Autor : MĂDĂLINA OLARIU  Sursa  ziaruldeiasi.ro  

„Întâlnim situaţii în care pacienţii vin cu tumori imense, monstruoase şi spun că nu au simţit durerea. Sau tocmai că au văzut că dimensiunea este tot mai mare, însă au crezut că e de bine”, explică şeful Clinicii de Urologie de la „Parhon”.

 
Bărbaţii tineri, cu vârsta între 20 şi 35 de ani, sunt cei mai predispuşi să facă tumori testiculare. De la începutul acestui an şi până acum, trei tineri de 30, 35 şi 36 de ani au fost operaţi la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, medicii spunând că proporţia ar fi de un caz o dată la două luni. Deşi astfel de tumori sunt rare, incidenţa fiind între 3 şi 5 cazuri la 100.000 de locuitori, populaţie masculină, majoritatea cazurilor sunt înregistrate la pacienţi tineri şi mai puţin la vârstnici. 

Primul simptom care ar trebui să dea de gândit este creşterea în volum a testiculului, nedureroasă, sau senzaţia de greutate.Tocmai faptul că durerea nu este prezentă, face ca tinerii să întârzie prezentarea la medic. Astfel, cel mai important pas către diagnosticarea precoce este tocmai autoexaminarea scrotală, cel puţin o dată pe lună, pentru a depista anumite anomalii.

citeste-mai-departe

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro