Din data de 01 ian 2016 CNAS ne aduce la cunostiinta o modificare in 0 serie de modificari ce vor fi implementate in PIAS, referitoare la prescrierea si eliberarea medicamentelor cu si fara contributie personala in sistemula asigurarilor sociale de sanatate.
Mai jos va prezentam aceste reguli noi si apoi in extenso intreg documentul CNAS
- regula PHM 256 – “asiguratul nu are dosar special de tratament aprobat”
Functioneaza la nivel de eroare atat la prescriere, cat si la eliberare.
Pana in 01.12.2015 regula a vizat medicamentele cu aprobarea comisiilor CNAS procesate in SIUI, respective G31B, G31C, g31D, G31E si G31F.
Din 01.12.2015 au intrat in procesul de verificare a regulii si prescriptiile medicale cu medica mente ce necesita aprobarea comisiilor CNAS aferente G22 si P3.
Din 01.01.2016 vor intra in procesul de verificare si medicamentele ce fac obiectul contractului cost-volum-rezultat (Vickirax si Exviera) aferente G4 si G7. Din 01.02.2016 vor intra in procesul de verificare si medicamentele ce necesita aprobarea comisiilor CJASaferente P3. In acest sens, pana la data mai sus mentionata CAS Hunedoara va reface toate aprobarile emise pe codul PNS 3.1 si va introduce coreet aprobarea pe codul PNS 3.
Va reamintim ca, furnizorii aflati in relatie contractuala cu CJAS au obligatia de a prescrie si elibera coreet medicamentele ce necesita aprobarea comisiilor CNAS sau ClAS, in concordanta cu decizia emisa in acest sens. Utilizarea altui cod de boala (G/PNS ) fata de cel inscris in decizia de aprobare va conduce la imposibilitatea medicului prescriptor de a valida formularul de prescriptie medicala eleetronica in SIPE, a farmaciei de a elibera medicamentele prescrise cu consecinte asupra funetionarii optime a sistemului.
- regula PHM 238 – “codurile de diagnostic nu corespund acestui cod de medicament”
Pana la data de 01.01.2016, regula va functiona la nivel de atentionare; incepand cu 01.01.2016 regula va fi trecuta la nivel de eroare.
– In cadrul regulii PHM 238, se verifica atat la prescriere, cat si la eliberare concordanta cod de diagnostic, sex, cantitate maxima ce se poate prescrie pentru anumite DCI-uri, in conformitate cu prevederile protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr. 1301/500/2008, cu modificaril;e si completarile ulterioare.
lncepand cu 01.01.2016, in cadrul regulii PHM 238 vor fi verificate prescriptiile medicale ce contin urmatoarele medicamente:
- TRIPTORELINUM ( sublista B) – cod diagnostic 250 sau 714;
- DUTASTERIDUM si FINASTERIDUM (sublista B) – cod diagnostic 701, sex masculin;
ii LEUPRORELINUMsi GOSERELINUM( sublista B) – cod diagnostic 714;
- DABIGATRANUM ETEXILAT ( sublista B) – cod diagnostic 638, numar maxim de zile de prescriere 10, numar maxim de UT prescrise I eliberate – 20;
- APIXABANUMPAZOPANIB( sublista B) – cod diagnostic 638, numar maxim de zile de prescriere 14, numar maxim de UT prescrise I eliberate – 28;
- PAZOPANIB ( sublista C, sectiunea C2, cod PNS 3) – cod diagnostic 123 – face si obiectul verificarii pe regula PHM 256!!
vii. SOMATROPINUM ( sublista B) – cod diagnostic 251, 261, 865, varsta in ani <=26 ani;
Va reamintim ca, furnizorii aflati in relatie contractuala cu CJAS au obligatia de a prescrie si elibera corect medicamentele adnotate cu * *,
in concordanta cu prevederile protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr. 1301/500/2008, cu modificarile si completarile ulterioare. Utilizarea altui cod de diagnostic, prescrierea pentru alte categorii de persoane sau pentru un alt numar de zile fata de cele inscrise in protocoalele terapeutice va conduce la imposibilitatea medicului prescriptor de a valida formularul de prescriptie medicala eleetronica in SIPE, a farmaciei de a elibera medicamentele prescrise cu consecinte asupra funetionarii optime a sistemului.
Documentul se poate citi de aici – click
Protocoale de prescriere a medicamentelor ( actualizat )
Citeste si ....
- Pacienţii care suferă de cancer, boli autoimune sau boli rare vor obţine mai uşor acces la medicamente compensate şi gratuite din 1 martie.
- Medicii specialiști vor putea elibera rețete compensate și gratuite. CNAS, obligată să încheie contracte cu aceștia
- Farmaciile nu vor mai vinde … medicamente la bucată!
- Medicamentele HOMEOPATICE, ilegale? Care este, de fapt, ADEVĂRUL despre acestea
- DIICOT lovește în MAFIA MEDICAMENTELOR. Anchetă INTERNAȚIONALĂ. Agenția americană antidrog confirmă dezvăluirile EvZ din campania „Medicul de gardă”
- Farmaciile din județul Sibiu merg în pierdere. Datoriile sunt mari
- Sensiblu şi Punkt s-au vândut. Dr.Max devine, pe lângă cea mai mare reţea de farmacie din Europa Centrală, şi primul operator farma de pe piaţa românească
- PROTOCOALE de prescriere actualizate la 22 noiembrie 2017
- S-au scumpit sau nu medicamentele compensate?
- Decizie radicală a CNA: Se cere intrarea în legalitate a unui spot pentru un supliment care promite reducerea trigliceridelor şi colesterolului
- Plângeri în sezonul răcelilor: farmaciștii recomandă medicamente scumpe?!
- Cât de ușor e să iei antibiotic fără rețetă și efectele grave ale acestui obicei
- Epoetine umane – atentionari noi cu privire la reactii adverse cutanate severe.
- Mai mult de jumătate dintre medicamentele noi anticancerigene nu şi-au dovedit eficacitatea.
- Grupul Merck, banuit de nereguli legate de medicamentul Levothyrox.
- Pozitia Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) privind recomandarea PRAC de retragere de pe piață a medicamentelor care conţin paracetamol cu eliberare modificată, inclusiv a celor care conţin paracetamol în combinație cu tramadol.
- Comunicat de presă EMA referitor la recomandarea PRAC de retragere de pe piață a medicamentelor care conţin paracetamol cu eliberare modificată
- Peste 1.300 de medicamente care costă sub 25 de lei riscă să dispară de pe piaţă din cauza taxei clawback
- COMUNICAT NOUL PROGRAM DE COMPENSARE CU 90% A MEDICAMENTELOR PENTRU PENSIONARI ESTE OPERAŢIONAL
- UPDATE LEGISLATIV Farmacisti in relatia contractuala cu CJAS. 31 mai 2017
- Ministrul Sănătății: Eu m-am SĂTURAT. Vor fi sancţiuni
- Ordinului CNAS nr. 141/2017 protocoalelor pentru medicamentele notate cu STELUTE (**).
- Farmaciile și distribuitorii vor declara zilnic stocurile
- Ordinul nr. 475/308//2017 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008
- HG 720 21.04.2017 UPDATE lista de medicamente compensate.
- PROTOCOALE medicamente. In atentia medicilor prescriptori. April 19. 2017
- Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) evaluează chinolonele și fluorochinolonele antibacteriene, în vederea evaluării reacții adverse grave ce afectează în principal mușchii, articulațiile și sistemul nervos.
- PROTOCOALE ACTUALIZATE
- Ibuprofenul, cel mai utilizat medicament împotriva durerilor, creşte riscul provocării unui stop cardiac cu 31%
- Comisia Europeana aproba KEYTRUDA® in tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular metastatic pentru prima linie de tratament
- CHMP recomanda KEYTRUDA® in tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular metastatic pentru prima linie
- Ordinul MS/CNAS 1463/1036/2016 privind modificarea si completarea anexei nr I la Ordinul 1301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice
- RAPORTEAZA O REACTIE ADVERSA.Raportati reactiile adverse suspectate pentru a contribui la siguranta administrarii medicamentelor!
- Aţi făcut alergie ori aţi avut reacţii adverse după folosirea unui medicament? Ar fi bine să anunţaţi medicul de familie sau Agenţia Naţională a Medicamentului.
- Scrisoarea ARPIM, LAWG, Colegiul Farmaciștilor și ADRFR către premierul Dacian Cioloș
- NOUTATI prescriere si eliberarea medicamentelor cu DCI-ETANERCEPTUM pt. bolnavii cu Poliartrita reumatoida, Artropatie psoriazica, Spondilita anchilozanta, Psoriazis cronic sever.
- Medicament cu canabis, testat în premieră pentru tratarea epilepsiei
- PROTOCOALE ACTUALIZARE – sept 2016
- Senatorii au modificat legea farmaciei ca urmare a reexaminării solicitate de preşedintele Iohannis
- HOTĂRÂRE Nr. 552/2016 din 27 iulie 2016 privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii
1 Comment
La atatea reguli noi , mai ca ne-am lasa de medicina!