Norme Coca 2023 - 2024

      SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ TÂRGU-MUREŞ

     Târgu Mureş, str. Gh. Marinescu, nr. 50, cod: 540136

          Tel: 0265 - 212111, 211292, 217235; Fax. 0265 – 215768

                         

Spre difuzare imediata

23.07.2014 

Comunicat de presa

Terapie de top in Boala Parkinson realizata in Clinica de Neurologie a SCJU

Clinica de Neurologie II a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, condusa de conf. Dr. Szatmari Szabolcs, este unul dintre cele cinci centre naţionale în care se initiaza terapia cu gel Duodopa, o terapie de top in Boala Parkinson.

Duodopa este un gel pentru administrare intestinala continua indicat in cazul pacientilor aflati intr-un stadiu avansat al bolii Parkinson, in care simptomele nu mai raspund la medicatia obisnuita sau apar complicatii legate de tratament. Gelul se administreaza cu ajutorul unui dispozitiv special de pompare (pompa) direct in duoden sau in portiunea superioara a jejunului printr-un tub permanent montat prin gastrostomie endoscopica percutana. Acest tub este format dintr-un tub extern transabdominal si altul intern intestinal.

Montarea pompei se face printr-o interventie chirurgicala realizata de catre o echipa multidisciplinara formata din neurologi, gastroenterologi si chirurgi.

Principalele componente ale sistemului Duodopa sunt pompa, caseta cu medicamentul, tubul extern, tubul intestinal si diferite componente de conectare.  Tubul extern traverseaza peretele abdominal, iar capatul interior al acestuia este atasat in stomac. Tubul intern se insereaza prin tubul extern, trece prin pilor (inelul puternic de musculature neteda care face legatura dintre stomac si duoden) si ajunge in intestinul subtire. Duodopa este administrat din caseta, prin tubul intestinal, direct in intestinul subtire unde absorbtia este optima. Deoarece administrarea Duodopa la nivelul intestinului subtire este continua, pacientii poarta pompa cu ei in timpul zilei. Doza zilnica este ajustata individual. Dozele administrate se stabilesc initial in Clinica de neurologie de catre medicul specialist, ulterior pacientul este instruit cum sa foloseasca sistemul si este rechemat la control periodic sau la nevoie.

Boala Parkinson este o boala cronica, progresiva a sistemului nervos central. Aceasta reprezinta rezultatul direct al pierderii de neuroni dintr-o zona a creierului denumita substanta neagra, in care celulele produc dopamina, un mesager chimic responsabil de transmiterea de semnale in interiorul creierului. Dopamina permite functionarea usoara si coordonata a muschilor din corp si efectuarea miscarilor. Pe masura ce simptomele bolii se agraveaza, persoanele cu aceasta boala pot avea probleme de mers, vorbire sau in efectuarea unor activitati simple. Adesea, persoanele se izoleaza la domiciliu din cauza simptomelor imprevizibile, ceea ce duce la scaderea calitatii vietii.

 

Duodopa este un tratament care reda independenta pacientilor cu boala Parkinson in stadiu avansat, intrucat ajuta la controlul simptomelor, diskineziei (miscarilor involuntare) si fluctuatiilor motorii din cursul bolii. Urmare a utilizarii variantei terapeutice cu gelul Duodopa de catre pacientii aflati intr-un stadiu avansat al bolii, simptomele bolii Parkinson se reduc, pacientul putand mai bine gestiona activitatile zilnice. Intrucat fiecare persoana raspunde diferit la Duodopa, pentru unii, aceasta ar insemna o reluare doar partiala a activitatilor fizice, iar pentru altii, ar putea insemna revenirea la un program normal de munca.

Simptomele bolii Parkinson, care adesea apar treptat si se agraveaza in timp, pot cuprinde:

-         Tremur al mainilor, bratelor, picioarelor, mandibulei si fetei;

-         Rigiditatea bratelor, picioarelor si trunchiului;

-         Incetinirea miscarilor;

-         Afectarea echilibrului si coordonarii.

Boala Parkinson afecteaza atat barbatii, cat si femeile, in proportii aproximativ egale. Varsta  medie de debut este de 60 de ani, insa pot fi afectate chiar si persoanele cu varsta de 30 de ani.  In prezent, nu exista tratament care sa vindece aceasta boala, iar in general nu este ereditara.

 

Biroul de presa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro