Secretar de stat Ministerul Sanatatii: Sistemul sanitar nu-si mai permite sa ignore medicina de preventiePrevious Article
Sanatatea salariatilor depinde si de felul in care este organizat locul de munca (studiu) Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Rodica Tanasescu – Pacientii sa se programeze pentru controlul preventiv, nu sa vina buluc din 1 iunie

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Rodica Tanasescu – Pacientii sa se programeze pentru controlul preventiv, nu sa vina buluc din 1 iunie

Pacienţii se pot programa din 1 iunie şi pentru controlul preventiv, dar asta nu însemnă că, în această zi, la uşa cabinetului trebuie să vină buluc 500 de oameni, a declarat, luni, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.

“Nu orice boală poată fi depistată preventiv. Pacienţii nu trebuie să vină la medicul de familie la 1 iunie. Regula programării pentru boala cronică şi pentru consultaţia preventivă rămâne valabilă. Din respect pentru pacienţi, ei trebuie să se programeze, pentru că nu este normal să stea cinci ore la uşa cabinetului. Mesajul este să acceseze medicul de familie şi să se programeze pentru controlul preventiv. Acum putem face acest control cu chestionare de risc şi un minim de investigaţii, în scop preventiv.Vom vedea ce vrea Ministerul Sănătăţii şi ce plăteşte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a spus dr. Rodica Tănăsescu, la conferinţa Mediafax organizată la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.

Preşedintele SNMF a precizat că pentru activitatea medicului de familie este important să fie înţeleasă natura prevenţiei.

“În ceea ce priveşte prevenţia, este un aspect important al activităţii noastre, cu condiţia să se înţeleagă natura prevenţiei. Mi s-a spus, de către un decident din sistem, că în medicina de familie vor fi suplimentări de finanţare şi medicina de familie va fi mai apreciată când va scădea mortalitatea infantilă, când va scădea mortalitatea în cancer, când nu vom mai avea TBC, când nu vom mai avea atâtea boli cronice. Întrebarea mea: Oare în România frecvenţa acestor boli depinde numai de medic, şi numai de medicul de familie? Este vorba de factori social, factori economici, de educaţie. Este vorba de mediu, de condiţiile de muncă, de alimentaţie. Este un accent deosebit pe prevenţie şi să vedem dacă putem mobiliza pacientul pe consultaţia preventivă”, a adăugat preşedintele SNMF.

Medicul de familie Rodica Tănăsescu a precizat că rezultatele controalelor medicale preventive nu pot fi văzute imediat ci, peste 10, chiar 20 de ani.

“Dacă se aşteaptă ca aceste controale preventive să aibă rezultate spectaculoase într-un an, înseamnă că nu se înţelege conceptul de prevenţie. Prevenţia înseamnă zece- douăzeci de ani. Dacă nu vom înţelege că aceste politici de sănătate trebuie să fie stabile în timp pentru a-şi produce efectele, atunci vom merge din reformă în reformă, din reformă în reformă, din reformă în reformă. Aceste lucruri cer timp pentru a-şi produce efectele”, a mai spus Rodica Tănăsescu.

Preşedintele SNMF a explicat ce se întâmplă în SUA dacă un pacient nu se prezintă la controlul preventiv obligatoriu.

“În SUA, oamenii primesc acasă o scrisoare. «Dragă doamnă Smith. În anul precedent nu v-aţi prezentat pentru controlul Papanicolau. Din acest motiv, este posibil să cauzaţi sistemului de sănătate cheltuieli suplimentare. Din acest motiv, asigurarea dumeavoastră de sănătate va creşte cu 50 la sută. Dacă vă veţi prezenta la controlul preventiv, asigurarea dumneavoastră va reveni la valoarea iniţială»”, a arătat preşedintele SNMF.

Rodica Tănăsescu a precizat că un astfel de sistem este agreat şi de Ministerul Sănătăţii şi de Colegiul Medicilor din România, dar decizia finală privind posibile sancţiuni în cazul celor care nu se prezintă la controlul obligatoriu va fi luată după consultarea tuturor opiniilor.

Rodica Tănăsescu a ţinut să precizeze că nu orice boală poate fi identificată preventiv.

“Se poate ca un anevrism cerebral să nu poată fi depistat preventiv. Nu vom face RMN pentru toată populaţia României, nicăieri în lume nu se face”, a mai spus Tănăsescu.

Potrivit medicului, în prezent, consultaţia preventivă se decontează la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ca o consultaţie obişnuită, deşi este mai laborioasă.

“Nu ştim ce se doreşte, dar bănuim că se doreşte depistarea bolilor cu impact major de sănătate, cum ar fi bolile cerebrovasculare, cardiovasculare, dislipidemia, diabetul”, a adăugat Tănăsescu.

Preşedintele SNMF a mai spus că şi prin noul proiect, care va intra în vigoare la 1 iunie, medici vor face în medie tot 20 de consultaţii pe zi programate.

“Vor fi tot 20 de consultaţii pe zi. Sunt consultaţii şi per capita, şi la domiciliul pacientului. Sigur, nu este vorba despre urgenţă sau boala acută, pentru că acestea vin fără programare”, a precizat Rodica Tănăsescu.

Ea a mai arătat că în noul pachet de servicii medicale nu există o schimbare în ce priveşte prescripţia de medicament, ci doar că se impută medicului de familie dacă dă reţetă pacientului externat din spital.

“Spitalul este responsabil să eliberere reţetă compensată la externare, dacă este cazul. Pacienţii nu trebuie puşi pe drumuri inutil. Nu trebuie să vină la medicul de familie la externare, pentru că el trebuie să aibă scrisoare medicală, biletul de ieşire din spital şi reţetea compensată pentru 30 de zile. Ne este interzis să eliberăm reţete compensate după o consultaţie din ambulatoriu de specialitate, pentru care pacienţii au primit bilet de trimitere, dar şi după o externare din spital. Nu putem şi nici nu este normal. Fiecare medic din România trebuie să-şi finalizeze actul medical cu reţetă compensată, fără să pună pacientul pe drumuri. Numai că de data asta vor fi şi sancţiuni”, a explicat Tănăsescu.

Preşedintele SNMF a mai spus că nici medicii din sistemul privat nu pot redacta scrisoare medicală pacientului, dacă unitatea în care lucrează nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

“Să fie foarte clar că din sistemul privat care nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pot veni o mulţime de scrisori frumoase, pe care nu avem voie să le onorăm prin transcriere de reţetă dacă nu au contract cu Casa de Asigurări”, precizat Tănăsescu.

Conferinţa este organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, forul medicilor de familie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, sărbătorită în fiecare an în 19 mai.

Marţi, 20 mai, în a doua zi a evenimentului, va avea loc o conferinţă specializată, dedicată medicilor de familie şi practicienilor din domeniul sanitar, unde aceştia vor putea afla noutăţi, vor primi sfaturi şi se vor instrui efectiv pentru a asigura cele mai bune servicii medicale.

Conferinţa este structurată pe două paneluri, cei interesaţi având posibilitatea să se înscrie la adresa:http://www.mediafaxtalks.ro/ziua-internationala-a-medicului-de-familie/inregistrare-participanti-27-2034.

Guvernul a aprobat, în 13 mai, pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie.

Sursa

1 Comment

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
De ce coronavirusul nu a dispărut, deși a venit căldura? Epidemiolog: „Nu e suficient să modifice lucrurile în mod semnificativ”

De ce coronavirusul nu a dispărut, deși a venit căldura? Epidemiolog: „Nu e suficient să modifice lucrurile în mod semnificativ”   0

read more
Manager de spital: De cele mai multe ori, locurile la terapie intensivă se fac prin pierderea pacienților cu COVID

Manager de spital: De cele mai multe ori, locurile la terapie intensivă se fac prin pierderea pacienților cu COVID   0

read more
Raed Arafat explică de ce este necesară detaşarea medicilor: „Sunt infectaţi, intră în izolare. Cine lucrează?”

Raed Arafat explică de ce este necesară detaşarea medicilor: „Sunt infectaţi, intră în izolare. Cine lucrează?”   0

read more

Raed Arafat: Atenție, este posibil să se impună anumite restricții în anumite zone   0

read more
Prefectul de Olt a fost confirmat cu noul coronavirus. El era contact direct al unuia dintre șefii Poliției care au COVID-19

Prefectul de Olt a fost confirmat cu noul coronavirus. El era contact direct al unuia dintre șefii Poliției care au COVID-19   0

read more
Situație gravă la Galați: 78 de cadre medicale din 11 secții ale Spitalului Județean, diagnosticate cu COVID-19

Situație gravă la Galați: 78 de cadre medicale din 11 secții ale Spitalului Județean, diagnosticate cu COVID-19   0

read more
Avertismentul unui medic: Riscăm să ajungem în situația Italiei. Sunt zone în care capacitatea de Terapie Intensivă e deja depășită

Avertismentul unui medic: Riscăm să ajungem în situația Italiei. Sunt zone în care capacitatea de Terapie Intensivă e deja depășită   0

read more

Peste 100 de pacienți confirmați cu COVID-19 au ieșit din spital la cerere, în ultimele 24 de ore   0

read more
Alexandru Rafila comentează cele mai răspândite mituri despre coronavirus și lansează o provocare

Alexandru Rafila comentează cele mai răspândite mituri despre coronavirus și lansează o provocare   0

read more
Prof. Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi”. Când ar fi necesară reimpunerea stării de urgență

Prof. Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi”. Când ar fi necesară reimpunerea stării de urgență   0

read more
CTP: Văd că au revenit amenzile. Ce zice omul polițistului? Consumă-ți pixul de pomană că vine prietena mea doamna Weber și mă rezolvă

CTP: Văd că au revenit amenzile. Ce zice omul polițistului? Consumă-ți pixul de pomană că vine prietena mea doamna Weber și mă rezolvă   0

read more
Şefii IPJ Olt şi alţi patru poliţişti au fost diagnosticaţi cu COVID-19

Şefii IPJ Olt şi alţi patru poliţişti au fost diagnosticaţi cu COVID-19   0

read more
Cât costă și unde pot face un test anti-COVID românii care vor să își petreacă vacanța în Grecia. Rezultatul, obligatoriu la vamă

Cât costă și unde pot face un test anti-COVID românii care vor să își petreacă vacanța în Grecia. Rezultatul, obligatoriu la vamă   0

read more
De la toamnă ar putea fi posibil să ne vaccinăm și în farmacii. Șefa CNAS: Suntem în discuții avansate pentru implementarea proiectului

De la toamnă ar putea fi posibil să ne vaccinăm și în farmacii. Șefa CNAS: Suntem în discuții avansate pentru implementarea proiectului   0

read more
Focar de COVID la DGASPC Argeș. Prefect: Personalul va fi izolat timp de două săptămâni la locul de muncă

Focar de COVID la DGASPC Argeș. Prefect: Personalul va fi izolat timp de două săptămâni la locul de muncă   0

read more
Cele mai multe cazuri noi de COVID-19, în București. Medic: La spital vin tot mai mulți tineri și tot mai puțini asimptomatici

Cele mai multe cazuri noi de COVID-19, în București. Medic: La spital vin tot mai mulți tineri și tot mai puțini asimptomatici   0

read more
Rolul vitaminei D în menţinerea
sănătăţii: „Deficitul poate duce la apariţie bolilor autoimune“

Rolul vitaminei D în menţinerea sănătăţii: „Deficitul poate duce la apariţie bolilor autoimune“   0

read more
Laserul de la Măgurele în lupta anti-COVID. Universitatea Johns Hopkins solicită sprijin pentru realizarea unor radiografii performante

Laserul de la Măgurele în lupta anti-COVID. Universitatea Johns Hopkins solicită sprijin pentru realizarea unor radiografii performante   0

read more
OMS, detalii suplimentare despre transmiterea coronavirusului pe calea aerului

OMS, detalii suplimentare despre transmiterea coronavirusului pe calea aerului   0

read more
Educatoare: Există! Credeam că e de la căldură, apoi am avut probleme de respirație. M-am panicat și am sunat la 112

Educatoare: Există! Credeam că e de la căldură, apoi am avut probleme de respirație. M-am panicat și am sunat la 112   0

read more
66 de copii au fost internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

66 de copii au fost internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași   0

read more
Mărturia unei femei care s-a externat la cerere: Veneau valuri de pacienți care aveau nevoie de oxigen. Atunci s-a instalat panica

Mărturia unei femei care s-a externat la cerere: Veneau valuri de pacienți care aveau nevoie de oxigen. Atunci s-a instalat panica   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.