Norme Coca 2023 - 2024

Nu există suspiciunea infectării cu virusul Zika la cele două persoane internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Ramona Ionescu.

„Se infirmă clinic categoric. Nu există suspiciunea infectării cu virusul Zika. Suspiciunea a fost întemeiată marţi, în jurul prânzului, când au venit la noi la spital cei doi pacienţi care fuseseră în Republica Dominicană. Practic, au fost dirijaţi la noi de medicul de familie pe criterii epidemiologice, adică pacienţii au avut febră şi dureri de muşchi. Pentru că s-au întors recent din Republica Dominicană, medicul de familie pe bună dreptate i-a îndrumat la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a se infirma sau confirma acest diagnostic. Cei doi pacienţi s-au întors din Republica Dominicană în data de 27 ianuarie, iar în 30 ianuarie debutul a fost brusc la ambii pacienţi, două zile cu febră şi dureri de muşchi”, a afirmat managerul spitalului, conform Agerpres.

Sursa citată a adăugat că după primul contact cu medicul de la cabinetul de boli infecţioase al spitalului au fost solicitaţi cei doi medici şefi de secţie care au examinat cazul şi au menţinut suspiciunea pe criterii epidemiologice. A fost recoltat sânge de la cele două persoane şi prin analize de laborator obişnuite s-a infirmat prin test specific gripa şi malaria.

Managerul spitalului a mai arătat că pacienţii erau într-o stare foarte bună şi afebrili şi au fost izolaţi în Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov în saloane separate.

„De comun acord cu Direcţia de Sănătate Publică Braşov am recoltat sânge de la cei pacienţi pe care l-am trimis miercuri dimineaţa spre analiză la Institutul Cantacuzino. Cele două persoane, care nu doresc să li se facă publice numele, au fost revăzuţi miercuri, sunt afebrili, în stare generală bună şi solicită externarea, lucru care se va întâmpla în cursul zilei de miercuri. Diagnosticele care vor fi puse la externare sunt de boală acută febrilă la unul dintre pacienţi şi de amigdalită acută la celălalt”, a explicat managerul spitalului, dr. Ramona Ionescu.

Virusul Zika este un virus identificat prima dată în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda (de unde și numele lui). El provoacă la om o boală infecțioasă virală, numită febra Zika, transmisă prin înțepătura unui țânțar din genul Aedes infectat cu acest virus.

Simptomele bolii sunt de obicei ușoare și dispar în 2-7 zile, fără decese. Principalele simptome sunt erupția cutanată (un exantem macular sau papular care apare inițial pe față și apoi se extinde pe tot corpul), febra moderată, artralgiile, mialgiile, cefaleea, conjunctivita nepurulentă cu hiperemie conjunctivală. Virusul probabil se poate transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului unei mame în fază viremică. Au fost descrise două tipuri de complicații probabil legate de virusul Zika: complicații neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré și malformații congenitale: microcefalie la nou-născuți (craniu anormal de mic) și malformații ale sistemului nervos la făt și nou-născuți.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro