Norme Coca 2023 - 2024
"In cazul in care 3% din fumatori ar trece la tigarile electronice vom salva aproximativ 2 milioane de vieti, in urmatorii 20 de ani"

Experti in sanatate au aparat tigara electronica la conferinta anti-tutun, ce a avut loc pe 20 Martie, la Abu Dhabi, in ciuda numeroaselor studii controversate aparute.

Cei mai multi experti au fost de acord insa, ca ar trebui sa exista reglementari pentru aceste produse.

Konstantinos Farsalinos, cercetator la Centrul de Chirurgie Cardiaca Onassis din Atena, a declarat ca intr-un studiu care a analizat aproape 19.500 de persoane, in special din Statele Unite si Europa, 81% dintre persoane au declarat ca s-au lasat de fumat cu ajutorul tigarilor electronice.

"De fapt, cea mai mare parte au renuntat la fumat foarte usor din prima luna de utilizare a tigarii electronice", a declarat acesta.

"Asa ceva nu vom vedea la nicio alta metoda de renuntarea la fumat."

Insa, miercuri, Seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan, a declarat ca guvernele ar trebui sa reglementeze utilizarea tigarilor electronice.

Aceasta a declarat pentru reporterii de la Conferinta Mondiala pentru tutun sau sanatate, gazduita de capitala Emiratelor Arabe Unite, ca: "Fara fumat este atitudinea potrivita, iar tigarile electronice vor schimba aceasta gandire, pentru ca acestea vor atrage in special tinerii."

Cu toate acestea, pentru Jean-Francois Etter, profesor la Universitatea din Geneva, "tigarile electronice cu nicotina nu ar trebui sa fie reglementate excesiv." Acest lucru ar putea "reduce numarul de fumatori care trec la aceste produse noi" si de beneficiat va avea "doar industria tutunului" ai carei lideri "vor fi capabili sa supravietuiasca intr-un mediu bine reglementat".

Etter a declarat ca pozitia OMS privind tigarile electronice este bazata pe "politic."

"Cred ca oamenii OMS ar trebui sa stie mai bine situatia, decat sa ingroape alternative la tigarile din tutun", a declarat acesta.

Sase milioane de decese anual

Alan Blum, un medic de familie si director la Universitatea din Alabama, Centrul pentru Studiul tutunului si societatii, spune ca ar recomanda tigarile electronice pacientilor care incearca sa renunte, mai degraba decat "un produs farmaceutic care are efecte secundare si care pana acum nu s-a dovedit eficient."

Citand un studiu inca nepublicat, Dr. Farsalinos a insistat ca "in cazul in care 3% din fumatori ar trece la tigarile electronice vom salva aproximativ 2 milioane de vieti, in urmatorii 20 de ani".

OMS sustine ca tutunul ucide aproape sase milioane de oameni pe an si ca, daca nu se iau masuri urgente, numarul anual de morti s-ar putea ridica la opt milioane, pana in 2030.

AITE (Asociatia Producatorilor de Tigari Electronice) sustine ca tigara electronica ofera fumatorului nicotina in forma lichida, inlocuind astfel arderea tutunului, in urma careia sunt degajate cele mai multe substante toxice.

"Alternativele la fumat nu trebuie sa fie de 100% sigure, acestea ar trebui doar sa fie mult mai sigure decat tigarile din tutun", a declarat Etter.

"Din doua rele, il alegi pe cel mai mic."

La Electronic Cigarette Summit, unde au fost prezenti mai multi oameni de stiinta, oficiali din sanatate publica, precum si reprezentanti ai industriei tutunului si farmaceutice, s-a stabilit ca tigarile electronice sunt cu 95% mai sigure decat tigarile din tutun.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro