Norme Coca 2023 - 2024

In 2013, la examenul de licenta din cadrul UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, a fost aplicat un studiu pe toti absolventii la Medicina a universitatii cu scopul de a se observa migratia resurselor umane in sistemul de sanatate. Decanul UMF Cluj-Napoca a explicat ca 65% dintre absolventi au raspuns afirmativ plecarii in strainatate.

“Rezultatele par ingrijoratoare pentru viitorul sistemului nostru de sanatate, in sensul ca 65% din absolventii de Medicina doresc sa plece in strainatate pentru specializare, deci nu vor sa ramana acolo, ci doresc sa se perfectioneze profesional. 25% dintre studentii intervievati au spus ca nu mai doresc sa se intoarca, ceea ce este de asemenea o cifra alarmanta pentru noi", a explicat decanul Facultatii de Medicina de la Cluj.

Totodata, in cadrul aceluiasi studiu, 12% dintre intervievati au spus ca vor ramane in tara la specializare.

"Este laudabil faptul ca 65% dintre absolventii nostri doresc sa vada cum se practica medicina si se perfectioneze in sistemele de sanatate mult mai dezvoltate si este, de asemenea, imbucurator faptul ca majoritatea doresc sa se intoarca", a mai explicat prof. Buzoianu.

Prima in topul tarilor preferate a fost Germania, urmata de Marea Britanie si de Franta.

"Motivul principal pentru care tinerii vor sa plece este dorinta de a se perfectiona, de a lucra intr-un sistem de sanatate performant care sa ofere conditiile proprii pentru desfasurarea unei activitati de calitate. Vor sa faca Medicina la standarde actuale, la standarde europene si sa se poate valida profesional. Asta a fost o surpriza pentru noi, pentru ca nu salariul este motivul pentru care vor sa plece", a mai explicat decanul Facultatii de Medicina.

Aceeasi sursa a mai declarat ca statul investeste 20 de mii de euro in educatia fiecarui absolvent de Medicina, iar banii acestia se pierd odata cu plecarea acestor tineri in strainatate. Absolventii nu doresc sa plece imediat dupa ce  termina facultatea, majoritatea vrand sa isi inceapa activitatea de rezidentiat in Romania si, in cursul specializarii, sa plece.

Prof. dr. Dafin Muresanu a afirmat ceea ce decanul UMF "Iuliu Hatieganu" a concluzionat in urma studiului. "De ce pleaca oamenii? Ei pleaca pentru ca sunt nemultumiti. Putem vorbi despre doua motive. O data, pleaca pentru ca exsta o cantitate mare de dorinta si de visare pentru realizare si de cele mai multe ori nu se gaseste locul in care sa se realizeze. Tineretul academic si medical este putin dornic de o accelerare a dezvoltarii personale. Oamenii au foarte multe dorinte si atunci isi cauta in special zonele din care sa poata castiga mai mult. Dorintele materiale sunt foarte mari. Daca ar fi mult mai multa sete de cunoastere si de performanta medicala, cred ca si Romania poate oferi foarte mult. Dar nevoile materiale si greutatile ii determina sa plece", a explicat prof. Muresanu.

Autor: Iuliana-Maria Vișan
Sursa: PaginaMedicala.ro
  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro