Norme Coca 2023 - 2024

O echipă multidisciplinară condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a efectuat vineri al cincilea transplant de inimă din acest an, la un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Arad, care a mai fost operat în urmă cu câţiva ani pe cord.
'În cursul zilei de astăzi am efectuat o intervenţie de transplant cardiac la un pacient în vârstă de 38 de ani, din judeţul Arad, care era în evidenţa clinicii noastre de pe peste un an de zile cu diagnosticul de cardiomiopatie dilatativă valvulară. Este un pacient care a suferit o intervenţie chirurgicală pe cord, în urmă cu 4 ani, la Institutul din Timişoara, dar la care s-a deteriorat, pe parcurs, funcţia cardiacă, astfel încât a necesitat internări repetate pentru fenomene de decompensare cardiacă. El a fost luat în evidenţa clinicii noastre şi propus pentru transplant ca şi singura soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii. Aşadar, pacientul era la capătul resurselor biologice, un pacient într-o stare clinică foarte sever alterată. Supravieţuirea lui pe termen scurt era pusă serios sub semnul întrebării', a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, dr. Horaţiu Suciu.

Potrivit medicului, o reintervenţie implică o serie de proceduri laborioase şi riscuri mai mari din punct de vedere al evoluţiei postoperatorii.

'Operaţia a decurs bine şi suntem foarte mulţumiţi de evoluţia pacientului şi considerăm că în acest moment vom obţine o evoluţie favorabilă (...) Din fericire, a fost posibilă efectuarea acestui transplant datorită unui donator aflat în moarte cerebrală, aflat în Clinica Neurochirurgie din Cluj-Napoca, locul de unde s-a efectuat şi prelevarea în cursul nopţii. O echipă de medici din Institutul nostru condusă de dr. Marius Matei, medic specialist, a prelevat cordul în cursul nopţii de la acest pacient, în vârstă de 28 de ani, din judeţul Cluj. Cordul a fost transportat pe calea aerului cu un elicopter SMURD ajuns în Târgu Mureş în jurul orei 8,30, iar intervenţia s-a încheiat aproximativ la ora 12,30', a precizat dr. Suciu. El a arătat că în continuare donatorii reprezintă o problemă, afirmând că IUBCvT Târgu Mureş îşi doreşte să facă mai multe transplanturi, însă numărul cordurilor viabile 'nu este la nivelul aşteptărilor noastre'. 'Există în continuare numeroşi pacienţi pe lista de aşteptare care pot să beneficieze de transplant şi încă o dată s-a dovedit că transplantul cardiac este o variantă bine consacrată şi cu rezultate foarte bune. Practic, în acest moment putem spune că avem supravieţuiri de peste 15 ani la pacienţi la care se punea problema supravieţuirii de ordinul săptămânilor sau lunilor. Prin activitatea noastră de aproape 60 de transplanturi din anul 1999, am dovedit că transplantul cardiac a depăşit de mult timp stadiul de operaţie experimentală. Este o intervenţie consacrată, cu rezultate foarte bune, dar, din păcate, este vorba în continuare de o discrepanţă mare între cererea de organe şi numărul de donări, care este în continuare redus faţă de aceste cereri. Anul acesta este primul an în care am ajuns, iată, la cifra de 5 transplanturi şi după o perioadă în care numărul acestor intervenţii era relativ redus, cred este totuşi un lucru pozitiv ce s-a întâmplat. Noi am fi foarte mulţumiţi dacă în cursul unui an am reuşi să operăm 10 -12 cazuri', a precizat dr. Horaţiu Suciu

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro