Norme Coca 2023 - 2024

Primul Centru Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice din România, investiţie în valoare de peste 10 milioane de euro, realizat printr-un proiect european, s-a inaugurat, joi, 10 decembrie, în prezenţa reprezentanţilor din conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerului Sănătăţii şi a Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, a cadrelor universitare de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, precum şi a reprezentanților autorităților publice locale.

Proiectul se adresează patologiei cardio-cerebro-vasculare care excelează în centrul medical din Tîrgu Mureș. Directorul Centrului Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice și șefa Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Tîrgu Mureș, prof. dr. Minodora Dobreanu, a declarat că proiectul a fost unul cu totul special. S-a plecat de la un vis, care a început în urmă cu 10 ani. A prins contur datorită unui proiect în valoare de 10 milioane de euro, iar Centrul a fost finalizat în 10 luni. UMF Tîrgu Mureș a implementat proiectul prin programul operaţional POS CCE, în cadrul infrastructurii de cercetare-dezvoltare. O echipă științifică a contribuit la scrierea proiectului. Potrivit prof. dr. Minodora Dobreanu, s-au înființat patru laboratoare de cercetare, șase laboratoare de explorări funcționale și o bancă de ADN, celule și plasmă, în suprafață totală de peste 4.000 de metri pătrați distribuiți pe cinci nivele. În doare sunt peste 400 de echipamente, 50 dintre ele foarte performante, iar 8 dintre acestea sunt unice sau foarte rare în România. Odată cu acest proiect, se vor crea 25 de locuri de muncă pentru cercetare, fiind demarată procedura angajării primului set de cercetători.
„Centrul va porni cu o cifră de 15 cercetători. În total, vor fi 25 de posturi nou create pentru cercetare. Centrul este dedicat, în primul rând, activității de cercetare, însă a fost dotat în ideea de a putea susține tehnic multe alte proiecte, chiar dacă plecăm de la ideea unor studii pentru patologia cardiovasculară, studii de etiopatogenie, de farmacodinamie în patologia cardiovasculară. În dotarea pe care o are Centrul poate susține multe alte studii în viitorul apropiat. Spre exemplu, studii care privesc etiologia genetică a bolilor cardiovasculare, care în Europa sunt cunoscute, mai puțin în România”, a declarat prof. dr. Minodora Dobreanu.

IMG_4458 azamfireiObiectivele Centrului
Clădirea este formată din demisol, parter și trei etaje ce vor încorpora spațiile pentru investigarea pacienților și recoltarea de probe biologice, spațiile pentru cercetare, spațiile pentru analiza și elaborarea materialelor științifice, spațiile tehnice și auxiliare, spații pentru asigurarea circulațiilor orizontale și verticale, precum și spațiile pentru stocarea informațiilor. Centrul îşi propune să clarifice anumite probleme de sănătate publică, să sprijine sistemul sanitar românesc, dar și să facă studii la nivel populațional, plecând inițial de la grupul de pacienți cu patologie cardiovasculară. „Prin activitatea de cercetare, în sprijinirea sistemului sanitar românesc, Centrul îşi propune să clarifice anumite probleme de sănătate publică. În patologia cardiovasculară, se știe că România are încă între ţările din Europa, un nivel de mortalitate foarte ridicat. Nu știm dacă avem și un background genetic mai particular față de alte popoare sau este numai din stilul de viață. Centrul își propune să facă studii la nivel populațional, plecând inițial de la grupul de pacienți cu patologie cardiovasculară. Sperăm că din rezultatele pe care studiile acestea le vor avea să putem da și răspunsuri la anumite întrebări de care sistemul nostru sanitar și Ministerul Sănătății are nevoie”, a arătat prof. dr. Minodora Dobreanu.

IMG_4515 cati si directoareaUn nou start în cercetarea ştiinţifică de avangardă
Centrul înseamnă un nou start în cercetarea ştiinţifică de avangardă şi o repoziţionare a Universităţii în sistemul de cercetare naţional, iar rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a afirmat că acesta trebuie să-și atingă menirea pentru care a fost gândit, pentru Universitate, pentru societate și pentru tot ceea ce este în jurul nostru.
„Centrul pe care îl inaugurăm astăzi este un centru unic la nivel național, pentru că abordează patologia cardiovasculară și neurologică, nu doar prin prisma clinică, ci și prin prisma investigațiilor extrem de fine, de rafinate, la care poate și trebuie să fie supus un pacient. În acest Centru, vom reuși să demonstrăm profilul genetic și genomic al unor pacienți, putem stabili riscul de boală cardiovasculară sau neurologică pe care acesta îl are și evident putem face recomandări profilactice pentru o categorie de patologie extrem de riscantă. Este unic și prin aparatura pe care o are în dotare. Sunt peste 400 de echipamente multe dintre ele unicat la nivel național, care cuprind echipamente de proteomică, de genomică, de imunologie celulară și o bancă de probe și țesuturi de AND-uri care vor constitui ulterior un element foarte important pentru viitoarea cercetare științifică”, a declarat prof. dr. Leonard Azamfirei.
Potrivit acestuia, există deja posibilitatea de integrare a Centrului în circuitul internațional, existând propuneri pentru universitățile din Franța și din Ungaria. El a transmis că profilul cardiovascular și neurologic se va dezvolta în viitor și se va extinde spre alte categorii de patologie, pentru că echipamentele trebuie să fie folosite cât mai mult cu putință. În plus, a punctat faptul că viitorul medicinei este tratamentul personalizat și „personalizare înseamnă, de fapt, să vezi care este profilul genetic și să vezi care este intervenția terapeutică potrivită pentru profilul pe care îl are”.

IMG_4588 panglica„Ne uităm cu speranță la dumneavoastră”
Prezentă la inaugurare, Ecaterina Andronescu, fost ministrul al Educației și Cercetării, s-a arătat onorată că poate fi prezentă la Tîrgu Mureș într-un moment atât de important pentru UMF Tîrgu Mureș. Ea a arătat că odată cu acest proiect, tânăra generație va avea posibilitatea să elaboreze lucrări performante, care să ajungă în revistele internaționale bine cotate și toate împreună să aducă un prestigiu și mai mare Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș.
„Prin intermediul cercetărilor de aici, sunt convinsă că veți crește performanțele pe care le admir și pe care Universitatea dumneavoastră le are și, fără îndoială, toți cei care se uită cu prețuire la dumneavoastră le apreciază. Dacă cineva ar avea curiozitatea să facă o analiză cu privire la patrimoniile de stat care au crescut în ultimii 20 – 25 de ani, ar trece fără îndoială pe primul loc patrimoniul universităților, pentru că strădaniile comunităților academice din universități de a-și spori patrimoniul, de a pune la dispoziția cadrelor didactice și studenților instrumentele științifice de lucru au fost extraordinar de importante și eu nu pot decât să vă prețuiesc și mai mult pentru eforturile pe care dumneavoastră le faceți”, a transmis Ecaterina Andronescu.

IMG_4526 MS„Știu ce înseamnă să încerci să faci cercetare de nivel internațional”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Corina Pop, s-a arătat, de asemenea, onorată să se afle la inaugurarea Centrului, transmițând că e foarte mândră că medicina românească a câștigat un asemenea proiect și l-a dus până la capăt. Ea a spus că își dorește ca doctorii români să vină să lucreze la Tîrgu Mureș. „Eu vin dintr-un spital unde, la fel ca și dumneavoastră, muncesc pentru pacienți și știu ce înseamnă să încerci să faci cercetare de nivel internațional, să câștigi un proiect. Lucrările de cercetare pe care le veți realiza vor avea finanțare și vor putea fi publicate”, a transmis aceasta.

IMG_4544 xDirectorul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, Sanda Hilgen, a felicitat întreaga echipă și a precizat că aceste proiecte de cercetare finanțate din fonduri europene sunt foarte greu de realizat. „Eu sper ca acest proiect să fie un punct de plecare și de lansare mai departe către noi proiecte, să aplicați mai departe în actuala perioadă de programare pe care am lansat-o deja și să împletiți ceea ce s-a realizat deja cu ceea ce urmează să realizați”, a transmis directorul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare.

Foto: Alex TOTH

IMG_4517 invitati

IMG_4628 laborator

IMG_4666 laborator

IMG_4641 laborator

IMG_4690 laborator

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro