Norme Coca 2023 - 2024

Elicopterul medicalizat aflat la dispoziţia comunităţilor izolate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării ar putea fi relocat, din cauza lipsei solicitărilor, potrivit prefectului judeţului Tulcea, Marin Bădiţă.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat pentru AGERPRES că a transmis tuturor primăriilor din Rezervaţie condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească zonele pe care poate să aterizeze elicopterul medicalizat şi că în momentul de faţă aceste zone sunt deja amenajate.

'Semnalul pe care l-am transmis deja comunităţilor locale din Rezervaţie la începutul săptămânii a fost acela de a solicita acest mijloc pentru urgenţele medicale, fiindcă este posibil să fie relocat din cauza lipsei solicitărilor. Probabil că oamenii nu ştiu că pot apela la un elicopter şi poate că ar trebui să existe o mai bună comunicare între membrii comunităţilor locale', a afirmat prefectul Bădiţă.

El a mai spus că în ultima lună nu a fost înregistrată nicio solicitare pentru elicopterul medicalizat şi a făcut o paralelă cu situaţia înregistrată la nivelul sistemului de telemedicină din judeţ.

'Neaşteptat de puţini apelează la sistemul de telemedicină, pentru care s-au realizat investiţii. Este adevărat că la Sulina există un centru care poate procesa informaţiile de la pacienţi şi poate că şi vremea a fost bună, iar oamenii s-au putut deplasa la medicii din Tulcea pentru a fi consultaţi. Probabil că atunci când vremea va fi mai puţin prietenoasă, oamenii vor apela atât la sistemul de telemedicină, cât şi la elicopterul medicalizat', a menţionat prefectul judeţului Tulcea.

La finele lunii iunie, Unitatea Specială de Aviaţie din Tulcea a primit în dotare un elicopter medicalizat care urma să fie utilizat atunci când din judeţele vecine, Constanţa şi Galaţi, nu se putea decola, din cauza condiţiilor meteorologice.

Sistemul experimental de telemedicină pentru localităţile din Delta Dunării a fost prezentat la Tulcea pe data de 31 martie 2012.

Aparatura donată de Hewlett Packard, care a ajuns la zece medici din judeţ, a constat într-o cameră video conectată la un laptop, un aparat de monitorizare ce transmite funcţiile vitale ale pacientului către laptop şi un aparat electrocardiograf care permite inclusiv interpretarea automată a datelor recepţionate de la pacient, precum şi transmiterea acestora medicilor specialişti de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Tulcea.

De asemenea, potrivit datelor furnizate de autorităţi la acea vreme, trei dintre cei zece medici au primit şi câte un ecograf. Prin intermediul dotărilor tehnice, pacienţii din localităţile izolate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pot primi recomandări de la medicii specialişti din SJU Tulcea.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro