Norme Coca 2023 - 2024

Unul dintre vaccinurile obligatorii pentru copii în primul an de viaţă a fost epuizat și nu se mai găsește în cabinetele medicale. 

Dozele gratuite livrate de Ministerul Sănătăţii la începutul acestei luni împotriva difteriei şi a tetanosului s-au epuizat deja, iar serul asemănător vândul în farmacii este scump şi puţini şi-l pot permite, anunță Digi24.

 

Citeste

SCHEMA DE VACCINARE 2015

 

Vaccinul pentru imunizarea bebeluşilor împotriva difteriei, tetanosului şi poliomielitei, furnizat acum de un alt producător, este de negăsit. Chiar dacă de la 1 aprilie a fost introdus în Schema Naţională de Vaccinare şi ar trebui asigurat în mod gratuit, serul nu există la medicii de familie şi nici în farmacii.

„În mod special, la cerinţa pacienţilor, pe baza unei prescripţii medicale, le aducem, dar dacă furnizorul nu le are în stoc, efectiv nu avem de unde să le aducem", spune Mirel Gavrilă, reprezentantul unei farmacii.

Vechiul vaccin se mai găseşte încă în unele farmacii, însă în foarte puţine. O doză costă în jur de 100 de lei.

„Nu sunt foarte mari diferenţe între ele, decât să amâni foarte mult timp vaccinarea, se poate folosi şi celălalt tip de vaccin fără probleme", declară Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Este pentru a doua oară în această primăvară când vaccinul care ar trebui administrat bebeluşilor lipseşte. În urmă cu trei săptămâni, Ministerul Sănătăţii a trimis în ţară 52.000 de doze. Cu mult mai puţine decât ar fi nevoie.

„Am primit 600 de doze, o cantitate insuficientă pentru a acoperi vaccinarea la toţi copiii din judeţ, ar fi trebuit să fie 1.500 de doze", spune Viorica Dumitru, directorul adjunct al DSP Timiş.

Din ce în ce mai mulţi părinţi motivează refuzarea vaccinării copiilor prin faptul că nu au găsit dozele necesare. În ultimul semestru, numărul celor neimunizaţi din cauza lipsei vaccinului a crescut de la 148 la 156, cele mai multe situaţii fiind semnalate în judeţele Brăila şi Călăraşi. Între timp, autorităţile constată că, din 2008, rata de imunizare a copiilor scade constant.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, acoperirea vaccinală s-a situat sub ţinta de 95% pentru toate tipurile de vaccin. Cei mai puţini s-au imunizat împotriva difteriei şi a tetanosului, 86%, iar cei mai mulţi împotriva hepatitei B şi a tuberculozei. Rata cea mai mică de vaccinare a scăzut cu 3,3% pentru vaccinul diftero-tetanic comparativ cu anul trecut.

Vaccinarea în România, potrivit CNSCBT

- medie: 92 %

- diftero-tetanic: 86,11%

- hepatita B: 92,8%

- poliomielită: 97,1%

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro