Norme Coca 2023 - 2024

 

Tratamentele biologice ar putea fi o soluție cu mari șanse de reușită pentru bolnavii de urticarie cronică spontană, a declarat miercuri dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societății Române de Dermatologie.

Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Nicolescu a ținut să atragă atenția că această afecțiune nu este o simplă boală de piele, ci una care afectează mult calitatea vieții pacientului și care implică costuri sociale foarte mari.

"Aceste terapii ar fi o reușită pentru alergiile cronice și am propune ca ele să fie incluse în programele de sănătate derulate de Ministerul Sănătății, costurile fiind totuși greu de suportat de către bolnavi. Costul se ridică la circa 3.000 lei/lună și ar fi necesare 3-4 luni de tratament. Totuși, vrem să se știe că există aceste terapii care se aplică la pacienții care nu răspund la terapiile standard cu antihistaminice pentru alergii", a explicat medicul la o conferință de presă cu tema "Viața cu urticarie — trăiește în pielea ta".

Potrivit statisticilor, la nivel european 86% dintre pacienții diagnosticați cu urticarie cronică spontană au prezentat tulburări emoționale, anxietate, depresie, 84% au simțit impactul negativ asupra vieții sociale și 71% au întâmpinat dificultăți în viața de familie din cauza izolării autoimpuse.

"Urticaria spontană cronică este o formă severă care se manifestă prin apariția unor papule roșii și umflate, mâncărimi și uneori umflături în straturile profunde ale pielii, angioedem. Spre deosebire de urticaria acută, ale cărei simptome se diminuează în câteva zile la urticaria cronică, cea care durează circa 6 luni, simptomele pot fi permanente și persistă timp îndelungat", a spus prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele SRD.

Un studiu de impact al urticariei efectuat în SUA a demonstrat că deși prevalența urticariei spontane cronice este mică — 0,04% — costurile tratamentelor sunt uriașe, ajungând la 244 milioane de dolari pe an, împovărând sistemul de sănătate.

Din populația lumii 1% se luptă cu simptomele și consecințele negative ale urticariei cronice.

Potrivit prof. dr. Diana Deleanu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, în acest moment tratamentul care poate ameliora simptomele urticariei cronice nu este disponibil în regim compensat.

Reprezentanții Societății Române de Dermatologie, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune au atras atenția că alergiile pot deveni cea mai frecventă cauză a afecțiunilor cronice în UE, în acest moment, între 44 și 76 milioane de persoane suferind de afecțiuni alergice și ale căilor aeriene.

Aproximativ 90% dintre bolnavi sunt insuficient tratați sau chiar netratați, au mai arătat specialiștii.

AGERPRES/(A,AS—autor: Mihaela Tudorache, editor: Mihai Simionescu)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro