Judecătorii Tribunalului Timiş au emis prima sentinţă într-un dosar în care Spitalul Judeţean Timişoara a fost penalizat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş cu suma de peste 800.000 de lei pentru nerespectarea intereselor pacienţilor, puşi să îşi cumpere medicamente din banii lor.
O echipă de control din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a efectuat la începutul anului trecut un control la Spitalul Judeţean Timişoara pentru a verifica dosarele de rambursare a sumelor plătite de pacienţi din buzunarul propriu pentru diferite medicamente sau materiale. Mai exact, echipa de control a verificat modul în care pacienţii au fost puşi să îşi cumpere medicamente sau materiale sanitare din bani proprii. Echipa de control din cadrul CJAS a verificat prin sondaj lunile noiembrie – decembrie 2013, iunie, august – decembrie 2014şi februarie 2015, constatând că în anul 2013, din totalul de 132 de solicitări de rambrusare depuse de pacienţi, au fost aprobate doar 79 de cererei, în valoare de 179.000 de lei, iar 53 de dosare, în valoare de 215.000 de lei au fost respinse. Potrivit aceluiaşi document intrat în posesia „Adevărul”, în 2014 numărul dosarelor de rambursare depuse de pacienţi a fost de 211. Dintre acestea, au fost aprobate doar 76 de dosare, în valoare de 135.000 de lei. Astfel, 135 de cereri de rambursare depuse de pacienţi care şi-au cumpărat medicamente din banii lor de aproximativ 400.000 de lei au fost respinse.

La o verificare prin sondaj a 13 dosare de rambursare echipa de control a Casei de Asigurări a constatat că în toate cele 13 cazuri, cererile de rambursare au fost respinse din cauza medicilor curanţi. Potrivit raportului intrat în posesia „Adevărul”, medicii au încălcat procedurile legale care le-ar fi permis pacienţilor să îşi recupereze banii plătiţi pe medicamente. Spre exemplu, controlul Casei de Asigurări a scos la iveală că o pacientă care ar fi trebuit să beneficieze de reţetă compensată 100 % a fost trimisă de medicul curant să îşi cumpere medicamentele, reţeta fiind scrisă pe „un formular neutilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate”. Asta a făcut ca în momentul în care pacienta a cerut restituirea banilor plătiţi pe medicamente, solicitarea să îi fie respinsă. Într-un alt caz, echipa de control a constatat că un medic specialist în chirurgie vasculară a condiţionat internarea unui pacient de efectuarea unor investigaţii paraclinice la o clinică privată, cu toate că acele investigaţii se puteau realiza şi în spital, gratuit. Potrivit raportului intrat în posesia „Adevărul”, recomandarea de efectuare a investigaţiilor a fost făcută pe un formular neutilizat în sistemul asigurărilor de sănătate, iar asta l-a împiedicat pe pacient să îşi recupereze banii.

„Din cazurile prezentate in raportul de control rezultă ca în niciunul din acestea nu s-au respectat obligaţiile stabilite prin procedura de rambursare a  cheltuielilor de spitalizare suportate de pacienţi pe perioada internării în cadrul SCJUT iar din  nerespectarea acestor obligaţii a rezultat, în fapt, respingerea la plată a dosarelor de  rambursare mai sus menţionate, deşi pacienţii erau îndreptăţiţi pe de o parte să nu fie puşi în situaţia de a suporta pe cheltuiala proprie achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare  şi/sau servicii medicale, iar pe de altă parte să li se rambursese sumele imobilizate de aceştia”, arată un document de la dosar.

Inspectorii de control din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Timiş au mai constatat că la momentul controlului „procedura de rambursare nu are în vedere interesul pacientului în sensul reducerii situaţiilor în care pacienţii sunt obligaţi să îşi achiziţioneze din fonduri proprii medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice”. În urma neregulilor depistate la Spitalul Judeţean Timişoara, echipa de control din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Timiş a dispus reanalizarea dosarelor de rambursare respinse şi plata lor dacă cererile au fost respinse din cauza greşelilor comise de medicii curanţi. De asemenea, i s-a aplicat Spitalului Judeţean Timişoara o penalizare de 831.000 de lei, reprezentând 1 % din valoarea de contract pentru lunile supuse verificărilor. Spitalul Judeţean Timişoara a contestat raportul prin care s-au dispus penalizări în instanţă, arătând că penalizările de 831.000 de lei ar fi trebuit să fie doar de 168.000 de lei. În proces, reprezentanţii Spitalului au mai arătat că penalizarea este „extrem de împovărătoare, fiind imposibil de recuperat de la ‹‹persoanele vinovate››”. Judecătorii Tribunalului Timiş, care au judecat pe fond procesul deschis de Spitalul Judeţean Timişoara au menţinut, însă penalizările de peste 800.000 de lei dispuse de Casa de Asigurări. Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara. 

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro