Secretar de stat Ministerul Sanatatii: Sistemul sanitar nu-si mai permite sa ignore medicina de preventiePrevious Article
Sanatatea salariatilor depinde si de felul in care este organizat locul de munca (studiu) Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Rodica Tanasescu – Pacientii sa se programeze pentru controlul preventiv, nu sa vina buluc din 1 iunie

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Rodica Tanasescu – Pacientii sa se programeze pentru controlul preventiv, nu sa vina buluc din 1 iunie

Pacienţii se pot programa din 1 iunie şi pentru controlul preventiv, dar asta nu însemnă că, în această zi, la uşa cabinetului trebuie să vină buluc 500 de oameni, a declarat, luni, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.

“Nu orice boală poată fi depistată preventiv. Pacienţii nu trebuie să vină la medicul de familie la 1 iunie. Regula programării pentru boala cronică şi pentru consultaţia preventivă rămâne valabilă. Din respect pentru pacienţi, ei trebuie să se programeze, pentru că nu este normal să stea cinci ore la uşa cabinetului. Mesajul este să acceseze medicul de familie şi să se programeze pentru controlul preventiv. Acum putem face acest control cu chestionare de risc şi un minim de investigaţii, în scop preventiv.Vom vedea ce vrea Ministerul Sănătăţii şi ce plăteşte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a spus dr. Rodica Tănăsescu, la conferinţa Mediafax organizată la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.

Preşedintele SNMF a precizat că pentru activitatea medicului de familie este important să fie înţeleasă natura prevenţiei.

“În ceea ce priveşte prevenţia, este un aspect important al activităţii noastre, cu condiţia să se înţeleagă natura prevenţiei. Mi s-a spus, de către un decident din sistem, că în medicina de familie vor fi suplimentări de finanţare şi medicina de familie va fi mai apreciată când va scădea mortalitatea infantilă, când va scădea mortalitatea în cancer, când nu vom mai avea TBC, când nu vom mai avea atâtea boli cronice. Întrebarea mea: Oare în România frecvenţa acestor boli depinde numai de medic, şi numai de medicul de familie? Este vorba de factori social, factori economici, de educaţie. Este vorba de mediu, de condiţiile de muncă, de alimentaţie. Este un accent deosebit pe prevenţie şi să vedem dacă putem mobiliza pacientul pe consultaţia preventivă”, a adăugat preşedintele SNMF.

Medicul de familie Rodica Tănăsescu a precizat că rezultatele controalelor medicale preventive nu pot fi văzute imediat ci, peste 10, chiar 20 de ani.

“Dacă se aşteaptă ca aceste controale preventive să aibă rezultate spectaculoase într-un an, înseamnă că nu se înţelege conceptul de prevenţie. Prevenţia înseamnă zece- douăzeci de ani. Dacă nu vom înţelege că aceste politici de sănătate trebuie să fie stabile în timp pentru a-şi produce efectele, atunci vom merge din reformă în reformă, din reformă în reformă, din reformă în reformă. Aceste lucruri cer timp pentru a-şi produce efectele”, a mai spus Rodica Tănăsescu.

Preşedintele SNMF a explicat ce se întâmplă în SUA dacă un pacient nu se prezintă la controlul preventiv obligatoriu.

“În SUA, oamenii primesc acasă o scrisoare. «Dragă doamnă Smith. În anul precedent nu v-aţi prezentat pentru controlul Papanicolau. Din acest motiv, este posibil să cauzaţi sistemului de sănătate cheltuieli suplimentare. Din acest motiv, asigurarea dumeavoastră de sănătate va creşte cu 50 la sută. Dacă vă veţi prezenta la controlul preventiv, asigurarea dumneavoastră va reveni la valoarea iniţială»”, a arătat preşedintele SNMF.

Rodica Tănăsescu a precizat că un astfel de sistem este agreat şi de Ministerul Sănătăţii şi de Colegiul Medicilor din România, dar decizia finală privind posibile sancţiuni în cazul celor care nu se prezintă la controlul obligatoriu va fi luată după consultarea tuturor opiniilor.

Rodica Tănăsescu a ţinut să precizeze că nu orice boală poate fi identificată preventiv.

“Se poate ca un anevrism cerebral să nu poată fi depistat preventiv. Nu vom face RMN pentru toată populaţia României, nicăieri în lume nu se face”, a mai spus Tănăsescu.

Potrivit medicului, în prezent, consultaţia preventivă se decontează la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ca o consultaţie obişnuită, deşi este mai laborioasă.

“Nu ştim ce se doreşte, dar bănuim că se doreşte depistarea bolilor cu impact major de sănătate, cum ar fi bolile cerebrovasculare, cardiovasculare, dislipidemia, diabetul”, a adăugat Tănăsescu.

Preşedintele SNMF a mai spus că şi prin noul proiect, care va intra în vigoare la 1 iunie, medici vor face în medie tot 20 de consultaţii pe zi programate.

“Vor fi tot 20 de consultaţii pe zi. Sunt consultaţii şi per capita, şi la domiciliul pacientului. Sigur, nu este vorba despre urgenţă sau boala acută, pentru că acestea vin fără programare”, a precizat Rodica Tănăsescu.

Ea a mai arătat că în noul pachet de servicii medicale nu există o schimbare în ce priveşte prescripţia de medicament, ci doar că se impută medicului de familie dacă dă reţetă pacientului externat din spital.

“Spitalul este responsabil să eliberere reţetă compensată la externare, dacă este cazul. Pacienţii nu trebuie puşi pe drumuri inutil. Nu trebuie să vină la medicul de familie la externare, pentru că el trebuie să aibă scrisoare medicală, biletul de ieşire din spital şi reţetea compensată pentru 30 de zile. Ne este interzis să eliberăm reţete compensate după o consultaţie din ambulatoriu de specialitate, pentru care pacienţii au primit bilet de trimitere, dar şi după o externare din spital. Nu putem şi nici nu este normal. Fiecare medic din România trebuie să-şi finalizeze actul medical cu reţetă compensată, fără să pună pacientul pe drumuri. Numai că de data asta vor fi şi sancţiuni”, a explicat Tănăsescu.

Preşedintele SNMF a mai spus că nici medicii din sistemul privat nu pot redacta scrisoare medicală pacientului, dacă unitatea în care lucrează nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

“Să fie foarte clar că din sistemul privat care nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pot veni o mulţime de scrisori frumoase, pe care nu avem voie să le onorăm prin transcriere de reţetă dacă nu au contract cu Casa de Asigurări”, precizat Tănăsescu.

Conferinţa este organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, forul medicilor de familie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, sărbătorită în fiecare an în 19 mai.

Marţi, 20 mai, în a doua zi a evenimentului, va avea loc o conferinţă specializată, dedicată medicilor de familie şi practicienilor din domeniul sanitar, unde aceştia vor putea afla noutăţi, vor primi sfaturi şi se vor instrui efectiv pentru a asigura cele mai bune servicii medicale.

Conferinţa este structurată pe două paneluri, cei interesaţi având posibilitatea să se înscrie la adresa:http://www.mediafaxtalks.ro/ziua-internationala-a-medicului-de-familie/inregistrare-participanti-27-2034.

Guvernul a aprobat, în 13 mai, pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie.

Sursa

1 Comment

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Caz revoltător: Un bărbat bătut a fost trimis la psihiatrie. A murit după ce a fost plimbat între spitale

Caz revoltător: Un bărbat bătut a fost trimis la psihiatrie. A murit după ce a fost plimbat între spitale   0

read more
Cazul revoltător: Un bărbat bătut a fost trimis la psihiatrie. A murit după ce a fost plimbat între spitale

Cazul revoltător: Un bărbat bătut a fost trimis la psihiatrie. A murit după ce a fost plimbat între spitale   0

read more

ANUNȚ – Oprire programată PIAS   0

read more
Palatului Cotroceni va fi iluminat în portocaliu de Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului

Palatului Cotroceni va fi iluminat în portocaliu de Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului   0

read more
STUDIU Medicamentul care poate provoca ADHD copiilor ai căror mame îl folosesc în timpul sarcinii

STUDIU Medicamentul care poate provoca ADHD copiilor ai căror mame îl folosesc în timpul sarcinii   0

read more
Ce mănânci pentru orgasme puternice. Dieta asta te ajută mult

Ce mănânci pentru orgasme puternice. Dieta asta te ajută mult   0

read more
Abuzul emoţional – semne că eşti într-o relaţie toxica

Abuzul emoţional – semne că eşti într-o relaţie toxica   0

read more
Suplimente bune
pentru protejarea inimii. Ce e important să ştim înainte de a le lua

Suplimente bune pentru protejarea inimii. Ce e important să ştim înainte de a le lua   0

read more
Servicii medicale gratuite în sistemul de stat pentru mai multe persoane. Chiar şi pentru unele fără CNP

Servicii medicale gratuite în sistemul de stat pentru mai multe persoane. Chiar şi pentru unele fără CNP   0

read more
Mamă la 73 de
ani. O indiancă a născut prin cezariană două fetiţe

Mamă la 73 de ani. O indiancă a născut prin cezariană două fetiţe   0

read more
Studentul la medicină aflat pe moarte care a descoperit un tratament pentru boala sa rară

Studentul la medicină aflat pe moarte care a descoperit un tratament pentru boala sa rară   0

read more
Studiu privind felul în care temperatura testiculelor afectează fertilitatea, câştigător al Premiilor Ig Nobel

Studiu privind felul în care temperatura testiculelor afectează fertilitatea, câştigător al Premiilor Ig Nobel   0

read more
Acizi graşi saturaţi sau grăsimi rele VS grăsimi bune

Acizi graşi saturaţi sau grăsimi rele VS grăsimi bune   0

read more
Bărbaţii suferă din dragoste mai mult decât suferă femeile?

Bărbaţii suferă din dragoste mai mult decât suferă femeile?   0

read more
România va suspenda exportul de medicamente citostatice. Anunțul făcut de ministru Pintea

România va suspenda exportul de medicamente citostatice. Anunțul făcut de ministru Pintea   0

read more
Sorina Pintea, despre pacienţii-cobai de la Braşov: Studiile clinice din spitale nu se desfăşoară fără acordul conducerii

Sorina Pintea, despre pacienţii-cobai de la Braşov: Studiile clinice din spitale nu se desfăşoară fără acordul conducerii   0

read more
De ce poate
să reapară boala gură-mână-picior la copii

De ce poate să reapară boala gură-mână-picior la copii   0

read more
Focar de febră Q în Cluj: 13 persoane au fost diagnosticate. Cum se transmite boala

Focar de febră Q în Cluj: 13 persoane au fost diagnosticate. Cum se transmite boala   0

read more
Fibroza
pulmonară idiopatică netratată duce la deces în câţiva ani. Primele simptome
ale afecţiunii

Fibroza pulmonară idiopatică netratată duce la deces în câţiva ani. Primele simptome ale afecţiunii   0

read more
Pacientele cu cancer mamar pot beneficia de chimioterapie decontată la
Institutul Sânului

Pacientele cu cancer mamar pot beneficia de chimioterapie decontată la Institutul Sânului   0

read more
Boala care ucide din cauza rușinii. Este a doua cauză de mortalitate în România

Boala care ucide din cauza rușinii. Este a doua cauză de mortalitate în România   0

read more
De ce îţi este foame după ce ai mâncat

De ce îţi este foame după ce ai mâncat   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.