Norme Coca 2023 - 2024

Un aparat revoluționar promite să salveze zeci de mii de vieți în Europa în fiecare an. Este vorba despre o platformă de diagnosticare a bacteriilor, fungilor și virușilor inventat în Franța numit IRIDICA și care este esențial în diagnosticarea rapidă a cauzelor pentru care apar septicemiile în organism.

iridica 1

 

 

”Sepsisul este reacția corpului la o infecție severă care poate să apară la plămâni, creier, în peritonite etc”, a explicat dr David Brealey, medic primar Anestezie Terapie Intensivă la University College Hospital din Londra,la lansarea platformei.

Dacă până acum medicii aveau nevoie de două zile pentru a afla cauza unei infecții (se făcea cultura din proba recoltată) și a demara tratamenul corect, cu acest nou sistem au nevoie doar de șase ore. ”Există pentru 1.000 de agenți patogeni care pot cauza boli la oameni. Cu fiecare oră cu care medicul nu diagnostichează cauza exactă a septicemiei, scad cu 8 la sută șansele de supraviețuire. Acest sistem de diagnostic presupune mai întâi extragerea ADN-ului dintr-o mostră: un abces, sânge etc. După ce ce află cauza infecției se demarează tratamentul cu antibioticul corect”, a explicat dr. David J. Ecker, unul dintre cei care a lucrat la această platformă de diagnostic.

iridica 2

 

Tehnologia, lansata oficial în această săptămână, este deja disponibilă în Spitalul Saint Louis din Franța, în Belgia și urmează să fie adusă și în România, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. Costurile aparaturii ajung la 700.000 de euro.
Studii făcute în spitale au arătat că medicii au schimbat tratamentele pacienților folosindu-se de acestă nouă tehnologie în 60% din cauzurile tratate, costurile de tratament au scăzut cu 30%, iar durata de spitalizare pentru persoanele cu infecții serioase a scăzut cu opt zile.

Infecțiile care pot necesita o astfel de tenologie sunt cele care apar în cancere, boli tropicale, pneumonii simple sau asociate ventilației artificiale etc. Statisticile arată că 1 din 5 pacienți cu septicemie nu supraviețuiește.

Sursa

 

 

"Doctors need better tools to diagnose people with serious infections," said Professor Francois Simon, M.D., Ph.D., Chief of Microbiology at Hopital Saint-Louis, Paris, France. "For those with sepsis, the survival rate decreases each hour treatment is delayed. Often times, it's because current tools cannot identify the source of infection in time for doctors to treat with the appropriate therapies."

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro