Norme Coca 2023 - 2024

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunțat, marți, că s-a înființat Societatea de Simulare în Medicină, prima de acest gen din România, la care au fost invitate să participe toate universitățile similare din țară care dețin centre de simulare.

Am înființat, la UMF, Societatea de Simulare în Medicină, prima societate de acest fel din România, unde am invitat să vină și universitățile de medicină care au deja centre de simulare. Această societate, nou înființată, pe care o patronează UMF Târgu Mureș, va organiza, în primăvara anului viitor, prima conferință națională de simulare în medicină, în care va fi inclus și un curs de instruire pentru instructori și de punere la punct cu noile echipamente care există la ora actuală pe piață. Avem un parteneriat foarte bun cu centrul de simulare din Munchen, cel de la Universitatea de Medicină din Munchen, întâmplarea face că acolo șeful acestui centru este originar din România, a fost deja în Târgu Mureș, în decembrie, când am avut o sesiune de instruire și vom colabora foarte mult pe zona de instruire pentru dezvoltarea acestui proiect', a declarat presei rectorul UMF Târgu Mureș.

Potrivit lui Leonard Azamfirei, nu orice universitate de profil care deține un manechin poate afirma că are un centru de simulare, întrucât acesta necesita o dotare de excepție și acreditare, iar, în perspectivă, centrele de simulare ar putea fi criterii eliminatorii pentru acreditarea universităților de medicină.

'I-am invitat pe cei de la Cluj-Napoca și Iași, dar ca membru fondator suntem noi, UMF Târgu Mureș. La Cluj-Napoca și Iași au centre de simulare puse de la punct și este un proiect de dezvoltare pentru cei din Timișoara. Standardele de evaluare a universităților pun accent pe lucrul acesta și poate că, în momentul acesta, nu sunt standarde eliminatorii, dar sunt convins că, în viitorul foarte apropiat, nu va exista acreditare de universitate de medicină fără să aibă un centru de simulare, de instruire pe simulator bine pus la punct. Și trebuie să știți că este un demers costisitor', a subliniat dr. Azamfirei.

Rectorul UMF Târgu Mureș a spus că echipamentele de simulare sunt foarte scumpe și trebuie să acopere o plajă relativ mare de manopere, de la cele simple, tip injecție, perfuzie, pansament, care sunt relativ elementare, până la situații de patologie pe care trebuie să le rezolvi, înseamnând scenarii care trebuie gândite, concepute și apoi aplicate de studenți.

'De pildă, simulatorul nostru, care este inima centrului, este unul care, practic, poate să simuleze aproape orice tip de patologie din zona de urgențe de terapie intensivă, inclusiv administrarea de medicamente. Avem un simulator care simulează nașterea, este ultima noastră achiziție, în toate formele de manifestare a nașterii, de la strigătul femeii, la poziționarea fătului în uter, în diverse prezentații. Știți cum e? Studenții învață jucându-se, în sensul bun al cuvântului', a susținut rectorul UMF Târgu Mureș.

Leonard Azamfirei a mai spus că UMF Târgu Mureș colaborează foarte bine cu Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență de la SMURD Târgu Mureș, care deține un simulator virtual complex, unic în Sud-Estul Europei, în timp real, care poate fi utilizat atât în scop de învățare, cât și în scop de evaluare a cunoștințelor sau de exersare a abilităților de lucru în echipe interdisciplinare.

'De fapt, sunt două chestiuni complementare: SMURD are un centru de simulare dezvoltat și organizat pe zona de prespital, iar noi, practic, continuăm de la locul în care se oprește SMURD-ul. Și am și preferat, în strategia noastră, să nu ne suprapunem unii cu alții. Practic, suntem împreună și nu e nici un fel de concurență, din contră este o complementaritate', a precizat Leonard Azamfirei.

Rectorul a afirmat că UMF Târgu Mureș a câștigat un proiect pe POSDRU în valoare de 2,1 milioane de lei, care are ca obiect ameliorarea abilităților practice prin centrul de simulare, care va permite atât o upgradare tehnică a echipamentelor pe care universitatea le deține — mergând cu echipamentele și spre zona de învățământ postuniversitar a rezidenților — cât și punerea la dispoziția studenților, pentru fiecare tehnică și manoperă care se face în centrul de simulare, a materialelor scrise și video.

'Trebuie să știți că sunt câteva sute de manopere și până acum au trecut pe acolo mai bine de 2.000 de studenți — să le punem la dispoziție studenților, pentru fiecare tehnică, materialul scris, descriptiv, video, filmat în 3D, tehnici făcute pe de o parte pe manechine și pe de alta, făcute pe bolnavi. Toate acestea vor fi puse pe platforma de e-learning pe care o are deja în funcțiune Universitatea și eu cred că va exista o interacțiune mult mai mare și mai bună între studenți și cadre didactice', a conchis rectorul UMF.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Diana Dumitru)

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro