Norme Coca 2023 - 2024

Autor: Sorina Bujarov

Moldovenii merg tot mai rar la doctor pentru a-și verifica starea de sănătate. Anul trecut, de exemplu, numărul consultațiilor profilactice a scăzut semnificativ față de 2014 – cu peste jumătate de milion. Cel puțin așa arată datele Ministerului Sănătății, potrivit cărora în 2015 cei mai solicitați doctori din țară au fost medicii de familie, ginecologii, neurologii, oftalmologii și ORL-iștii.

În Moldova sunt 1.647 de medici de familie care muncesc în sistemul național de sănătate. În 2015, peste jumătate dintre vizitele medicale efectuate în scop de profilaxie au fost făcute la acești specialiști. Asta înseamnă că din șase vizite făcute anual de către un moldovean la doctor, conform statisticii oficiale, trei au fost la medicul de familie.

Totodată, în urma consultațiilor profilactice printre copii, medicii de familie au depistat în urma acestora medicii de familie au depistat următoarele: 11 copii dintr-o mie consultați au retard fizic, 30 din o mie - acuitate vizuală și 13 copii dintr-o mie. Tot în urma unor astfel de vizite au fost diagnosticate și probleme precum acuitate auditivă și dereglări de ținută și de vorbire, numărul incidenței fiind în medie de 13 copii raportați la o mie, pentru fiecare patologie.    

La fel ca anul trecut, ginecologii-obstetricieni ocupă locul doi în topul celor mai solicitați doctori din Moldova. În 2015, aproape 5% din totalul vizitelor medicale cu scop profilactic au fost efectuate la medicul care îngrijește de sănătatea sistemului reproductiv la femei. În cifre ar fi vorba despre puțin peste un milion de consultații pe parcursul întregului an, raportate la cei 547 de medici ginecologi care muncesc în instituțiile medicale publice din țară.

Sănătatea creierului și a ochilor, se pare, este aproape la fel de importantă pentru moldoveni ca și sănătatea sistemului reproductiv. O confirmă și statistica, potrivit căreia oftalmologii și neurologii sunt printre cei mai solicitați doctori din Moldova. Mai exact, aproape 4% din totalul vizitelor profilactice efectuate anul trecut de către moldoveni au fost neurologi, același număr fiind caracteristic și oftalmologilor. În cifre ar fi vorba de aproximativ 800 de mii de persoane care s-au adresat acestor specialiști pe parcursul anului trecut. Vizitele s-au împărțit în jumătate pentru ambele profiluri, dar oftalmologii au trebuit să îndeplinească un volum mai mare de lucru, pentru că sunt mai puțini decât neurologii. În țară sunt 290 de specialiști neurologi și 180 de specialiști oftalmologi.

Aceleași date arată că medicii care îngrijesc de sănătatea urechii, a nasului și a faringelui, adică ORL-iștii, se numără și ei printre cei mai solicitați specialiști în țara noastră. Trei la sută din totalul vizitelor medicale profilactice efectuale anul trecut de moldoveni au fost făcute la ORL-iști, ceia ce înseamnă puțin peste 600 de mii de consultații medicale efectuate de cei 141 de doctori ORL-iști din țară.

În 2015 moldovenii au efectuat peste 20 de milioane de vizite medicale cu scop profilactic. Dintre aceștia, peste 86% sunt asigurați. 

 

Sursa Sanatate info

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro