Norme Coca 2023 - 2024

Am fost recent la o conferință a medicilor de familie, Asistența primară în sistemele de sănătate europene, organizată la Brașov de către Societatea Națională a Medicilor de Familie. Au fost invitate și au venit nume sonore din lumea medicinei de familie la nivel European și global. Au fost prezentări interesante ținute de medici din Grecia, Turcia, Olanda, UK și SUA. Între ei erau fostul și viitorul președinte al WONCA, organizația globală a medicilor de familie. Am apreciat varietatea tematicilor abordate de către invitații din străinătate care au creat o imagine din elicopter asupra felului în care se desfășoară medicina de familie în diferite tari și sisteme de sănătate precum și care sunt provocările care stau înaintea acestei discipline și a sănătății în general. Trei dintre participați au derulat și derulează programe educaționale pentru studenți si medici în România.

Richard Roberts  in Thunder bay

In mod particular am remarcat capacitățile oratorice ale profesorului Richard Roberts. Este un personaj care a călătorit și observat problemele și activitatea medicilor de familie din 70 de tari. Din păcate însă, fiind vorba și de ultima lucrare de vineri, în sală mai rămăseseră doar vreo 30 de participanți din cei 300 de înscriși. Până și la prezentarea mea erau de 3-4 ori mai mulți dar îmi este mai complicat să mă bucur de asta. Mie mi se pare inacceptabil. Nu pot să cred că cea mai mare breaslă de medici din Romania are doar atâta curiozitate. Sunt câteva întrebări care îmi vuiesc prin cap:

  1. Când știi că ai dedicat o viață acestei discipline chiar să nu ai curiozitatea să afli ce gândește/vorbește un medic care a trasat direcții globale pentru această categorie de medici?
  2. Dacă tot ai făcut deplasarea la Brașov, ce poate fi mai important (așa, ca pentru o plecare în masă) decât să înțelegi perspectivele profesiei tale?
  3. Dacă nu înțelegi contextul în care îți desfășori activitatea cum o să te pregătești pentru viitor?
  4. Cum vei avea tărie ca organizație dacă nu înțelegi tendințele globale, cum poți avea o voce sonoră care să fie pertinentă, mai întâi auzită, apoi ascultată și în cele din urmă considerată de către autorități? Așa românești cum sunt ele!
  5. De unde îți vei lua ideile de a deveni mai bun, mai util, mai special?

Și o ultimă întrebare: unde este pasiunea medicului de familie, cine a răpus-o atât de letal?

Scris de Nicolae-Iordache Iordache

Nicolae-Iordache Iordache

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. Cea mai notabilă realizare a lui Nicolae-Iordache în calitate de autor este publicarea cărții “Cine ești tu, doctore?”, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor, în 2013. Pe lângă aceasta, el mai îngrijește două bloguri distincte: www.cetd.ro, dedicat construirii brandului de doctor și www.iordache.biz, dedicat consultanței în management. În perioada 2009-2012 a publicat Buletinul Reprezentantului Medical, dedicat profesioniștilor din industria farmaceutică.

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro