Secretar de stat Ministerul Sanatatii: Sistemul sanitar nu-si mai permite sa ignore medicina de preventiePrevious Article
Sanatatea salariatilor depinde si de felul in care este organizat locul de munca (studiu) Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Rodica Tanasescu – Pacientii sa se programeze pentru controlul preventiv, nu sa vina buluc din 1 iunie

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Rodica Tanasescu – Pacientii sa se programeze pentru controlul preventiv, nu sa vina buluc din 1 iunie

Pacienţii se pot programa din 1 iunie şi pentru controlul preventiv, dar asta nu însemnă că, în această zi, la uşa cabinetului trebuie să vină buluc 500 de oameni, a declarat, luni, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.

“Nu orice boală poată fi depistată preventiv. Pacienţii nu trebuie să vină la medicul de familie la 1 iunie. Regula programării pentru boala cronică şi pentru consultaţia preventivă rămâne valabilă. Din respect pentru pacienţi, ei trebuie să se programeze, pentru că nu este normal să stea cinci ore la uşa cabinetului. Mesajul este să acceseze medicul de familie şi să se programeze pentru controlul preventiv. Acum putem face acest control cu chestionare de risc şi un minim de investigaţii, în scop preventiv.Vom vedea ce vrea Ministerul Sănătăţii şi ce plăteşte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a spus dr. Rodica Tănăsescu, la conferinţa Mediafax organizată la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.

Preşedintele SNMF a precizat că pentru activitatea medicului de familie este important să fie înţeleasă natura prevenţiei.

“În ceea ce priveşte prevenţia, este un aspect important al activităţii noastre, cu condiţia să se înţeleagă natura prevenţiei. Mi s-a spus, de către un decident din sistem, că în medicina de familie vor fi suplimentări de finanţare şi medicina de familie va fi mai apreciată când va scădea mortalitatea infantilă, când va scădea mortalitatea în cancer, când nu vom mai avea TBC, când nu vom mai avea atâtea boli cronice. Întrebarea mea: Oare în România frecvenţa acestor boli depinde numai de medic, şi numai de medicul de familie? Este vorba de factori social, factori economici, de educaţie. Este vorba de mediu, de condiţiile de muncă, de alimentaţie. Este un accent deosebit pe prevenţie şi să vedem dacă putem mobiliza pacientul pe consultaţia preventivă”, a adăugat preşedintele SNMF.

Medicul de familie Rodica Tănăsescu a precizat că rezultatele controalelor medicale preventive nu pot fi văzute imediat ci, peste 10, chiar 20 de ani.

“Dacă se aşteaptă ca aceste controale preventive să aibă rezultate spectaculoase într-un an, înseamnă că nu se înţelege conceptul de prevenţie. Prevenţia înseamnă zece- douăzeci de ani. Dacă nu vom înţelege că aceste politici de sănătate trebuie să fie stabile în timp pentru a-şi produce efectele, atunci vom merge din reformă în reformă, din reformă în reformă, din reformă în reformă. Aceste lucruri cer timp pentru a-şi produce efectele”, a mai spus Rodica Tănăsescu.

Preşedintele SNMF a explicat ce se întâmplă în SUA dacă un pacient nu se prezintă la controlul preventiv obligatoriu.

“În SUA, oamenii primesc acasă o scrisoare. «Dragă doamnă Smith. În anul precedent nu v-aţi prezentat pentru controlul Papanicolau. Din acest motiv, este posibil să cauzaţi sistemului de sănătate cheltuieli suplimentare. Din acest motiv, asigurarea dumeavoastră de sănătate va creşte cu 50 la sută. Dacă vă veţi prezenta la controlul preventiv, asigurarea dumneavoastră va reveni la valoarea iniţială»”, a arătat preşedintele SNMF.

Rodica Tănăsescu a precizat că un astfel de sistem este agreat şi de Ministerul Sănătăţii şi de Colegiul Medicilor din România, dar decizia finală privind posibile sancţiuni în cazul celor care nu se prezintă la controlul obligatoriu va fi luată după consultarea tuturor opiniilor.

Rodica Tănăsescu a ţinut să precizeze că nu orice boală poate fi identificată preventiv.

“Se poate ca un anevrism cerebral să nu poată fi depistat preventiv. Nu vom face RMN pentru toată populaţia României, nicăieri în lume nu se face”, a mai spus Tănăsescu.

Potrivit medicului, în prezent, consultaţia preventivă se decontează la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ca o consultaţie obişnuită, deşi este mai laborioasă.

“Nu ştim ce se doreşte, dar bănuim că se doreşte depistarea bolilor cu impact major de sănătate, cum ar fi bolile cerebrovasculare, cardiovasculare, dislipidemia, diabetul”, a adăugat Tănăsescu.

Preşedintele SNMF a mai spus că şi prin noul proiect, care va intra în vigoare la 1 iunie, medici vor face în medie tot 20 de consultaţii pe zi programate.

“Vor fi tot 20 de consultaţii pe zi. Sunt consultaţii şi per capita, şi la domiciliul pacientului. Sigur, nu este vorba despre urgenţă sau boala acută, pentru că acestea vin fără programare”, a precizat Rodica Tănăsescu.

Ea a mai arătat că în noul pachet de servicii medicale nu există o schimbare în ce priveşte prescripţia de medicament, ci doar că se impută medicului de familie dacă dă reţetă pacientului externat din spital.

“Spitalul este responsabil să eliberere reţetă compensată la externare, dacă este cazul. Pacienţii nu trebuie puşi pe drumuri inutil. Nu trebuie să vină la medicul de familie la externare, pentru că el trebuie să aibă scrisoare medicală, biletul de ieşire din spital şi reţetea compensată pentru 30 de zile. Ne este interzis să eliberăm reţete compensate după o consultaţie din ambulatoriu de specialitate, pentru care pacienţii au primit bilet de trimitere, dar şi după o externare din spital. Nu putem şi nici nu este normal. Fiecare medic din România trebuie să-şi finalizeze actul medical cu reţetă compensată, fără să pună pacientul pe drumuri. Numai că de data asta vor fi şi sancţiuni”, a explicat Tănăsescu.

Preşedintele SNMF a mai spus că nici medicii din sistemul privat nu pot redacta scrisoare medicală pacientului, dacă unitatea în care lucrează nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

“Să fie foarte clar că din sistemul privat care nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pot veni o mulţime de scrisori frumoase, pe care nu avem voie să le onorăm prin transcriere de reţetă dacă nu au contract cu Casa de Asigurări”, precizat Tănăsescu.

Conferinţa este organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, forul medicilor de familie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, sărbătorită în fiecare an în 19 mai.

Marţi, 20 mai, în a doua zi a evenimentului, va avea loc o conferinţă specializată, dedicată medicilor de familie şi practicienilor din domeniul sanitar, unde aceştia vor putea afla noutăţi, vor primi sfaturi şi se vor instrui efectiv pentru a asigura cele mai bune servicii medicale.

Conferinţa este structurată pe două paneluri, cei interesaţi având posibilitatea să se înscrie la adresa:http://www.mediafaxtalks.ro/ziua-internationala-a-medicului-de-familie/inregistrare-participanti-27-2034.

Guvernul a aprobat, în 13 mai, pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie.

Sursa

1 Comment

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Purtătorul de cuvânt al CNAS dă vina pe jurnalistul care îi punea întrebări: Din cauza speculaţiei lui am reacţionat aşa

Purtătorul de cuvânt al CNAS dă vina pe jurnalistul care îi punea întrebări: Din cauza speculaţiei lui am reacţionat aşa   0

read more
Drama fetiței care la 10 ani avea 63 de kilograme. „Nu esti bună, eu sunt slab, eu pot, tu nu poți”

Drama fetiței care la 10 ani avea 63 de kilograme. „Nu esti bună, eu sunt slab, eu pot, tu nu poți”   0

read more
Reacţia ministrului Sănătăţii după răspunsul CNAS că “oamenii mor oricum”. Când vor funcţiona cardurile de sănătate

Reacţia ministrului Sănătăţii după răspunsul CNAS că “oamenii mor oricum”. Când vor funcţiona cardurile de sănătate   0

read more
Sistemul asigurărilor de sănătate este blocat de 17 zile. Răspunsul CNAS: „Oamenii mor oricum. Şi cu, şi fără sistem”

Sistemul asigurărilor de sănătate este blocat de 17 zile. Răspunsul CNAS: „Oamenii mor oricum. Şi cu, şi fără sistem”   0

read more
Intervenție complicată la Spitalul Universitar. O pacientă de 95 de ani, cu o tumoră gigantă, operată cu succes

Intervenție complicată la Spitalul Universitar. O pacientă de 95 de ani, cu o tumoră gigantă, operată cu succes   0

read more
Replică pentru Teodorovici: „Medicii se bucură de încrederea a 58%, politica Guvernului în sănătate de doar 14%”

Replică pentru Teodorovici: „Medicii se bucură de încrederea a 58%, politica Guvernului în sănătate de doar 14%”   0

read more
O genă responsabilă
de surditate a fost identificată de chinezi. Studiu

O genă responsabilă de surditate a fost identificată de chinezi. Studiu   0

read more
Astrologii au început să îşi trimită clienţii la spital. Cererea inedită pe care a făcut-o o femeie

Astrologii au început să îşi trimită clienţii la spital. Cererea inedită pe care a făcut-o o femeie   0

read more
Depresia la copii nu este de netratat!

Depresia la copii nu este de netratat!   0

read more
Postul intermitent – Cum se ţine şi cum te ajută să slăbeşti

Postul intermitent – Cum se ţine şi cum te ajută să slăbeşti   0

read more
O companie
românească, premiată pentru o campanie care îi încurajează pe oameni să meargă
la medic

O companie românească, premiată pentru o campanie care îi încurajează pe oameni să meargă la medic   0

read more
Sorina Pintea a declanșat operațiunea „pacientul acoperit”: Este o parte a strategiei anticorupţie

Sorina Pintea a declanșat operațiunea „pacientul acoperit”: Este o parte a strategiei anticorupţie   0

read more
„Cel mai mare risc când vine vorba de aerul
condiţionat este apariţia unei infecţii respiratorii“. Reguli pentru cardiaci pe timp de caniculă

„Cel mai mare risc când vine vorba de aerul condiţionat este apariţia unei infecţii respiratorii“. Reguli pentru cardiaci pe timp de caniculă   0

read more
OMS: 20 de milioane de copii nu au fost vaccinați, anul trecut, împotriva unor boli care pot pune viața în pericol

OMS: 20 de milioane de copii nu au fost vaccinați, anul trecut, împotriva unor boli care pot pune viața în pericol   0

read more
Medic:
„A crescut numărul accidentărilor la
sporturile pe plajă“. Care este cel mai sigur şi mai sănătos tip de mişcare

Medic: „A crescut numărul accidentărilor la sporturile pe plajă“. Care este cel mai sigur şi mai sănătos tip de mişcare   0

read more
„Este recomandat să ne asigurăm că piscinile respectă regulile standard de igienă“. Cu ce afecţiuni ale pielii te poţi întoarce
din vacanţă

„Este recomandat să ne asigurăm că piscinile respectă regulile standard de igienă“. Cu ce afecţiuni ale pielii te poţi întoarce din vacanţă   0

read more
Doi în unu: operaţie de tratare a cataractei şi de
corectare a viciilor de refracţie

Doi în unu: operaţie de tratare a cataractei şi de corectare a viciilor de refracţie   0

read more
Singurul compartiment de arşi din Mureș se desființează. Va fi înlocuit cu unul de reconstrucţie mamară, al doilea din județ

Singurul compartiment de arşi din Mureș se desființează. Va fi înlocuit cu unul de reconstrucţie mamară, al doilea din județ   0

read more
Efectele benefice ale sării

Efectele benefice ale sării   0

read more
Sistemul informatic din Sănătate a căzut. Cardurile pacienților, blocate din nou

Sistemul informatic din Sănătate a căzut. Cardurile pacienților, blocate din nou   0

read more
Studiu de 10 ani. Legătura dintre consumul de băuturi dulci și apariția cancerului

Studiu de 10 ani. Legătura dintre consumul de băuturi dulci și apariția cancerului   0

read more
Urticaria solară poate
apărea în primele zece minute de expunere. Ce alte probleme medicale se pot ivi
după plajă

Urticaria solară poate apărea în primele zece minute de expunere. Ce alte probleme medicale se pot ivi după plajă   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
cheap jordanscheap yeezysua yeezyjordans cheapjordan pas cherair jordan pas cherJordan scarpe