Norme Coca 2023 - 2024

Reporter: Claudiu Mihuț   Operator: Gabor Szilagyi   Sursa http://www.digi24.ro/

Opt zile de intervenții în peșteri și pe trasee montane. De asta vor avea parte 40 de studenți mediciniști care participă la tabăra MASH din inima Munților Apuseni. Sub supravegherea medicilor SMURD și a salvamontișilor, tinerii învață cum să intervină în cazul unor accidente petrecute pe munte, care sunt principalele pericole și cum pot acţiona fără să aibă la îndemână aparatură medicală.

"În peșteră mai mult decât în oricare altă situație în care se intervine trebuie să verificăm confortul termic. Trebuie să faceți o evaluare primară, secundară, să știți ce are victima."

 

Sunt primele sfaturi pe care Alexandru Palu le-a primit în tabăra MASH din Munții Apuseni. Originar din Constanța, tânărul studiază medicina la Iași și s-a înscris la acțiunea din Padiș după ce a citit despre ea pe internet: "Am vrut să încerc ceva nou, ceva să fiu cât mai aproape de natură, de zona de munte. Să văd cu ce se confruntă salvamontiștii, medicii care intervin în zona de munte."

Asta își doresc și ceilalți 39 de studenți mediciniști din toată țara, care au venit în Apuseni să experimenteze intervenții de salvare într-un mediul ostil.

"Fiind medic, nu am nici măcar o scuză să nu pot face ceva în cazul în care se întâmplă ceva în natură, iar probabilitatea de a se întâmpla este foarte mare", spune Smaranda Radu, cursantă MASH. "Încerc să îmi descopăr limitele și să le depășesc, să învăț cât mai multe lucruri noi, să experimentez dincolo de mediul din spital", completează Ingrid Berbosz.

"Aceste intervenții presupun unele abilități, anumite cunoștințe care aici le sunt oferite, sunt puși chiar să efectueze misiuni de salvare din peșteră sau din abrupt", explică dr. Hadrian Borcea, medic șef secție UPU-SMURD Bihor.

Specialiștii spun că astfel de cursuri sunt cu atât mai importante cu cât în ultima perioada a fost înregistrată o creștere semnificativă a numărului de accidente montane.

"A lucra în aceste condiții atât ca salvator, cât și ca medic este foarte dificil din cauza elementelor care pun în pericol chiar și viața salvatorului; vorbim despre întuneric, umiditate, temperaturi scăzute", atrage atenţia Lucian Nistor, directorul tehnic al Salvamont-Salvaspeo Bihor.

În cele 21 de ediții ale taberei MASH de până acum au participat 1000 de cursanți. 10% dintre aceștia au ales mai apoi să urmeze medicina de urgență. În cadrul cursurilor, un jurnalist Digi24 Oradea le-a explicat studenților cum trebuie să decurgă relația dintre mass-media și salvatori în cazul unei catastrofe.

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro