Norme Coca 2023 - 2024

Un număr de 471.000 de femei au fost testate, din 2012, de la începerea Programului de screening, a indicat, marți, Carmen Ungurean, coordonatorul Programului național de screening pentru cancerul de col uterin la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Foto: (c) Dorina MATIȘ / Arhiva AGERPRES

Prezentă la conferința "Sănătatea Femeii — de la pubertate la menopauză", Ungurean a explicat că vulnerabilitatea programului menționat este dată de instabilitatea legislației, bugetul care nu poate fi prevăzut și de o moderată implicare a medicilor de familie.

"De la începerea programului de screening, din 2012, au fost testate un număr de 471.000 de femei. Anul trecut, au fost alocați suficienți bani și ar fi putut fi efectuate 300-350.000 de teste, la nivel național, și au fost efectuate numai 139.000. Pentru anul acesta, nu există încă bugetul definitiv pentru că legislația, care reglementează aplicarea programului național, urmează să intre în vigoare la 1 aprilie", a precizat Carmen Ungurean.

Ea a arătat că aproximativ 40 la sută din medicii de familie nu sunt înscriși în program. "(...) Sunt totuși zone în care medicii de familie sunt activi și implicați, mobilizând populația feminină", a adăugat coordonatoarea programului.

Carmen Ungurean a precizat că, dintre persoanele testate, la un procent de 6,8% au fost depistate leziuni, iar în 0,4% din cazuri s-a confirmat cancer de col uterin. Ea a atenționat asupra faptului că testul nu depistează cancerul, ci leziuni.

Responsabilul INSP a arătat că, în România, sunt 34 de cazuri la suta de mii de persoane, în timp ce media europeană este de 17, raportat la aceeași cifră.

AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Vicențiu Purcărea)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro