Norme Coca 2023 - 2024

Programele de screening pentru depistarea cancerului la sân ar putea detecta, pe lângă tumorile periculoase, și formațiunile mici, cu dezvoltare lentă, care sunt puțin susceptibile să fie fatale și care ar putea fi astfel supra-diagnosticate și supra-tratate, sugerează un studiu realizat recent în Danemarca.

Sursa Medicalmanager.ro

Numărul diagnosticelor de tumori aflate în stadiile incipiente de evoluție și de carcinom ductal in situ (CDIS) non-invaziv (care nu s-a extins în țesuturile mamare din jur) a crescut vertiginos în ultimii ani, proporțional cu cel al femeilor care recurg la mamografii, potrivit oamenilor de știință danezi. În cadrul studiului, aceștia au demonstrat o legătură între programele de screening al cancerului de sân și supra-diagnosticarea tumorilor non-agresive.

Specialiștii au comparat rezultatele din aceeași perioadă de timp din două regiuni din Danemarca — una care oferea mamografii bienale pentru femeile cu vârste între 50 și 69 de ani și una în care nu era disponibil un astfel de serviciu. ”Supra-diagnosticarea înseamnă că femeile sănătoase primesc diagnostice inutile de cancer de sân”, a declarat pentru Reuters conducătorul studiului, dr. Karsten Juhl Jorgensen, din cadrul Nordic Cochrane Center din Copenhaga. ”Un diagnostic de cancer este un eveniment cu un impact mare atât pentru femeie, cât și pentru familia acesteia, cu implicații substanțiale asupra calității vieții”, a mai spus el, adăugând că acest lucru ”duce la supra-tratament prin operații, radioterapie și uneori chimioterapie”, care au ”consecințe serioase, uneori letale”.

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro