Norme Coca 2023 - 2024

Oameni de ştiinţă de la Universitatea americană John Hopkins au descoperit o mutaţie implicată în răspunsul creierului la stres care ar putea prezice predispoziţia unei persoane pentru un eventual act de suicid, ceea ce ar putea determina crearea unui test bine pus la punct, care să ajute la combaterea ratei mari a sinuciderilor, informează „The Telegraph”.

Cercetătorii americani au realizat două experimente în cadrul cărora au descoperit că o mutaţie dintr-o genă implicată în modul în care creierul reacţionează la stres, SKA2, ar putea prezice dacă o persoană riscă să aibă o eventuală încercare de a-şi lua viaţa.

Cercetătorii au observat pentru prima oară mutaţia SKA2 în timpul analizei genomice a unor mostre de creier prelevate postmortem de la oameni sănătoşi şi de la persoane cu afecţiuni mentale. Creierii oamenilor care se sinuciseseră aveau mai puţin din gena SKA2.

Ulterior, oamenii de ştiinţă au găsit niveluri ridicate de metilare în rândul sinucigaşilor. Grupurile de metil acţionează ca nişte întrerupătoare. Astfel, acestea activează sau dezactivează genele, şi pot fi afectaţi de factori de mediu precum poluarea, nutriţia şi stresul.

Zachary Kaminsky, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la John Hopkins, alături de echipai echipa sa au testat mostre de sânge de la oameni vii şi au găsit niveluri ridicate de metilare şi la oamenii care au spus că s-au gândit sau au încercat să se sinucidă. Oamenii de ştiinţă au folosit apoi rezultatele pentru a crea un model de analiză prin care au trecut toate mostrele anterioare şi au observat că pot prezice cu o exactitate de 80 până la 90% riscul ca cineva să se sinucidă.

„Sinuciderea este o problemă majoră care ar putea fi prevenită, dar eforturile noastre au fost îngreunate de faptul că nu avem un mod clar prin care să putem determina predispoziţia anumitor persoane pentru sinucidere”, a afirmat Zachary Kaminsky.

Înaintea acestui studiu, Zachary Kaminsky, şi echipa sa depistaseră o deformare chimică ce poate indica dacă o femeie riscă să sufere de depresie postnatală. Sinuciderea şi depresia postnatală sunt asociate cu cauze hormonale – estrogenul în cazul noilor mame şi hormonul stresului, cortizolul, în cazul sinuciderii.

„În timpul unei zile oamenii trec prin perioade stresante în care nivelul cortizolului creşte, după care ar trebui să scadă. Dacă oamenii au mai puţină SKA2, atunci reuşesc mai greu să decupleze stresul”, susţine Kaminsky.

Studiul oamenilor de ştiinţă a fost publicat în „American Journal of Psychology”.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro