“, echipa de cercetători a făcut mai multe teste pentru a verifica dacă creierele animalelor nu au fost deteriorate. De exemplu, înainte de experiment, cercetatorii au antrenat unele animale pentru a deschide un container de o anumită culoare, unde era ascuns un măr. După experiment, cele mai multe dintre animalele şi-au amintit cum şi unde să caute fructul. Alte porcine au fost instruite după experiment şi, potrivit cercetătorilor, au reuşit să înveţe la fel de repede ca ceilalte

.Cum ar putea reacţiona oamenii
Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh Medical Center vor începe un studiu clinic pe persoanele foarte grav rănite - cum ar fi cele care suferă de împuşcături sau răni prin înjunghiere – şi în cazul cărora operaţiile ar fi fatale. Astfel, acestea ar fi supuse unei astfel de „suspendări“ pentru câteva ore, pentru a ajuta la prevenirea apariţiei unor leziuni pe creier. Chirurgii vor elimina sângele pacientului, înlocuindu-l cu o soluţie (apă) salină răcită. Medicii au explicat că, deoarece atât inima pacientului şi activitatea creierului nu mai funcţionează, sângele nu mai este necesar pentru a menţine celulele în viaţă, astfel că soluţia este cel mai rapid mod de a răci corpul pacientului. Dupa operaţie, sângele pacientului ar fi, la fel ca în cazul animalelor, readus în corp şi, pe măsură ce organismul este încălzit, inima va începe să bată din nou.
Studiul s-ar putea extinde

Ca în orice cercetare medicală, vor exista unele provocări în tranziţia de la experimentele pe animale la studiile umane. Dacă animalele au primit propriul lor sânge la sfârşitul operaţiei, pacienţii care vor fi supuşi acestui studiu vor avea nevoie de transfuzii care au fost ţinute în bănci de sânge pentru câteva săptămâni. Totodată, în timp ce în momentul în care au fost rănite, animalele se aflau sub anestezie, în schimb oamenii nu, ceea ce ar putea schimba felul în care corpul lor va reacţiona. Prof. Tisherman a declarat pentru BBC că, în ciuda acestor provocări, „cred că porcii şi câinii răspund într-un mod similar oamenilor atunci când vorbim de sângerare accelerată“.În cazul în care studiile vor merge conform planului, medicii ar dori să extindă studiul şi către alte tipuri de traume. Pentru studiu iniţial au fost ales victime prin împuşcare deoarece este mai uşor pentru medici să localizeze sursa de pierderea de sânge. Aceştia speră că, în cele din urmă, vor putea trata  hemoragii interne - cauzate dintr-un accident de automobil, de exemplu.

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro