Norme Coca 2023 - 2024

Legea permite avortul la cerere până la vârsta de 14 săptămâni a fătului, dar și medicii pot refuza să facă acest lucru. Iar unii chiar refuză! Mai mult, 18 dintre aceștia au fost decorați pentru acest lucru chiar de către Patriarhul României.

Trebuie diferențiat avortul la cerere, atunci când sarcina decurge așa cum trebuie, de avortul care se impune atunci când viața mamei sau a fătului este pusă în pericol.

Sunt cazuri în care avortul se impune, sarcină oprită în evoluție, ori alte cauze, dar pentru cele care nu-și doresc un copil există contracepția. Unul dintre doctorii din Timișoara care nu mai fac avorturi la cerere este Olimpia Oprea, medic primar obstetrică-ginecologie la Clinica Odobescu din Timișoara.

„Noi nu suntem obligați să facem avorturi la cerere. Suntem obligați ca medici, în timpul gărzii, când o femeie gravidă ni se adresează și este într-o situație gravă, îi este pusă în pericol viața, atunci sigur că o să fac avortul respectiv. Este foarte greu pentru un medic, mai ales femeie, să facă avorturi la cerere. Este foarte greu atunci când faci o asemenea intervenție și sarcina este până la 14 săptămâni, când este legal. Trebuie să extragi fătul bucăți, mâini, picioare, capul. Femeia de pe masă nu conștientizează că pe noi ne afectează manevra pe care o facem. Din 2010 eu nu mai fac avorturi la cere”, spune Olimpia Oprea.

Patriarhul Daniel a decorat, în urmă cu un an, cu medalia Sfinţii Martiri Brâncoveni, 18 medici din Timişoara care au refuzat să mai facă avorturi la cerere. Aceștia sunt: Cristina Valea, conf. dr. Dan Păscuţ, Ionel Cioată, Mariana Luca, Dănciulescu Carmen, Oana Cristina Damaschin, Gheorghe Budău, conf. dr. Ioan Sas, Gabriela Cristea, Marius Forga, Florica Al Jobory, Anca Hudiţeanu, Alexandru Moscu, Zoran Popa, Olimpia Oprea, Florina Todoruţ, Olivera Iordache şi Ionel Spătaru.

„Eu le sfătuiesc pe femei să se gândească bine înainte de face o asemenea manevră. Lasă urme în psihicul femeii respective un asemenea gest. Sunt multe metode contraceptive, trebuie doar să se adreseze medicului și acesta să le prescrie metoda cea mai indicată. E de preferat atunci când femeia a greșit și nu poate să aibă copilul să se adreseze medicului. Am observat, chiar dacă este liber avortul, sunt destul de multe femei care și-l provoacă singure. Să stea de vorbă cu un psiholog, cu partenerul, în cele mai multe cazuri partenerii sunt împotriva unui copil”, mai spune Olimpia Oprea.

În Ungaria, femeile sunt obligate să aștepte o săptămână și să se gândească dacă doresc sau nu sarcina, nu li se face avort dacă nu trece o săptămână de când sarcina a fost constatată de medic.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro